×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Μανώλης Ζερβός: Οι μάγοι - οι ιθαγενείς - τα καθρεφτάκια και τα επίχρυσα μπρούζα!

Φεβρουάριος 09, 2014
jumbo-banner

Άλλο ένα δελτίο τύπου της άφαντης στα χωριά δημοτικής αρχής, για το μεγάλο έργο της στα νερά και τα δίκτυα τους στα τρία χωριά του τ. δήμου Ηρακλειδών.
Με τις ίδιες και τις ίδιες φωτογραφίες, ειδικά αυτές μπροστά στο «τσαντίρι» και τις σημαίες, που θυμίζουν και λίγο Καντάφι, προσπαθούν να μας πείσουν ότι, ευτυχώς που ήρθαν αυτοί και μας έσωσαν από το πρόβλημα του νερού.
Τη συζήτηση βέβαια που ήταν πολύ «πιασάρικη» και λαϊκίστικη την άνοιξαν οι ίδιοι άνθρωποι προεκλογικά και τη συντηρούν μέχρι σήμερα.

Το νερό και η ευαισθησία του κόσμου γύρω από αυτό είναι δεδομένη όπως δεδομένη είναι η τεράστια εμπειρία του Δημάρχου στο λαϊκισμό.
Αφού έβαλε ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικά το θέμα με το αρσενικό, το κράτησε ψηλά και μετεκλογικά.
Έτσι, γνωρίζοντας ότι η εγκατάλειψη και απαξίωση που επεφύλαξε στα χωριά ήρθε η ώρα να πληρωθεί, ξαναγυρίζει τρεις μήνες πριν τις εκλογές στα ίδια, γνωστά γι’ αυτόν παιχνίδια.
Θεώρησε πως με τα ελάχιστα που έκανε για τα δίκτυα νερού, λίγο πριν τις εκλογές μπορούσε με δελτία τύπου να θριαμβολογήσει με κείμενα που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα.
Με κάθε τρόπο και ευκαιρία ο κ  Καίσερλης προσπαθεί να βγάλει άχρηστο όποιον πέρασε από την Τ.Α. στην περιοχή, ξεχνώντας ότι για πολλά χρόνια οι δικοί του άνθρωποι, οι κ. Μαραγκός και Ζερβός Νίκος, ήταν ο ένας 8 χρόνια αντιπρόεδρος κοινότητας, 4 χρόνια πρόεδρος του τοπικού  της Κεφάλου, ο δε άλλος 8 χρόνια κοινοτάρχης, αντιδήμαρχος του δήμου Ηρακλειδών και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλειδών.

Δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσβάλλει ανθρώπους ακόμα και αυτούς που είναι δίπλα του και τον έκαμαν δήμαρχο, φαίνεται όμως  να μην έχουν ούτε αυτοί…
Προκειμένου να  περάσει στον κόσμο ότι, δεν έχει γίνει τίποτα είκοσι χρόνια στην περιοχή, δεν υπολογίζει κανένα. Ακόμα και τους συνεργάτες του που τους απαξιώνει  ψυχρά.

Προσωπικά δεν ανέχομαι τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά, όχι μόνο στο πρόσωπο μου, αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως που υπηρέτησαν τα χωριά μας είτε ως πρόεδροι, κοινοτικοί σύμβουλοι, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι.
Οφείλω λοιπόν, όσο με αφορά, να αποτυπώσω την κατάσταση σχετικά με την ύδρευση της Κεφάλου όπου είχα την ευθύνη του τοπικού συμβουλίου την προηγούμενη περίοδο.
Το βασικό πρόβλημα στην περιοχή μας είναι ότι τα νερά είναι μακριά από το χωριό. Το πρόβλημα επιβαρύνθηκε με τη σφράγιση της μεγαλύτερης κοντινής στο χωριό  γεώτρησης του Κισσού, επί Νίκου Ζερβού, ως προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλειδών λόγω ακαταλληλότητας και από τις μικρές αποδόσεις άλλων κοντινών γεωτρήσεων, μερικές δε  εξ’ αυτών είχαν καταστεί ανενεργές.
Οι γεωτρήσεις μας λοιπόν βρίσκονται στα Ελληνικά, περιοχή εφτά με οχτώ χιλιόμετρα μακριά από το χωριό και στέλνουν το νερό στην δεξαμενή του Κουφόϊ που με την σειρά της απέχει από την δεξαμενή του Κάστρου τέσσερα χιλιόμετρα.


Η ύδρευση του παραλιακού οικισμού γίνεται με βαρύτητα απ’ ευθείας από το Κουφόϊ το οποίο τροφοδοτεί και την δεξαμενή του Κάστρου για την ύδρευση του χωριού με αντλητικό συγκρότημα.

Βρισκόμαστε δηλαδή να τροφοδοτούμε το χωριό από ένα δίκτυο που όταν κατασκευάστηκε την πρώτη δημοτική περίοδο έγινε για να επικουρεί τις γεωτρήσεις που υπήρχαν γύρω του και που μέχρι τότε είχαν το βάρος της ύδρευσής του.
Υπήρχε λοιπόν πρόβλημα μεταφοράς  και όχι επάρκειας και το πιο άδικο της υπόθεσης ότι το πρόβλημα το υφίσταντο τα σπίτια σε σημεία υψηλά οριακά με την δεξαμενή που έδειχνε πλέον ότι η παρουσία της είχε κάνει τι κύκλο της και έπρεπε να αντικατασταθεί.
Η εταιρία ύδρευσης του δήμου παρήγγειλε και έκανε αρκετές διερευνητικές γεωτρήσεις κοντά στο χωριό για να δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.
Δαιδαλώδες λοιπόν το πρόβλημα της επάρκειας του νερού πράγμα που καθιστούσε αδύνατο να καταργήσουμε την δεξαμενή του Κάστρου εκείνη την χρονική στιγμή.

Στην οριακή λοιπόν από άποψη επάρκειας νερού κατάσταση ,άλλαξαν τα στάνταρ της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με την περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό αυξάνοντας το όριο από 50 σε 10 μιλιγκράμ ανά λίτρο. (Το συγκεκριμένο ανέδειξε η ίδια η Δημοτική αρχή σε  δελτίο τύπου αποδεικνύοντας ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια)
Η ευαισθησία μας για την υγεία του κόσμου μας υπαγόρευσε να κάνουμε αναλύσεις ειδικά για το αρσενικό και τότε είδαμε ότι κάποιες γεωτρήσεις μας κινούνταν σε οριακά με τα νέα στάνταρ της Ε.Ε. επίπεδα.
Όταν κοινοποιήσαμε ως οφείλαμε αρμοδίως τις μετρήσεις με το ερώτημα τι κάνουμε μας ζητήθηκαν εκ νέου μετρήσεις και μας τόνισαν απλά ότι πρέπει να παρακολουθούμε το θέμα. Προφανώς, θέμα άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία δεν υπήρχε, αφού παρά τον πενταπλασιασμό των αποδεκτών για το αρσενικό ορίων, οι παρατηρούμενες υπερβάσεις ήταν οριακές.
Προκύπτει λοιπόν ένα ερώτημα : Εάν το νερό της Κεφάλου ήταν δηλητήριο γιατί η νέα δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της δεν έβγαλε ανακοίνωση με την οποία να απαγορεύει την κατανάλωση;
Μας είπαν λοιπόν για την ποιότητα: είναι εντάξει έχουμε βάλει εκτός κάποιες γεωτρήσεις για να ρίξουμε τους μέσους όρους, κάναμε καθαρισμούς σε αντλιοστάσια αλλά μας είπαν ακόμα ότι με έργα που θα άρχιζαν τον Οκτώβρη θα είχαμε καθαρό και πόσιμο νερό. Η πλήρης, η απόλυτη σύγχυση….. Αδικαιολόγητη επιπολαιότητα, που αποδείχτηκε πολύ γρήγορα, αφού οι μήνες πέρασαν για να έρθουν τώρα, λίγο πριν τις εκλογές να μας πουν πάλι ότι λύνουν το πρόβλημα.
Ας δούμε τώρα με την επάρκεια τι έχουν κάνει και όντως μέχρι στιγμής τουλάχιστον για το χειμώνα  που χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό, έχουν λύσει το πρόβλημα στον οικισμό.
Σχεδόν τίποτε δεν στοίχισε στην εταιρία ύδρευσης που απλά ενεργοποίησε την γεώτρηση του Κισσού που ήταν σφραγισμένη, όπως προανέφερα, από την δεύτερη δημοτική περίοδο διότι βρέθηκε με ανεβασμένα νιτρικά που ήταν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.
Εδώ να σημειώσω ,ότι όπως φάνηκε κατά τις εργασίες που κάναμε το 2008 για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κεφάλου ,η μόλυνση προήλθε από τις διαρροές του από πεντηκονταετίας φτιαγμένου με τσιμεντένιους σωλήνες δικτύου αποχέτευσης, οι οποίες διηθούντο  στο έδαφος και μόλυναν τη γεώτρηση που βρισκόταν σε κοντινή στο χωριό απόσταση. Τα παλιά αυτά δίκτυα αποχέτευσης, όπως και ύδρευσης, τα αντικαταστήσαμε και ήταν αναμενόμενο ,όπως μας είχαν διαβεβαιώσει οι μηχανικοί του Δήμου και της ΔΕΥΑΗΡ ,ότι σε λίγα χρόνια η ποιότητα του νερού θα αποκαθίστατο ,όπως και πράγματι έγινε.

Η γεώτρηση αυτή με πάνω από 30m3 την ώρα κοντά στην κατανάλωση καταλαβαίνετε πόσο άλλαξε τα δεδομένα και πόσο απλά έκανε τα πράγματα όσον αφορά την επάρκεια αλλά και την ποιότητα του νερού.

Με δελτία τύπου η Δημοτική αρχή μας κοινοποιεί ότι έκανε καινούργια δεξαμενή στην Κακή Σκάλα, αυτό δεν ισχύει οι δεξαμενές υπάρχουν εκεί χρόνια. Μας λέει για κατάργηση δεξαμενής στα παλάτια, τέτοιο πράγμα δεν έχουμε, αναρωτάτε κανείς ασχολούνται σοβαρά;
Μόνο τη χωρητικότητα της δεξαμενής στο Λιμνιώνα αύξησαν αντικαθιστώντας αυτή που υπήρχε με άλλη μεγαλύτερη.
Συμπερασματικά, οι όποιες βελτιώσεις έγιναν οφείλονται στις υποδομές  που υπήρχαν και στις παρεμβάσεις που έγιναν από όλους τους προηγούμενους δημοτικούς άρχοντες.
Γιατί όμως τα αναφέρω αυτά; Μα για να καταδείξω το γεγονός ότι στα δημοτικά πράγματα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού ισχύει ότι όλα είναι συνέχεια, δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις έχουμε δεδομένα που αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε.
Ένα πράγμα δεν μπορεί να αλλάξει η σοβαρότητα.
Η σοβαρότητα στην εκπροσώπηση , η σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Για να κάνουμε βήματα μπροστά πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε αν δεν μπορούμε να εξαλείψουμε το λαϊκισμό.
Μας πληροφορούν πάλι με δελτίο τύπου (να γίνει ένα τοπικό συμβούλιο να ενημερωθούν τουλάχιστον οι σύμβουλοι και να πουν τη γνώμη τους ούτε λόγος, κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπία…) ότι άρχισαν οι εργασίες που θα οδηγήσουν στην κατεδάφιση της δεξαμενής του κάστρου.
Αυτό είναι κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, εμείς δεν το κάναμε γιατί δεν είχαμε τις ποσότητες νερού που απαιτούντο.
Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αντιπαρατεθούμε σε ένα θετικό βήμα, μόνο παρακαλούμε το έργο να γίνει με την πρέπουσα σοβαρότητα και επιστημονική επίβλεψη και όχι με την επιδερμική προσέγγιση μέσα από τα δελτία τύπου.

Σαν κοινωνία μάγους δεν θέλουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικά ραβδιά. Απαιτούμε σοβαρή αντιμετώπιση και όχι αυτήν του ιθαγενή που του δωρίζουν καθρεφτάκια και επιχρυσωμένα μπρούζα.
Ευχαριστούμε τέτοια δεν θα πάρουμε.
Θέλουμε αλήθειες και όχι ψέματα

ΖΕΡΒΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, πρώην πρόεδρος Τ.Σ. Κεφάλου,
Δημοτικός Σύμβουλος με την ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot