×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Εισήγηση Δημάρχου Κω, στην εκδλήλωση επαναλειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κω

Μάρτιος 26, 2014
jumbo-banner

430.000 Ευρώ η ζημιά του Δήμου της Κω από τη διαχείρηση Αίγλης και Ορφέα επί θητείας Γ. Κυρίτση.

Θα μου επιτρέψετε να μακρηγορήσω λίγο γιατί έτσι το αισθάνομαι και γιατί αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, αποτελεί σημαντική πολιτική και αναπτυξιακή στόχευση που δικαιολογεί την συνέχιση των προσπαθειών και του αγώνα μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιβίωση του λαού μας και η οικονομική του άνθηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της ζωής του, από τις υποδομές του τόπου του, από το περιβάλλον και την αειφορία του. Αυτά είναι υποχρεώσεις της διοίκησης και των ίδιων των πολιτών.

Όμως τα σταθερά υπόβαθρα και οι ακρογωνιαίοι λίθοι του κοινωνικού και του οικονομικού οικοδομήματος είναι οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες εμφορούνται η κοινωνία και οι ηγεσίες της.

Ποτέ στην μακρόχρονη ιστορία του έθνους μας οι ηρωικές του στιγμές δεν αναδείχθηκαν σε περιόδους ευφορίας αλλά σε περιόδους κρίσης γιατί τότε αφυπνίζονται οι αρετές του γένους. Αντίθετα σε περιόδους πλασματικής ευμάρειας, όπου οι ηθικές αξίες υποχωρούν, τότε τα αποτελέσματα είναι τόσο τραγικά όσο και αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Αρετές, αρχές και αξίες. Είναι άυλες έννοιες ή εμπεριέχουν έργα και δράσεις: Η αλληλεγγύη, η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός, η κοινωνική προσφορά, είναι έννοιες αόριστες ή προσδιορίζονται με έργα; Και αν μια ηγεσία δεν προτάσσει τις δράσεις αυτές τότε τι νόημα έχουν οι γέφυρες του Καλατράβα και τα Ολυμπιακά στάδια που σήμερα αραχνιάζουν;

Αυτές τις άυλες έννοιες, τις αρχές και τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς προτάξαμε στους πολιτικούς και αναπτυξιακούς μας στόχους ως τους πλέον αναγκαίους σε μια κοινωνία που πλήττεται από βαθύτατη κρίση αξιών και αυτές οι άυλες έννοιες που απαιτούν συγκεκριμένες δράσεις και εμπεριέχονται ως βασικές αρχές και αξίες στις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας πολεμήθηκαν στην Κω όσο τίποτε άλλο. Και πολεμήθηκαν γιατί η επιτυχία αυτού του πολιτικού και ιδεολογικού στόχου θα μας έδειχνε ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι εκτός από αυτόν του ατομικού ανταγωνισμού και του δρόμου για το κέρδος.

Σήμερα μία από αυτές τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας εμφανίζει στην πράξη ποια είναι η έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς. Και μας αποδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που όσο τραχείς και δύσκολοι και αν είναι, είναι ωραίοι, γιατί προτάσσουν τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, γιατί πετυχαίνουν την υπεραξία της εργασίας των εργαζομένων να μην την καρπώνεται το κεφάλαιο αλλά η ίδιοι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι αυτή είναι μια από τις διαφορές μας με αυτούς που πολέμησαν και πολεμούν τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας και γι’ αυτή τη διαφορά αξίζει να αγωνίζεσαι έστω και αν μείνεις μόνος.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κως Ασπίς Ευφραίνειν» ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης της Αίγλης τον Ιούνιο του 2012 μετά από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Στους 19 μήνες της λειτουργίας της σύμφωνα με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που απεστάλησαν στο Υπουργείο Εργασίας απέδωσε στο Δήμο της Κω 27.589 και 16.000 ευρώ σε ρεύμα και νερά. Στο ΦΠΑ 40.511 ευρώ. Στους 137 ντόπιους προμηθευτές και συντηρητές 309.574 ευρώ και στις 17 γυναίκες εργαζόμενες 227.620 ευρώ.

Ένα μέρος των κερδών της επιχείρησης αποδίδεται στην κοινωνία ως κοινωνικό μερίδιο στηρίζοντας την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ένα άλλο μέρος αποδίδεται στις άνεργες γυναίκες αφού αυτό θα επενδυθεί για την αύξηση των δραστηριοτήτων της και άρα της απασχόλησης νέων ανέργων.

Να λάβουμε υπόψη ότι η Δημοτική επιχείρηση της Αίγλης τον Δεκέμβριο του 2010 άφησε χρέη ύψους 231.144 ευρώ
Το παράδειγμα της Αίγλης ακολουθεί η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση του Ορφέα λειτουργίας 19 μηνών, που απασχολεί 7 εργαζόμενους και που από χρέη 200.739 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 σήμερα με εκπληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις της ύψους 420.000 ευρώ επενδύει από τα κέρδη της για την αγορά μιας σύγχρονης μηχανής προβολής των ταινιών και των μηχανημάτων ήχου του καλοκαιρινού Ορφέα κόστους 60.000 ευρώ με σκοπό την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο κινηματογράφων.

Ένα παρόμοιο εγχείρημα ξεκινά την δράση του αυτό το καλοκαίρι με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση των γυναικών του Πυλίου «Κως Ασπίς Αμβροσία» με το παραδοσιακό καφενείο στο Μαρμάρι. Μέρος των κερδών αυτής της επιχείρησης θα στηρίξουν την βιβλιοθήκη του Πυλίου.

Ο Ιπποκρατικός Κήπος, οι Δρυάδες, ο Αστερίας, Τα τρία στοιχεία της Φύσης, η Εστία, η Θεραπαινίς, το Ιπποκράτειο Ιατρικό Κέντρο, όσο και αν πολεμιούνται, όσο και αν δυσφημούνται, αυτούς τους σκοπούς υπηρετούν αφού στον σκληρό πυρήνα των πολλαπλών δραστηριοτήτων τους υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς.   
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ως πρώτο δείγμα μιας δύσκολης και κοπιώδους προσπάθειας εύχομαι να στεριώσει και να επεκταθεί με πρωτοβουλίες των κοινωνικών επιχειρήσεων και σε άλλες δράσεις, όπως αυτή της ανακαίνισης και λειτουργίας του πολιτιστικού κέντρου της οδού Κλεοπάτρας.

Εμείς θα είμαστε εδώ, θα στηρίζουμε και θα βοηθάμε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot