Ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη Συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Οκτώβριος 11, 2014
jumbo-banner
Όποιος απόψε άκουσε τον κ. Τσίπρα, γνωρίζει πια τη ματαιότητα κάθε συνεννόησης μαζί του.

Γιατί συνέβη απόψε το πρωτοφανές. Για το μεγάλο θέμα που το Σύνταγμά μας προβλέπει και που ο ελληνικός λαός επιθυμεί, της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς ντροπή βάφτισε ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ όποιος βουλευτής δεν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ. Και με μια προσωπική έπαρση μικρού Ναπολέοντα, δημοκρατικά αποκρουστική στον καθένα, θεώρησε εξωνημένους, θεώρησε αργυρώνητους τους βουλευτές που θα ήθελαν να ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρόκειται περί πολιτικής αθλιότητας και είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες λέξεις.
Κοιτάξτε κ. Τσίπρα, παρεΐτσα οι συνιστώσες σας με την τρομοκρατία μπορεί να κάνουν, αλλά την Ελληνική Βουλή και τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε, κ. Τσίπρα. Ούτε στα μάτια των ξένων σας επιτρέπουμε να θέτετε σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα της Πατρίδας μας και της Οικονομίας μας.

Και άλλη μια προκαταρτική παρατήρηση: κατηγορήθηκα και πάλι από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έρχομαι συχνά στη Βουλή».
Όμως, αν θέλετε πραγματικά κοινοβουλευτικό διάλογο, αναρωτηθείτε τι κάνετε εσείς γι’ αυτό! Είναι «διάλογος» να εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα; Να κάνετε απίστευτους υπαινιγμούς για την κυβέρνηση, κι όταν σας ρωτάμε ποιόν εννοείτε, πώς, πότε, με ποια στοιχεία, να μας απαντάτε… «δεν είμαστε πρόχειροι, θα σας πούμε αργότερα»; Και τώρα στη δική σας ομιλία, αφού προκαλέσατε όλες αυτές τις αναταράξεις, να μην κάνετε κουβέντα για αυτά; Αυτός είναι ο δικός σας ο διάλογος;
Τους υβριστικούς  αυτούς αφορισμούς και χαρακτηρισμούς τους έχετε εύκολους. Αυτά βέβαια «φοριούνται» πολύ όταν κρατάτε ντουντούκα στους δρόμους.

Τώρα όμως που βρίσκεστε στη Βουλή, στη θέση της Αντιπολίτευσης, καλό είναι να μάθετε ότι όποιος βρίζει, μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει και ότι με βρισιές και λάσπη, διάλογος δεν γίνεται.
Τον έχετε ακυρώσει, κ. Τσίπρα, το διάλογο μόνος σας, εδώ και καιρό! Και το ζήσαμε μόλις πριν. Κι ότι δεν κάθομαι να σας απαντώ, σημαίνει ότι δεν μου επιτρέπεται να το κάνω, εκείνο που εσείς τόσο εύκολα κάνετε. Εγώ παλεύω κάθε μέρα σε χίλια μέτωπα, εντός κι εκτός της χώρας για την Ελλάδα. Όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις «συνιστώσες» κ. Τσίπρα…

Και μη ξεχνάτε, ότι τη σημερινή συνεδρίαση εμείς την προκαλέσαμε. Γιατί έχουμε πολύ σημαντικά πράγματα να πούμε. Κι όχι για να τσακωνόμαστε μαζί σας…  
Βέβαια, εγώ πάντα έχω την ελπίδα ότι ακόμα και οι πιο αδιόρθωτοι  μπορούν να αλλάξουν. Οπότε, κάντε λίγο υπομονή, θα αναφερθώ στο τέλος και πάλι σε σας. Αλλά το θέμα μας σήμερα δεν είστε εσείς, δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!
    
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πιο κρίσιμη στιγμή, καμπή, όλης αυτής της προσπάθειας που κατέβαλε η χώρα και ο λαός μας τα τελευταία χρόνια για να βγει από την κρίση…
Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, βρισκόμαστε εδώ γιατί η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και γιατί τίποτα δεν μπορεί, τίποτα δεν πρέπει και τίποτα δεν θα αφήσουμε να εμποδίσει την έξοδο από την κρίση!

Γιατί, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε η χώρα θα ξανακυλούσε πίσω. Και θα πάθαινε ποια; Εκείνα που απέφυγε. Που είναι θα ήταν πολύ χειρότερα.
Ακούω δυόμιση χρόνια τώρα, το ένα ψέμα μετά το άλλο, τη μια λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη.
    
Αλλά εγώ δεν θα σας μιλήσω απόψε για τις λανθασμένες προβλέψεις. Θα σας μιλήσω για  αυτήν την αλήθεια που φοβάστε να ακούσετε.
Η ψήφος εμπιστοσύνης αυτό το χαρακτήρα έχει: Δίνει σε μια δημοκρατική κυβέρνηση τη σταθερότητα που χρειάζεται, να κάνει τα τελευταία βήματα – μετά από ένα αληθινό «μαραθώνιο» δυόμιση ετών – ώστε να βγούμε στο «ξέφωτο» για τα καλά. Και όχι να δημιουργείτε στους ξένους τις εντυπώσεις που ενσυνειδήτως δημιουργήσατε απόψε. Γνωρίζοντας το πόσο βλαβερό θα είναι για τη χώρα, για τις αγορές.

Αλήθεια πρώτη, λοιπόν: η Ελλάδα για πρώτη φορά στον Προϋπολογισμό του 2015, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Προσέξτε, δεν μιλάω για απλό πρωτογενές πλεόνασμα, όπως πέρσι και φέτος. Δεν θα καλύπτουμε, δηλαδή, μόνο τα έξοδά μας, ενώ για τους τόκους θα συνεχίζουμε να παίρνουμε δάνεια . Τώρα πλέον θα καλύπτουμε και τους τόκους! Και έτσι δεν θα προστίθεται νέο χρέος σε βάρος των μελλοντικών γενιών. Καθόλου πια!

Θυμάστε κάποτε που σας είχα πει ότι σε τρία χρόνια θα μηδενίσουμε το έλλειμμα; Πολλοί τότε, μιλώντας για το Ζάππειο, το είχαν  ειρωνευτεί. Τώρα, λοιπόν, στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησής μας, το έλλειμμα μηδενίζεται! Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια και βάλε. Πολλοί και πολλές εδώ μέσα ήταν αγέννητοι την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα...

Κάποιοι βέβαια αμφισβητούν ή θα αμφισβητήσουν τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού μας. Το ίδιο έκαναν και πρόπερσι. Αλλά έπεσαν έξω. Το ίδιο έκαναν και πέρσι. Κι έπεσαν επίσης έξω. Το ίδιο έκαναν και με το φετινό Προϋπολογισμό. Και ήδη πέφτουν έξω. Το ίδιο λένε και σήμερα. Το ίδιο «ποίημα». Την ίδια «κασέτα». Δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο. Έξω θα πέφτουν συνεχώς!
Τους είπαμε κάποτε «Κασσάνδρες» και… διαμαρτυρήθηκαν! Εδώ που τα λέμε, πράγματι, αδικία είναι να τους λέμε «Κασσάνδρες». Αδικία για την καημένη την… Κασσάνδρα, βέβαια! Γιατί εκείνη προέβλεπε πάντα τα χειρότερα, αλλά έπεφτε μέσα! Ενώ η αντιπολίτευση προβλέπει πάντα τα χειρότερα και πέφτει μονίμως έξω!
Αλήθεια δεύτερη: μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ανάκαμψη άρχισε. Και η ανεργία πέφτει σταθερά τους τελευταίους πέντε μήνες. Η οικονομία γύρισε προς τα πάνω. Και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια, η Ανάπτυξη θα είναι πολύ ισχυρή: 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016!

Και προσέξτε: Όλα αυτά, ενώ αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την υπόλοιπη Ευρώπη!
Ποιοι τα προβλέπουν αυτά; Όχι εμείς! Τα προβλέπουν οι επίσημοι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, που συνήθως είναι ιδιαίτερα αυστηροί, όπως ξέρετε,  με την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας.
Κάποιοι έλεγαν μέχρι πέρσι ότι η ύφεση θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Κάποιοι προέβλεπαν ότι η ανεργία, που πέρσι το Σεπτέμβριο, σας θυμίζω έφτασε στο υψηλό του 28%, μας λέγατε τότε ότι θα ανέβει κι άλλο: στο 33%, στο 35%!

Όμως η ανεργία άρχισε ήδη να υποχωρεί. Με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο, βρισκόταν στο 26,4%. Και στο τέλος του χρόνου θα είναι κάτω από το 26%.
Βέβαια, είναι ακόμα πολύ υψηλή. Όμως υποχωρεί κάθε μήνα, σταθερά. Και θα υποχωρεί και τα επόμενα χρόνια: Θα πέσει κάτω από το 23% την επόμενη χρονιά και κάτω από το 20% τη μεθεπόμενη! Κι επειδή κάποιοι ειρωνεύτηκαν τις προοπτικές για την απασχόληση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήδη ως τον Ιούλιο, έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 70 χιλιάδες! Ενώ οι προβλέψεις για την Ανάπτυξη των επομένων δύο ετών, δείχνουν πως οι νέες θέσεις εργασίας θα προσεγγίζουν συνολικά  τις 300 χιλιάδες. Κι αυτό μόνο ως το 2016…

Κάποιοι βέβαια δεν θέλουν ούτε να το ακούν. Γιατί τους κόβει τη δυνατότητα να εμπορεύονται την δυστυχία του κόσμου. Θα ήταν ευτυχισμένοι, αν η ανεργία συνέχιζε να ανεβαίνει!
Αλήθεια τρίτη: βγήκαμε στις αγορές και τώρα δανειζόμαστε σε λογικά επιτόκια. Και οι αγορές υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα νέα Ελληνικά ομόλογα. Που πήγαν πολύ καλά έκτοτε. Και το μόνο που δείχνει να ανησυχεί τις αγορές πια, είναι πράγματι όπως ελέχθη, το λεγόμενο «πολιτικό ρίσκο». Δηλαδή, αν θα διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα που αποκαταστήσαμε.
Εμείς, λοιπόν με αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης στερεώνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη σταθερότητα! Κι ακόμα περισσότερο με την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας. Περιφρουρούμε με κάθε τρόπο το αίσθημα σταθερότητας, δείχνοντας ότι η Ελλάδα μένει στο δρόμο της εξυγίανσης, των πλεονασμάτων, των μεταρρυθμίσεων και της Ανάπτυξης.

Κάποιοι δεν θέλουν να το ακούνε αυτό. Πρέπει να  μάθετε να ζείτε με αυτό. Με την έξοδο στις αγορές, η Ελλάδα γίνεται ξανά μια φυσιολογική χώρα. Ανακτά την αξιοπιστία της, την ανεξαρτησία των επιλογών της και κυρίως την αξιοπρέπειά της.
Αλήθεια τέταρτη: Το χρέος μας σταμάτησε να αυξάνεται ονομαστικά. Κι άρχισε ήδη να μειώνεται ονομαστικά. Καθώς θα προχωράμε στο δρόμο της Ανάπτυξης, θα αρχίσει να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και όλες οι προβλέψεις είναι ότι θα πέσει κατακόρυφα στα επόμενα χρόνια: και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Το παραδέχονται οι πάντες. Αλλά η Αντιπολίτευση βέβαια το αμφισβητεί ακόμα. Γιατί της αρέσει να ζει σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν.

Με ρωτήσατε προηγουμένως, κ. Τσίπρα, αν το χρέος μας είναι βιώσιμο. Ευτυχώς για την Ελλάδα είναι. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ είναι. Εμένα ρωτάτε άλλωστε; Το λένε ήδη οι αγορές. Το είπε πρόσφατα ο κ. Regling,  ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Θα το ακούσετε πολύ σύντομα να το λένε όλοι οι δανειστές μας. Φτάνει βέβαια η Ελλάδα να μην κάνει αυτά τα τρελά που προτείνετε. Γιατί κουραστήκαμε να το κάνουμε βιώσιμο το χρέος, για να ξαναγίνει πάλι ανεξέλεγκτο. Αλλά θα επανέλθω σε αυτό.

Αλήθεια πέμπτη: η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο, δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Θυμάστε όλους αυτούς που μας έλεγαν συνεχώς  ότι θα πάμε για άλλο Μνημόνιο; Στείλτε τους λοιπόν «χαιρετίσματα»!
Και δεν θα χρειαστούμε το νέο Μνημόνιο για ένα λόγο ακόμα. Διότι έχουμε και ελπίζω αυτό να το αντιληφθούν οι οικονομολόγοι σας, το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Διαρθρωτικό! Δηλαδή, αν η Οικονομία μας αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό της σήμερα, χωρίς καν τις νέες επενδύσεις που έρχονται, θα έχει, σε πλήρη ανάπτυξη, την καλύτερη δημοσιονομική ισορροπία στην Ευρώπη! Αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις. Και φυσικά, στο μεταξύ, να μην ξανακυλήσουμε σε ελλείμματα….

Κι ακόμα: όχι μόνο δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο, αλλά δεν χρειαζόμαστε καν ούτε τα υπόλοιπα χρήματα που ήταν να πάρουμε από το τωρινό Μνημόνιο, από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Κι αυτό επιδιώκουμε σήμερα. Αυτό συζητάμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Με τους ανθρώπους που εσείς προηγουμένως, επαναλαμβάνω, ενσυνειδήτως θελήσατε  να αποθαρρύνετε να συνεχίσουν αυτή τη διαπραγμάτευση με εμάς. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι στο εξής μπορούμε να τα καταφέρουμε δεν αμφισβητούνται.

Το είδατε άλλωστε χθες και  στην ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στη δήλωση της κ. Λαγκάρντ. Που αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έκανε θεαματική βελτίωση και μπορεί να σταθεί από δω και στο εξής. Αληθινός κόλαφος για όσους το αμφισβητούν ακόμα.
Η δήλωση δεν μιλάει για νέο Μνημόνιο. Απλά πιστεύει η κ. Λαγκάρντ, ότι θα έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα, αφότου βγει από το Μνημόνιο, μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης. Προφανώς για να είναι καλύτερα προστατευμένη στις αγορές.

Αυτό, βέβαια, δεν έχει κλείσει, δεν έχει αποφασιστεί, είναι κάτι που και αυτή τη στιγμή στη Ουάσινγκτον και εδώ συζητάμε. Εννοώ στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά σίγουρα δε μιλάμε για μνημόνιο! Εδώ μιλάμε για μετά το Μνημόνιο!
 
Αλλά, το ξαναλέω, η συζήτηση για το πώς θα γίνει αυτό είναι σοβαρή: Πρέπει να διασφαλίσουμε πλήρως την «αποσύνδεση». Που δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακή! Άλλωστε, οι μεταρρυθμίσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Μόνο κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,  που θα είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε, για να βελτιώσουμε κι άλλο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αλλά η εποχή των Μνημονίων τελειώνει!  

Κάποιοι ανησύχησαν ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη. Και προσπαθούν να τη ματαιώσουν. Τους καταλαβαίνω. Το σκέφτονται. «Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τους βαρβάρους;» Ο καθένας το βλέπει αυτό. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Κάτι θα βρείτε να καταγγέλλετε, κάποια «συνιστώσα» σας κάτι θα σκεφθεί!
Αλήθεια έκτη: Οι φορο-ελαφρύνσεις άρχισαν! Η ανακούφιση αρχίζει. Φορο-ελαφρύνσεις ήδη υπάρχουν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Μείωση του φόρου αλληλεγγύης κατά 30%. Μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, επίσης. Και διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε όσοι το έχουν  πραγματικά ανάγκη να το παίρνουν στα 80 λεπτά το λίτρο.

Άλλη ανακούφιση, θέλω να πω επίσης εδώ, ότι δεν υπάρχουν νέοι φόροι όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας το 2015. Τα περισσότερα επιπλέον έσοδα, θα έπρεπε οι οικονομολόγοι του να του πουν ότι, θα έρθουν λόγω της ανάπτυξης. Είναι αυτό που ονομάζουμε στα οικονομικά «οι ελαστικότητες». Η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης συνοδεύεται από τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης επιδόματος  και αυτό οδηγεί και σε χαμηλότερο κόστος για τους πολίτες που θα πάρουν το επίδομα σε σχέση με την πρόταση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλη ανακούφιση κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι είναι και οι αυξήσεις που δίνονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τους οποίους τιμούμε, γιατί κάνουν το καθήκον τους υποδειγματικά και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Και δίνουν σε όλους μας παράδειγμα αφοσίωσης στην Πατρίδα.
Είναι αλήθεια, ότι οι προσφυγές τους στο Συμβούλιο Επικρατείας δικαιώθηκαν. Αλλά τους δίνουμε μεγάλο μέρος των περικοπών που υπέστησαν, ακριβώς γιατί στο μεταξύ βγάλαμε πλεονάσματα. Αλλιώς, από πού θα τα δίναμε;  

Από τον επόμενο μήνα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα παίρνουν πίσω τη μισή περικοπή που τους έγινε από το 2012, και τα αναδρομικά της φετινής χρονιάς από τον Ιούλιο. Ενώ, από την επόμενη χρονιά, θα παίρνουν κάθε μήνα και τα αναδρομικά των προηγούμενων δύο ετών. Δηλαδή ταμειακά θα καλυφθούν πάνω από τα τρία τέταρτα των περικοπών που τους έγιναν! Κι αυτό επειδή βγάλαμε πλεονάσματα, τα διατηρήσαμε και τα αυξάνουμε…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πάμε ακόμα πιο πέρα: οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αυξηθούν στις 72 με 100! Παράλληλα θα μειωθούν τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις, και τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται για το υπόλοιπο της οφειλής τους.
Θα φροντίσουμε εδώ τρία πράγματα: Πρώτον, αυτοί που ήδη έκαναν ρύθμιση, να έχουν καλύτερη μεταχείριση απ’ ό,τι οι υπόλοιποι, κυρίως στη μείωση των τόκων τους, από δω και στο εξής. Δεύτερον, όσοι μπαίνουν στη νέα ρύθμιση, πέρα από τις πολύ περισσότερες δόσεις, να μπαίνουν και με πιο απλό τρόπο, δηλαδή με λιγότερες «προϋποθέσεις». Και τρίτον, θα είμαστε ασφαλώς πολύ αυστηροί με εκείνους που μπορούν να πληρώσουν κι επιλέγουν να κλέβουν το δημόσιο. Μόνον αν πληρώνουν όλοι αυτό που τους αναλογεί, θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους για όλους.

Κι ακόμα, ήδη επεξεργαζόμαστε, όπως ακούσατε νωρίτερα,  την πολύ σημαντική  ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» σε επιχειρήσεις, αυτό-απασχολούμενους και επαγγελματίες. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μεγάλο αριθμό δόσεων, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων. Με εξωδικαστικές ρυθμίσεις, με πολύ ευνοϊκούς όρους και με σημαντική μείωση του αρχικώς οφειλόμενου ποσού. Και φυσικά μιλάμε για όσους αποδεδειγμένα, εδώ και καιρό, δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Όχι για τους «επιτήδειους» που  τυχόν θα σπεύσουν τώρα να «επωφεληθούν».  

Κι εδώ θα ξεχωρίσουμε εκείνες τις περιπτώσεις - τις λίγες - των μεγάλο-οφειλετών, που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα τραπεζικά χρέη τους και δεν το κάνουν. Θα τους αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα, ώστε να δώσουμε ανακούφιση στους υπόλοιπους. Γιατί όποιος παίζει με το τραπεζικό σύστημα, υπονομεύει την ίδια την Ανάπτυξη.
Δεν «προστατεύουμε τους τραπεζίτες», όπως ορισμένοι θέλουν να λένε! Ποιους τραπεζίτες; Αυτή τη στιγμή, από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, οι τρείς είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Όταν προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα, προστατεύουμε τις καταθέσεις και επαναφέρουμε τη ρευστότητα! Για να υπάρχουν νέα δάνεια, για να πάρουν μπροστά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ανακουφίζουμε εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστάνε στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν. Και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες,  που χρωστάνε στις τράπεζες και βρίσκονται σε απόγνωση.
Δίνουμε την ευκαιρία, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με πολύ καλύτερους όρους, να πάρουν βαθιά ανάσα και να βάλουν σε τάξη τη ζωή τους. Ενώ ταυτόχρονα θα δώσουμε πρόσθετη ανακούφιση σε όσους, παρά τις δυσκολίες, έμειναν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε πράγματι ηθική υποχρέωση απέναντί τους.
Αντίστοιχα θα ήθελα να πω ότι σε συνεννόηση και με τον κ. Αντιπρόεδρο και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης , απόφασή μας είναι να καταργηθεί η προσωποκράτηση και για χρέη που δημιουργούνται από αδικοπραξίες σε εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν τις χρηματικές τους οφειλές.

Αλήθεια έβδομη: Μετά το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόϊκα, θα έχουν ολοκληρωθεί και τα τελευταία «τεστ αντοχής» των τραπεζών. Και οι Ελληνικές τράπεζες, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, θα αρχίσουν να δίνουν επιτέλους περισσότερη ρευστότητα.
Τότε θα ξέρουμε και πόσο υπόλοιπο απ’ αυτό που δανειστήκαμε - και παραμένει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - θα μπορούμε να επιστρέψουμε, ώστε άμεσα, με αυτά που θα επιστρέψουμε να μειωθεί το χρέος μας. Επαναλαμβάνω το βιώσιμο χρέος μας. Και να εισπράξουμε μετά την πρόσθετη «βοήθεια χρέους» που δικαιούμαστε.
Και θυμίζω: αυτή την συμφωνία για πρόσθετη βοήθεια χρέους η κυβέρνησή μας την πέτυχε, το Νοέμβριο του 2012. Για να μπορείτε εσείς σήμερα να τσακώνεστε αν θα διεκδικήσουμε «κούρεμα» ή «ελάφρυνση» ή «πάγωμα» ή «απόσυρση» ή «διαγραφή» ή «επιμήκυνση». Εμείς θα το τελειώσουμε κι εσείς ακόμα θα τσακώνεστε μεταξύ σας.
Έτσι η βιωσιμότητα του χρέους θα διακηρυχθεί και επίσημα. Και θα πέσουν κι άλλο τα spreads. Και οι τράπεζες μας θα δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Και τότε η οικονομία μας θα αναβαθμιστεί σίγουρα πολύ καλύτερα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε ταχύτατα και σε μια νέα συμφωνία Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη μετά μνημόνιο εποχή. Όπως συνέβη με όλες τις χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια. Αλλά και με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναλαμβάνουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας όπου χρειάζεται.
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων δεν πρόκειται να σταματήσει. Και θα ολοκληρωθεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τη γενναία Συνταγματική αναθεώρηση που είναι αναγκαία και θα τη ξεκινήσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Αλλά στο μεταξύ, η Ελλάδα δεν θα ζητά πλέον δανεικά και δεν θα δέχεται επαχθείς όρους. Αυτό διαπραγματευόμαστε να τελειώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε σήμερα. Να βγούμε από την εποχή των Μνημονίων, πολύ νωρίτερα, αλλά να βγούμε νικητές. Όχι απομονωμένοι από παντού και τσακωμένοι με όλους…
Και αυτό πρέπει τους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρώσουμε. Αυτή είναι η αλλαγή σκηνικού που φέρνουμε στην  οικονομία. Σε μια οικονομία που παίρνει επιτέλους μπροστά.
Να μην αφήσουμε την αβεβαιότητα, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, για να εκτροχιαστεί την τελευταία στιγμή η χώρα.
Να μην αφήσουμε, για μιαν ακόμα φορά, το επαναλαμβάνω,  την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει  αστάθεια που θα μας πάει πολύ πίσω. Γιατί η χώρα δεν το αντέχει.

Γι’ αυτό και διαχωρίζουμε πλήρως την τωρινή ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, από την προεδρική εκλογή, που θα ξεκινήσει κανονικά από το νέο χρόνο. Αλλά σε συνθήκες που η κοινωνία θα καταλαβαίνει ότι ξεκίνησε μια καινούργια εποχή. Και τότε να δούμε ποιοι θα τολμήσουν να προκαλέσουν αναταραχή και να ρίξουν την Ελλάδα πάλι πίσω. Αυτή είναι η εποχή της νέας σταθερότητας.
    
Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι για κάποιους η λέξη σταθερότητα δεν έχει καμία αξία. Στη δική τους λογική, το… μπάχαλο είναι «αρετή».
Καταλαβαίνω ότι για κάποιους οι λέξεις, «επιχειρηματικότητα» και «επενδύσεις», δεν έχουν καμία αξία. Γι’ αυτούς Ανάπτυξη είναι να ξοδεύει το κράτος δανεικά που δεν υπάρχουν.

Καταλαβαίνω ότι για κάποιους η λέξη ανταγωνιστικότητα δεν έχει κανένα νόημα. Γι’ αυτούς «αρετή» είναι οι καθημερινές ταραχές για «ψύλλου πήδημα».  Αυτά τελείωσαν όμως!
Και να σας πω κάτι;  2,5 εκατομμύρια τουρίστες ήλθαν φέτος μόνο από τα κρουαζιερόπλοια. Ποιος κέρδισε; Τα μαγαζιά που σε κάθε λιμάνι υποδέχθηκαν τους ξένους κέρδισαν. Ποιός έχασε; Οι λίγοι συνδικαλιστές που, χρόνια τώρα, ήταν εμπόδιο και στον τουρισμό και παντού! Να το καταλάβετε αυτό!
Καταλαβαίνω ακόμα ότι και η ασφάλεια του πολίτη είναι για κάποιους ανυπόφορη έννοια. Θεωρούν μεγάλη «κατάκτηση» αυτό που παντού αλλού θεωρείται κατάντημα: να καταλαμβάνουν ομάδες κουκουλοφόρων πανεπιστήμια και δημόσια κτίρια ή να καίνε το κέντρο της πόλης ατιμώρητα! Κι όταν συλλαμβάνονται, να βρίσκουν τον μπελά τους οι… αστυνομικοί! Με αυτές τις τριτοκοσμικές γελοιότητες τελειώσαμε οριστικά!

Θα προσπαθήσω, αλλά δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα, να πω δυο λόγια για τις οικονομικές προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Είναι φανερό ότι προσπαθεί η αντιπολίτευση να πει κάτι το διαφορετικό απ’ όσα χαώδη και χαοτικά κραύγαζε μέχρι σήμερα…
Προσπαθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει! Είναι οι ίδιες κραυγές, τα ίδια αδιέξοδα, οι ίδιες συνταγές υπονόμευσης της οικονομίας και εκτροχιασμού του τόπου.
Στις προτάσεις τους, υπάρχει κυρίως η ίδια αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση: Η επιστροφή στα ελλείμματα και στην υπερχρέωση.
Το ευρώ δεν το θέλουν ή ίσως το θέλουν και εν πάση περιπτώσει δεν το θεωρούν «φετίχ». Το Μνημόνιο θα το καταργήσουν, ή θα το διαπραγματευθούν, ή θα καταργήσουν μόνο τους εσωτερικούς εφαρμοστικούς νόμους, που ακούσαμε νωρίτερα! Δηλαδή;
Πήραμε τα λεφτά, θα ζητήσουν κι άλλα, όμως θα καταργήσουν τους όρους με τους οποίους πήραμε τα προηγούμενα;
Το χρέος θα ζητήσουν να το κουρέψουν κι άλλο, κατά μεγάλο μέρος, ή μόνο κατά μικρό μέρος, ή θα το «παγώσουν»;
Και τι θα πει «θα το παγώσουν»; Τη χώρα θα παγώσουν έτσι!

Τι ακριβώς μας λένε; Θα πληρώνουν μόνο τόκους χωρίς χρεολύσια, ή μόνο χρεολύσια χωρίς τόκους, ή τίποτα; Δηλαδή χρεοκοπία!
Μας είπε βέβαια προ ημερών ο κ. Τσίπρας το περίφημο ότι «υπάρχουν πολλοί δρόμοι να πάει κανείς στη Θεσσαλονίκη». Υποθέτω ότι υπάρχει και ο δρόμος  από την Καλαμάτα κι από Κομοτηνή και από το Λονδίνο για να φτάσετε στη Θεσσαλονίκη. Αλλά πρόγραμμα έχει; Ή έχει τόσα προγράμματα όσα και οι «συνιστώσες» του;
Αυτά όλα δείχνουν παντελή έλλειψη σοβαρότητας…

Μήπως έχουν «κρυφή ατζέντα»;  Δεν το γνωρίζω. Βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση πάντως.
Και τώρα προσθέτουν κι ένα «καρύκευμα μετριοπάθειας» αν θέλετε. Αλλά τελικά αυτό βγάζει, το ζήσαμε απόψε , μια τοξική γεύση αλαζονείας. Γιατί ενώ φαντασιώνονται ότι θα κυβερνήσουν, στην πραγματικότητα δεν μπορούν ούτε καν να μετρήσουν τις συνέπειες των προτάσεών τους.
Είναι τόσο έκδηλος  αυτός ο μικρο-μεγαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που τους το λένε πια οι ίδιοι οι δικοί τους. Ο ένας τους είπε ότι οι αριθμοί παιδιά δεν βγαίνουν. Ότι οι δαπάνες τους θα είναι πολύ μεγαλύτερες και τα έσοδα που θα πάρουν ελάχιστα. Άρα, το έλλειμμα που θα προκύψει θα είναι μεγάλο.

Πράγματι, προσδοκούν έσοδα από το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας. Που όπως σας είπα πριν, δόθηκε στην Ελλάδα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο λόγο. Αν από εκεί νομίζουν ότι θα καλύψουν τις δαπάνες τους, είναι «βαθιά νυχτωμένοι».
Κι ακόμα ένα άλλο μέρος των εσόδων που προσδοκούν είναι από κονδύλια του ΕΣΠΑ που όμως είναι ήδη υπολογισμένα. Και ήδη δίνονται εμπροσθοβαρώς! Καταφέραμε μάλιστα το τελευταίο αυτό διάστημα και το πρωτοφανές: να μας δώσουν από την Ευρώπη, κατά παρέκκλιση, 4 δισεκατομμύρια από τώρα, για να χρηματοδοτηθούν «ώριμα έργα», χωρίς να περιμένουμε την έγκριση από την Ευρώπη των προγραμμάτων αυτών. Όμως αυτά είναι ήδη υπολογισμένα. Και αυτοί βεβαίως ούτε αυτό δεν ήξεραν...
Αυτό, λοιπόν, που παρουσίασαν δεν είναι «οικονομικό πρόγραμμα». Είναι «λίστα γάμου». Είναι σαν να λέτε στον Ελληνικό λαό:
Πέστε μας παιδιά τι θέλετε, να σας το δώσουμε.

Και ξεχνάνε ότι… «στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό»!
Γιατί ο λαός τα έχει πληρώσει αυτά και τα ξέρει…
 
Και τι περιμένουν; Ότι θα «εκβιάζουν» την Ευρώπη για το χρέος, την ίδια στιγμή που θα της ζητούν δικά της κονδύλια; Αυτό περιμένουν;
Αυτό, επειδή μιλήστε πριν για διαπραγμάτευση κ. Τσίπρα, δεν λέγεται «διαπραγμάτευση»! Λέγεται: «πάμε για σύγκρουση από θέση …απόλυτης αδυναμίας»!
Αυτό επιδιώκετε, Θεός φυλάξοι…

Εμείς, πριν από κάθε κρίσιμο βήμα, φροντίζουμε να δυναμώνουμε τη θέση της χώρας: Να έχουμε πλεονάσματα, να μη χρειαζόμαστε άλλα δανεικά, να έχουμε βγει στις αγορές.
Αυτοί ετοιμάζονται, τάχα μου, να τα ανατρέψουν όλα, αλλά πριν το κάνουν, φροντίζουν να… εξαρτώνται απολύτως απ’ αυτούς με τους οποίους πάνε να συγκρουστούν. Πραγματικά, Θεός φυλάξοι!
Δεν έχουν καταλάβει καν ότι στα ζητήματα αυτά δεν θα διαπραγματευθούν με μία ή λίγες ισχυρές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Έχουν απέναντί τους 27 κοινοβούλια!
Κι αν κάποιοι καλλιεργούν αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό εδώ μέσα, να ξέρουν ότι υπάρχουν και πολλοί που καλλιεργούν ανθελληνικό λαϊκισμό από εκεί έξω. Είδαμε και πάθαμε να τους κατανικήσουμε. Είδαμε και πάθαμε να καταρρίψουμε όλα αυτά τα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούσαν για τη χώρα μας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Εκεί θέλετε να γυρίσουμε; Όπου κάθε είδους δημαγωγοί θα βρίζουν ανέξοδα την Ελλάδα σε 27 διαφορετικές χώρες; Και όπου θα μειώνεται η επιρροή εκείνων οι οποίοι πραγματικά θα ήθελαν να μας βοηθήσουν;
Σας αρέσει αυτό; Βολεύει τα αντιευρωπαϊκά σας ανακλαστικά; Δεν ξέρω! Αλλά δεν συμφέρει σίγουρα τον Ελληνικό λαό.
Γι’ αυτό και οι διεθνείς αγορές ανησύχησαν όταν τα άκουσαν όλα αυτά…
Κι ύστερα ήλθε ο άλλος ο δικός σας και λέει ότι αντί για παροχές προς όλους θα έπρεπε να υποσχεθείτε «δάκρυα και αίμα». Δικός σας, υψηλόβαθμος.
Κι έχει απόλυτα δίκιο, εδώ που τα λέμε: διότι πράγματι, οι υποσχέσεις της Αντιπολίτευσης οδηγούν, έτσι που τις κάνατε σε «δάκρυα και αίμα». Όπως κάποτε άλλοτε, πέντε χρόνια πριν, αντίστοιχες υποσχέσεις για «λεφτά σε όλους», οδήγησαν στο Μνημόνιο.

Δίκιο έχει ο άνθρωπος σας, αλλά ποιος τον ακούει; Η αλαζονεία του «ερχόμαστε κι όπου να ’ναι θα κυβερνήσουμε», σας έχει τυφλώσει!
Η λαχτάρα σας να αποτύχει ό,τι προσπάθησε μέχρι τώρα η χώρα, είναι πασιφανής! Η αντιπολίτευση αγωνιά μήπως… πετύχει η Ελλάδα!
Και οι «καταστροφές» που προβλέπετε, συνεχώς διαψεύδονται.
Και φαντασιώνεστε ήδη τον εαυτό σας στην κυβέρνηση, ενώ ακόμα δεν καταφέρατε να ασκήσετε το ρόλο σας ως αντιπολίτευση!
Συνήθως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μάθαμε να λέμε ότι διαψεύδονται αφού γίνουν κυβέρνηση. Εσείς καταφέρατε να διαψευστείτε σε όλα, χωρίς καν να γίνετε κυβέρνηση! Γι’ αυτό και παρά τις κραυγές σας, δεν πρόκειται να γίνετε κυβέρνηση!
Εμείς κλείσαμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ενώ εσείς είστε το παρελθόν! Εκπροσωπείτε το παρελθόν. Είστε ο χειρότερος «λογαριασμός» από το παρελθόν…
Και θέλετε να πούμε και μερικές αλήθειες ακόμα, που τις αποφεύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι;
Όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουν τις ευθύνες τους για το πως φτάσαμε ως την κρίση. Όλες!

Κι εκείνες που κυβέρνησαν, κι εκείνες που δεν κυβέρνησαν. Αλλά το πεζοδρόμιο ματαίωνε κάθε μεταρρύθμιση, επέβαλλε ακόμα περισσότερες «παροχές» από δανεικά, σε μια χώρα που- όλοι το ξέραμε- ήταν απόλυτα υπερδανεισμένη.
Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να περάσει μεταρρυθμίσεις, εδώ και χρόνια. Και έβρισκε απόλυτη αντίθεση από παντού!
Σας θυμίζω μόνο την πρωτοβουλία Καραμανλή, την άνοιξη του 2009. Ζήτησε συνεργασία όλων των κομμάτων για μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποφευχθεί η κρίση που ερχόταν…
Καμιά ανταπόκριση, όλοι ξέρουμε τη συνέχεια. Την ξέρει όμως κι ο κόσμος …

Για να είμαι δίκαιος, γιατί πρέπει τα πράγματα να τα βλέπουμε αντικειμενικά, κι άλλα κόμματα, κατά καιρούς, διέβλεψαν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Εγώ σας θυμίζω την πρόταση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001. Αλλά η αντίθεση του λαϊκισμού ήταν απόλυτη και δημιούργησε αληθινό τείχος!
Ήταν το πεζοδρόμιο που ματαίωνε τις μεταρρυθμίσεις. Και το πεζοδρόμιο στο οποίο συμμετείχαν πολλοί, αλλά εκείνοι που πρωτοστατούσαν είναι εκείνοι, οι οποίοι σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο!
Μόνο που ξέχασαν τώρα μια λεπτομέρεια: το πεζοδρόμιο σίγησε!

Βέβαια, ανάμεσά τους υπάρχουν και μερικοί που το καταλαβαίνουν, αλλά είναι, όπως το είπε σωστά κάποιος προηγουμένως, πονηρούληδες!
Λένε αλλού χαμηλόφωνα, αλλού πιο απερίφραστα: Εντάξει, η κυβέρνηση κατάφερε όντως, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατάφερε, πράγματι, να ανατάξει την οικονομία, τα πάντα. Αλλά τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μοιράσει.
Η απάντηση είναι απλή: Ας μη κάνουν όνειρα!

Η χώρα δεν μπορεί να μοιράζει, όταν δεν παράγει. Και δεν μπορεί να παράγει, αν δεν είναι ανταγωνιστική. Και δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστική, αν δεν γίνουν επενδύσεις. Και δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις, αν διώχνετε τους επενδυτές, όπως τους φώναξε σήμερα να φύγουν ο κ. Τσίπρας από την Ελλάδα κλείνοντας εργοστάσια οι συντεχνίες. Και δεν πρόκειται να δει η χώρα «άσπρη μέρα», αν επανέλθουν εκείνοι οι οποίοι μοίραζαν εκείνο που δεν υπάρχει, όσοι ακύρωναν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κι όσοι τρόμαζαν τους επενδυτές.

Όταν τέτοια κάνεις, γίνεσαι τότε απόλυτα εξαρτημένος από τους δανειστές σου! Γιατί αυτοί πρέπει να στα συντηρήσουν. Και δεν είναι διατεθειμένοι! Όχι οι «συντηρητικές κυβερνήσεις» της Ευρώπης. Κανένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη δε θα στήριζε δάνεια για μιαν Ελλάδα που επιστρέφει στη νοοτροπία του «πάρε κόσμε», «όλα τζάμπα»!
Ποντάρετε ασφαλώς στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη- το ακούσαμε πριν- για τη λεγόμενη «μονομερή λιτότητα». Και ποιος σας είπε ότι θέλει κανείς μονομερή λιτότητα; Αλλά ακόμα και κυβερνήσεις που έχουν εκφραστεί πιο έντονα εναντίον της μονομερούς λιτότητας, κάνουν μεταρρυθμίσεις! Αυτές τις μεταρρυθμίσεις που εσείς θέλετε να τις εμποδίσετε!
Και πείτε μου έστω μια κυβέρνηση των 27 που συμφωνεί μαζί σας! Μας είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Ρέντζι. Που πράγματι ως η μεγαλύτερη χώρα του Νότου, αντιστέκεται με πάθος στη μονομερή λιτότητα.
Τις μεταρρυθμίσεις όμως που προσπαθεί και προωθεί ο Ρέντζι, τις έχετε δει; Τις ξέρετε; Τις είδατε;
Το ξέρετε ότι ο Ρέντζι προωθεί άμεσα την περικοπή των μισών συνδικαλιστικών αδειών στην Ιταλία; Το ακούσατε αυτό;
Το ξέρετε ότι ο Ρέντζι προωθεί τη συστηματική αξιολόγηση της απόδοσης και των δασκάλων και των καθηγητών, για να επαναφέρει, όπως το λέει ο ίδιος, την αξιοκρατία στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας; Αυτά τα κάνει ο σοσιαλιστής Ρέντζι! Ενώ εσείς εδώ κάθε πρόταση για αξιολόγηση, τη θεωρείτε... «μεσαίωνα που φέρνει η “κακούργα η Δεξιά”! Αυτό σημαίνει να είναι κανείς «βαθιά νυχτωμένος» και να μην βλέπει την πραγματικότητα στις εξελίξεις του εξωτερικού.

Κι εγώ καταθέτω το πρόγραμμα Ρέντζι- μας το έδωσε προχθές στο Μιλάνο που κι εκεί είχατε στενοχωρηθεί που πήγα- μήπως το διαβάσετε και καταλάβετε τι εννοούμε…
Αυτές όμως οι ιδεοληψίες τελείωσαν πια.
Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο τον κόσμο.
Και πού τελείωσαν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού αυτές οι ιδεοληψίες; Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Εκεί που πλέον αποθεώνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Μην κάνουν όνειρα, λοιπόν, μην τα κάνει κανένας, να μοιράσει από εκεί που δεν έχουν.

Μόλις μπούμε για τα καλά σε αναπτυξιακή τροχιά, τότε θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι μισθοί. Όχι μόνο ο κατώτατος, όπως ελέχθη πριν. Όλη η κλίμακα μισθών! Αλλά θα ανεβαίνουν επειδή το αντέχει η οικονομία. Όχι για να λυγίσει ξανά μια τέτοια νοοτροπία την οικονομία.
Είπατε για τον κατώτατο μισθό πριν. Είστε σίγουρος ότι, αν ανεβάζαμε τώρα τον κατώτατο μισθό, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα; Σας πέρασε από το μυαλό, πως αντί να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων, θα έκλειναν πιθανότατα επιχειρήσεις που τώρα βρίσκονται στο όριο; Και έτσι θα πολλαπλασιάζονταν οι άνεργοι;
Ρωτάτε τους ανέργους, αν θα ήθελαν να βρουν εργασία, έστω με το σημερινό κατώτατο μισθό;

Θέλετε να τον ανεβάσουμε; Θέλετε να τη βυθίστε πάλι τη χώρα; Τους νέους ανέργους που θα προκύψουν δεν τους σκέπτεστε; Ή μήπως τελικά πολιτικά αυτό θέλετε;
Εμείς θέλουμε να ωφεληθούν όλοι! Κανείς δεν θέλουμε να μείνει πίσω. Είτε άνεργος, να ξαναβρεί δουλειά. Είτε αυτοαπασχολούμενος που έχασε τη δουλειά του, να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Είτε νέος, που θέλει να σπουδάσει. Και οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται πολύ υψηλά στις δικές μας προτεραιότητές και για τους οποίους ετοιμάζουμε μια συνολική παρέμβαση: Και στο κόστος τους και στις τιμές των προϊόντων τους και στη διέξοδό τους στις αγορές. Για όλους πασχίζουμε. Κόβουμε «γόρδιους δεσμούς» δεκαετιών!
Αλλά δυστυχώς ακούγονται πολλά ψέματα στον κόσμο!
Ξεχνάτε, πώς αν πέσουμε πάλι πίσω στα ελλείμματα, δεν θα υπάρχει κανείς να μας δανείσει.

Ξεχνάτε, πώς αν ακυρώσετε τις μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας, τα λεφτά που μοιράζετε δεν θα πάνε στην Ελληνική οικονομία. Θα πάνε κατευθείαν σε εισαγωγές. Και δεν θα επιστρέψουν ως φόροι στην Ελληνική οικονομία. Θα επιστρέψουν ως ελλείμματα και ως χρέη του δημοσίου.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ότι μέσα σε δύο χρόνια, η Ελλάδα κατάφερε να ανέβει δεκάδες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας. Στην έναρξη νέων επιχειρήσεων ήμασταν στον αριθμό 147 και μέσα σε δύο χρόνια βρισκόμαστε στη 36η θέση. Ξεπεράσαμε 111 χώρες σε δυο χρόνια! Αληθινό ρεκόρ! Από τον πάτο στην κορυφή!
Εσείς τι θέλετε; Να ξαναγυρίσουμε στο πάτο;

Όταν διακηρύσσετε ότι θα ανατρέψετε τους νόμους της τελευταίας περιόδου, τι ακριβώς εννοείτε; Να ξαναπάμε στη θέση 147;
Δηλαδή πάτε να μας παραδώστε αλυσοδεμένους σε ένα πολύ χειρότερο, καινούργιο Μνημόνιο; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.
Και δεν φτάνουν όλα τα άλλα, κοροϊδεύετε και τον κόσμο. Και το κάνετε με έναν τρόπο ξώπορτο. Ξώπορτο! Καλά κανένας δεν είναι από χωριό εδώ πέρα; Δεν υπάρχει κανένας να καταλάβει τι είναι ξώπορτο;
Τη μια αρχίζετε μια στροφή στην Εκκλησία. Υποτίθεται! Πήγατε στο Άγιον Όρος. Μέχρι και στο Βατικανό έφτασε η χάρη σας…
Αλλά εδώ, στον Αγιασμό, μόλις προχθές, αποφύγατε το σταυρό που σας πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος.
Κάντε ό,τι θέλετε, δικαίωμά σας. Τον κόσμο να μη δουλεύετε μόνο…

Κι αφού τελευταία σας ενδιαφέρουν τα… Θρησκευτικά, μια διευκρίνιση: Όταν ο ψαλμός λέει «…ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας», εννοεί τους πραγματικούς αλιείς! Τους ψαράδες! Όχι τους… «αλιείς ψήφων».
Μη μπερδεύετε το σταυρό με τους σταυρούς, κ. Τσίπρα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο…
Και λέτε κι άλλα ψέματα. Ότι κι εμείς δήθεν τάζαμε Ανάπτυξη, αλλά κάναμε λιτότητα. Για να σας φρεσκάρω, λοιπόν, λίγο τη μνήμη…
Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, όταν ήμασταν Αντιπολίτευση, ψηφίσαμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που πέρναγε η τότε κυβέρνηση με την οποία διαφωνούσαμε. Και ζητούσαμε κι άλλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν αργότερα.

Ως αντιπολίτευση ψηφίζαμε τις περισσότερες περικοπές σπατάλης. Εσείς δεν ψηφίσατε ποτέ τίποτε!
Ως αντιπολίτευση, μιλήσαμε για μηδενισμό του ελλείμματος. Που τώρα γίνεται πράξη!
Μιλήσαμε τότε, για αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Και τώρα είναι επίσημη πολιτική.
Μιλήσαμε για μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών που ήδη ξεκίνησε. Και θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στο εξής, αφού βγούμε από τα Μνημόνια. Αλλά θα προχωρήσει σταδιακά, για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τους στόχους τους δημοσιονομικούς.
Είπαμε τότε ότι θα σταματήσει το «πάρτι» στη δημόσια υγεία. Και κόψαμε τη σπατάλη κάτω από το μισό, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο περίθαλψης. Ενώ αυξήσαμε την πρόσβαση των ασφαλισμένων σε σύγχρονα φάρμακα.

Μιλήσαμε τότε για ασφαλιστική κάλυψη στους ανασφάλιστους. Και είναι πια πραγματικότητα για πρώτη φορά. Εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κονδύλια από την Ευρώπη, χωρίς να επιβαρύνουμε τον φορολογούμενο.
Μιλήσαμε τότε για ηλεκτρονική καταγραφή του φόρου εισοδήματος, ώστε να μειωθεί η σχέση έφορου-φορολογούμενου. Και σήμερα το 95% των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα γίνονται ηλεκτρονικά. Κάτι που ζηλεύουν ακόμα κι άλλες χώρες. Έγινε πραγματικό νοικοκύρεμα στα έσοδα του δημοσίου. Σας το ανέλυσε χθες βράδυ παραστατικότατα ο κ. Χαρδούβελης. Αληθινό και πρωτοφανές νοικοκύρεμα.

Μιλήσαμε τότε για ηλεκτρονική καταγραφή της περιουσίας. Και σήμερα είναι πλήρως καταγεγραμμένη η περιουσία 6 εκατομμυρίων 150 χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Εκεί που ως πρόσφατα είχαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στοιχεία μόνο για 400 χιλιάδες πολίτες…
Με όλα αυτά, τώρα είναι δύσκολο κάποιος να εμφανίζει ελάχιστα εισοδήματα για πολλά χρόνια και τεράστια περιουσία που δεν μπορεί να δικαιολογήσει! Όπως είναι δύσκολο και να αποκρύψει συναλλαγές, γιατί γίνονται πια ηλεκτρονικά οι διασταυρώσεις.

Μιλήσαμε τότε για απλούστευση στην έναρξη νέων επιχειρήσεων. Ήδη ψηφίσαμε και αρχίζει να ισχύει σε λίγες εβδομάδες, ο πιο ριζοσπαστικός νόμος για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων. Για τις μικρές ακόμα και με μια υπεύθυνη δήλωση! Ενώ για τις επενδύσεις, δημιουργήθηκε κεντρική αδειοδοτική αρχή που παρακάμπτει χιλιόμετρα γραφειοκρατίας και δίνει νέα ώθηση σε αυτό που ονομάσαμε “fast track”. Όπως και ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ που λύνει οριστικά τα χωροταξικά εμπόδια, που μπλόκαραν επενδύσεις σε όλη τη χώρα.  

Μιλήσαμε τότε για εκκαθάριση των «πέτσινων» συντάξεων σε πεθαμένους και των επιδομάτων αναπηρίας σε αρτιμελείς. Και σήμερα έχουν ελεγχθεί δεκάδες χιλιάδες τέτοιες σκανδαλώδεις δαπάνες, ενώ οι ένοχοι έχουν επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μιλήσαμε τότε για την επανεκκίνηση μεγάλων έργων. Και σήμερα, όχι μόνο έχουν ξεκινήσει δεκάδες έργα - και οδικοί άξονες και υδροηλεκτρικά - αλλά παραδίδονται φέτος αρκετά, μέσα στο 2015 και άλλα, ενώ ήδη ξεκινούν νέα και πολύ σημαντικά, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας. Έργο τεράστιας σημασίας για το ενεργειακό κόστος της χώρας συνολικά και για το περιβάλλον.

Μιλήσαμε τότε για συμψηφισμό των οφειλών του ΦΠΑ ανάμεσα στο κράτος και τις επιχειρήσεις. Την επεκτείναμε και μεταξύ των επιχειρήσεων, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα. Ώστε να πληρώνουν ΦΠΑ μόνο όταν τον εισπράττουν. Ξεκίνησε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν δύο μέρες αυτό και ήδη 200 και παραπάνω επιχειρήσεις εντάχθηκαν…
Μιλήσαμε τότε για αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ενώ εσείς ακόμα θέλετε την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι». Σήμερα, με την κρίση που υπάρχει γύρω μας, ο αριθμός των λαθρομεταναστών θα έπρεπε φυσιολογικά να μεγαλώσει. Κι όμως μειώνεται. Και για πρώτη φορά, πέρασε στην Ευρώπη η άποψή η Ελληνική για κοινή αποφασιστική στάση κατά της παράνομης μετανάστευσης. Κάποιοι δεν ήθελαν λέξη να ακούσουν γι’ αυτό. Τώρα άνοιξε ο δρόμος και για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών με σφραγίδα Ευρωπαϊκή! Και Επίτροπος μεταναστευτικών ροών και εσωτερικών υποθέσεων στην Ευρώπη, ανέλαβε ο  Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κάτι αλλάζει και σε αυτό! Εσείς βέβαια παραμένετε πιστοί στο δόγμα του η Ευρώπη να γίνει «ξέφραγο αμπέλι».

Μιλήσαμε τότε και για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. Κι αυτό μπήκε πλέον κάτω από την ομπρέλα της Ενωμένης Ευρώπης, που παροτρύνει πλέον όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους, μεταξύ των οποίων και η ΑΟΖ. Και σε αυτό επιμείναμε κι έγινε πρόοδος. Ενώ, τώρα πια, στην Ελλάδα προχωράνε και αναθέσεις συμβολαίων για έρευνα και για εξόρυξη. Και πολλοί προβλέπουν ότι σύντομα θα γίνουμε όχι μόνο αυτάρκης αλλά μεγάλη εξαγωγική δύναμη στο φυσικό αέριο. Πράγμα που- το γνωρίζετε από τις εξελίξεις- ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σήμερα υπάρχουν δυστυχώς ορισμένες απαράδεκτες εκδηλώσεις έντασης από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Η Τουρκία παρεμβαίνει και προσπαθεί να τα παρεμποδίσει. Αυτό οφείλουμε όλοι να το καταδικάσουμε. Και πρώτα η ίδια η Ευρώπη, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος. Και πάντως, μια επίδειξη ανοχής από τη διεθνή κοινότητα, θα έστελνε σίγουρα το λάθος μήνυμα.
Η Ελλάδα συμπαραστέκεται πλήρως στην Κύπρο και ήδη έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες…

Και με την ευκαιρία να σας πω: ό,τι μπορούμε, κάνουμε για την κρίση στην οικονομία, αλλά συνεχώς η προσοχή μας είναι στραμμένη στα Εθνικά θέματα. Να ενισχύσουμε τη χώρα μας. Να βελτιώσουμε τη θέση της. Είπα «Εθνικά θέματα» και σηκωθήκατε αμέσως! Τέτοια αντιπάθεια στα «Εθνικά θέματα»!
Δεν πολυμιλάμε γι’ αυτά, γιατί δεν πρέπει. Αλλά και η προσοχή μου και τα μάτια μου είναι συνεχώς στραμμένα εκεί!
Εμείς, οφείλουμε να διατηρούμε τη σταθερότητά, όχι να την υπονομεύουμε. Να ενισχύουμε τα διεθνή μας ερείσματα! Όχι τέτοιες ώρες να απομονωνόμαστε από φίλους και συμμάχους! Ενώ άλλοι, διακηρύσσουν ότι θα μας βγάλουν και θα διαλύσουν – αν είναι δυνατόν – ακόμα και το ΝΑΤΟ!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Υπάρχουν κι αρκετά άλλα στο Πρόγραμμά μας που δεν πρόλαβαν ακόμα να γίνουν. Θα πάρουν κι αυτά τώρα σειρά, που βγαίνουμε από το μνημόνιο.
Όπως η μείωση των φορολογικών βαρών σε όλο το εύρος.
Ξεκινώντας από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που βρίσκεται σήμερα στο 1,43% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει σταδιακά κάτω από το 1% του ΑΕΠ, που είναι ο  Ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αλλά σταδιακά, ξεκινώντας πιθανότατα από την επόμενη χρονιά, για να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και με παράλληλο εξορθολογισμό, όπως ελέχθη πριν, και των αντικειμενικών αξιών.

Και συνεχίζοντας, με μείωση στους φόρους φυσικών προσώπων και στους φόρους επιχειρηματικών κερδών. Κι εδώ σταδιακά, να είμαστε με ασφάλεια μέσα στους στόχους.
Και φυσικά, με τη μείωση του ΦΠΑ. Όπου μονιμοποιήθηκε η μείωση στην εστίαση και, στα επόμενα χρόνια, θα μειωθεί και σε άλλους κλάδους, ενώ θα εκλογικευτεί ολόκληρη η διάρθρωση του ΦΠΑ. Πάντοτε προσεκτικά…
Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η πορεία που χαράσσουμε για την επόμενη μέρα. Κάναμε μεταρρυθμίσεις που φαίνονταν απίστευτες. Και την ίδια στιγμή ματαιώσαμε απειλές που αντιμετώπιζε η χώρα.

Δεν τα κάναμε μόνοι μας. Τα κάναμε όλοι μαζί, τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση.
Ξέρετε, όποιος αγαπά αυτό τον τόπο έχει αίσθημα ευθύνης απέναντί στην Πατρίδα του, δεν είναι συμπλεγματικός. Δεν έχει «μονοπώλιο αλήθειας». Δεν έχει «μονοπώλιο πολιτικής ορθότητας». Δεν βλέπει τους αντιπάλους ως «εχθρούς». Δεν κρύβει τις διαφωνίες του, αλλά αν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον για το καλό του τόπου, δεν διστάζει ούτε λεπτό!

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω από αυτή τη θέση όσους στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τη μεγάλη και δύσκολη αυτή προσπάθεια ανόρθωσης του τόπου.
Κάναμε πολλά. Έχουμε να κάνουμε περισσότερα. Το 2016, όταν θα κάνουμε τον τελικό απολογισμό, θα έχουμε εκπληρώσει στο 100% το πρόγραμμά μας.
Και σωστά παρατήρησαν εδώ, πολλοί συνάδελφοι κι όχι μόνο της συμπολίτευσης: ότι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές! Θα έφερναν μόνο δραματικά αδιέξοδα. Όλη αυτή την πορεία θα την ακύρωναν. Και το ξέρει αυτό ο λαός μας. Το λένε ανοικτά πολλοί συμπολίτες μας κι ας έχουν εκείνη ή την άλλη διαφωνία με τη Νέα Δημοκρατία ή με την κυβέρνηση.

Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα, όχι η ατέλειωτη εκλογολογία και ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.  
Τι εκλογές να θέλει κανείς τώρα; Και μάλιστα «αλλεπάλληλες» όπως ειπώθηκε από εσάς;
Θέλετε τα δύο μεγάλα προβλήματα που αύριο θα απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα στη περιοχή μας, να είναι γεωπολιτικά μεν οι τζιχαντιστές και πολιτικο-οικονομικά η Ελλάδα; Αυτό θέλετε; Να διακόψετε τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση; Να μην τελειώσουμε την υπόθεση του χρέους; Να μας διαλύσουν- προσέξτε- μέσα σε μια μέρα οι αγορές αν τους προσφέρουμε αβεβαιότητα, που θέλετε να δημιουργηθεί; Δεν σας λέω για τη διαίρεση του λαού, γιατί ξέρω ότι αυτό δεν σας νοιάζει. Αλλά αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι η ώρα να θέλετε να βάλετε μπουρλότο σε όλα;  

Η περιφρούρηση της σταθερότητας χρειάζεται και για ένα λόγο ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Γιατί γύρω από την Ελλάδα μας φλέγεται ο τόπος! Η δύναμη της χώρας μας και η διαπραγματευτική της θέση αυξάνεται κατακόρυφα, όσο παραμένουμε σταθεροί και σε σταθερή πορεία. Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στον περίγυρό μας. Όσοι θέλουν, αντίθετα, να σπρώξουν τον τόπο στην αβεβαιότητα, στην αστάθεια, σε πρόωρες εκλογές, βλάπτουν κατάφωρα τα συμφέροντα της χώρας, υπονομεύουν τη θέση της, όπως σωστά είπε ο Αντιπρόεδρος. Όπως επίσης βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας διάφορα ευφάνταστα σενάρια, όπως ορισμένα που ακούστηκαν, που είναι ουσιαστικά σενάρια πολιτικής ανωμαλίας.
Όλα αυτά θα ήταν αυτοκτονικά.

Βέβαια, ακούστηκε ότι καμαρώνετε κιόλας για τις δημοσκοπήσεις, από τον κ. Τσίπρα. Θέλω να σας θυμίσω τέσσερα πράγματα:
Πρώτον, ότι οι Δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από δημοσκοπήσεις αλλά από τις εκλογές. Και οι εκλογές δε θα γίνουν όποτε σας βολεύουν εσάς, θα γίνουν όποτε το λέει το Σύνταγμα.
Δεύτερον, μην προεξοφλείτε την τελική ψήφο του λαού. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό και είναι αλαζονικό.
Τρίτον, κάποιες από τις δημοσκοπήσεις που επικαλείστε, τον Ιούνιο του 2012, σας θυμίζω, μας έδιναν 6 μονάδες πίσω από εσάς. Και στις κάλπες βρεθήκαμε 3 μπροστά από εσάς. Κι αυτό μην το ξεχνάτε. Και καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Και τέταρτον, όταν η χώρα βγαίνει από μεγάλη κρίση και από εδώ και μπρος έχει μόνο καλά νέα μπροστά της, τότε είναι και η στιγμή που εσείς θα πρέπει να φοβάστε. Και γι’ αυτό βιάζεστε τώρα να γίνουν εκλογές. Γιατί στα δύσκολα δεν κερδίσατε ψήφους και στα καλά που έρχονται, ξέρετε ότι θα δικαιωθεί αυτή η πολιτική πλήρως και θα κερδίσουμε εμείς.

Ήσασταν αντίθετοι σε όλα. Υπονομευτικοί σε όλα. Κάποιες στιγμές φτάσατε, ιδιαίτερα απόψε, σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Όμως αυτό που κάνετε προχθές, που κορυφαίο δικό σας στέλεχος υπονόησε ότι περάσαμε νόμους «ευνοϊκούς για συμφέροντα» είναι απαράδεκτο! Χωρίς να κατονομάσει τίποτε. Είναι «λάσπη στον ανεμιστήρα» κι όπου κάτσει…
Κι ύστερα εκτεθήκατε, γιατί αυτά που είπατε για μας, θα μπορούσαν κάλλιστα να γυρίσουν σε βάρος σας και σε βάρος δικών σας προσώπων. Κι αυτό να το θυμάστε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πάνω από όλα τον Ελληνικό λαό που έχει δείξει αυτή την υπομονή. Και να μας έχει εμπιστοσύνη.
Πολύ θα ήθελα να ευχαριστήσω κι εσάς αλλά δε μου δώσατε την παραμικρή ευκαιρία.

 Εγώ δεν θα σας παρακολουθήσω. Θα σας προειδοποιήσω, όμως, για το κατάντημα αυτό. Ξεπεράστε τις παιδικές ασθένειες. Ξεκολλήστε!
Γιατί υπάρχει και κάτι ακόμα που κάνετε, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο.
Αυτό που προσπάθησε να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας. Άλλο αν στα μάτια της Δημοκρατίας, που μας παρακολουθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα, πιστεύω ότι γελοιοποιήθηκε κυριολεκτικά. Προσπαθείτε να ασκήσετε ιδεολογική τρομοκρατία στους αντιπάλους σας.
Και κάθε τόσο στοχοποιείτε κόσμο. Στοχοποιείτε κάποιον. Ενοχοποιείτε τις απόψεις του. Και μετά προχωράτε στον επόμενο.
Κατηγορείτε ανθρώπους, προσπαθείτε να τους απομονώσετε. Θέλετε να είμαι και συγκεκριμένος; Και δημοσιογράφους. Όπως τον κ. Πρετεντέρη.
Κοιτάξτε κάτι, να μάθετε να ακούτε, όπως πρέπει.

Κι εμένα ο Πρετεντέρης, κατά καιρούς, μου έχει ασκήσει την πιο σκληρή κριτική. Και πολλές φορές ένιωσα ότι με αδίκησε. Αλλά ποτέ δεν σκέφθηκα να ζητήσω «εμπάργκο» εναντίον ενός δημοσιογράφου. Γιατί εμείς πιστεύουμε και στη Δημοκρατία και το εννοούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Βάζετε σε εμπάργκο δημοσιογράφους που «δεν σας πάνε».
Τώρα βάλατε και εμπάργκο και βουλευτές που «δεν σας πάνε». Όπως τον κ. Γεωργιάδη.
Γελάστε πάλι. Γελάστε!

Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του. Με γεια σας και χαρά σας να διαφωνείτε! Αλλά «αποσυνάγωγο» της δημόσιας ζωής δεν μπορείτε και δεν έχετε δικαίωμα να τον κάνετε. Κι αυτά, να το καταλάβετε, ότι τελείωσαν επιτέλους!
Δεν έχετε δικαίωμα να στιγματίζετε ανθρώπους για τη στάση τους. Απλώς δεν το έχετε! Έχετε πει πολλά. Και για μένα και για τον κ. Βενιζέλο και για συναδέλφους μας.
Σκεφτείτε επιτέλους. Αντί να γελάτε, σκεφτείτε: Πόσες φορές από το δικό σας χώρο ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ακατανόμαστοι, όπως «δοσίλογοι», «Κουίσλιγκς», «Μερκελιστές»! Πόσες φορές δεν είχαμε προτροπές για «κρεμάλες», «λιντσαρίσματα», «εκδοροσφαγεία»! Ακόμα και στην Αμφίπολη που πήγα, με κατηγορήσατε ότι πήγα…
Εντάξει, δεν σας παίρνουμε εμείς στα σοβαρά. Αλλά αν δεν αλλάξετε μυαλά κι αν δεν την κόψετε αυτή την κακοήθεια, θα έχετε πρόβλημα.
Σας το λέω ευθέως, όχι σαν αντίπαλος που θέλει το κακό σας…

Σας το λέω ως Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, γιατί είμαι θεσμικά υποχρεωμένος να κάνω ό,τι μπορώ, ώστε να δίνει και η αντιπολίτευση τον καλύτερο εαυτό της στη Βουλή.
Αυτή την κακή συνήθεια, τη βλαβερή, τη δυσώδη, αυτή την παιδική ασθένεια, κόψτε την!
Το μπάχαλο δεν είναι κριτική. Η ιδεολογική τρομοκρατία δεν είναι ανεκτή. Και δεν περνάει.
Αλαζονεία της σύγχυσης έχετε. Η αμετροέπεια δεν πείθει. Η ανευθυνότητα δεν σε πάει μακριά. Και ο λαϊκισμός έχει τελειώσει.
Προσπαθείτε απεγνωσμένα να πείσετε για την «κυβερνησιμότητά» σας. Μια φιλική παρατήρηση: Πείστε πρώτα, κ. Τσίπρα, τους δικούς σας! Γιατί εμάς μας πείθετε μάλλον για το μικρο-μεγαλισμό, την ανωριμότητα και τα παιδιαρίσματα με τη σύγχυσή σας.

Κάνετε απεγνωσμένες προσπάθειες για να πείσετε ότι λέτε άλλα πράγματα σήμερα, απ’ όσα λέγατε παλαιότερα. Και μια ακόμα φιλική παρατήρηση: δεν φοβίζουμε εμείς τον κόσμο για σας. Εσείς με αυτά που λέτε τον τρομοκρατείτε. Άλλα κάθε φορά! Διαφορετικά κάθε στιγμή, από διαφορετικά στελέχη σας.
Εμείς δεν δίνουμε σημασία! Τον κόσμο φοβίζετε. Γιατί βγάζετε ένα πρόσωπο ανθρώπων που δεν σέβονται την αντίθετη άποψη. Γιατί λέτε κατά καιρούς πράγματα που δεν ακούγονται σε καμία δημοκρατική χώρα από υπεύθυνα δημοκρατικά κόμματα. Και την ίδια στιγμή δεν ανέχεστε καμία κριτική στην αμετροέπειά σας. Κι αυτό είναι που φοβίζει τον κόσμο.
Κι έτσι, εσείς γίνεστε παράγοντας αστάθειας!

Έχετε πολύ δρόμο ακόμα για να γίνετε κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για κυβέρνηση, μη το σκέπτεστε.
Αν  δεν θέλετε να βράζετε στο ζουμί σας, να αλλάξετε μυαλά!     
Και κυρίως, να αλλάξετε συμπεριφορά και στάση εδώ μέσα!
Ελάτε να βγάλουμε μαζί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου χρόνου. Βάλτε πλάτη για τη χώρα να την κρατήσουμε ενωμένη και σταθερή. Αντί να υβρίζετε με αυτόν τον σκαιότατο τρόπο τους Έλληνες βουλευτές θεωρώντας τους εξωνημένους και αργυρώνητους.
Ήταν ντροπή η σημερινή παράστασή σας.
Εμείς, θα το κάνουμε αυτό και χωρίς εσάς.

Θα ήταν καλύτερα να το κάναμε όλοι μαζί.
Βέβαια, εγώ δεν μπορώ, ούτε κανένας, να σας υποχρεώσουμε να ωριμάσετε. Μπορώ να σας πω – κι έχω υποχρέωση να σας το πω - ότι αυτός ο ακατάσχετος λαϊκισμός, βλάπτει την Ελλάδα.

Τελικά, όμως, εσάς θα βλάψει περισσότερο...
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια εκεί που ήταν.
Άλλαξε σελίδα, άλλαξε εποχή.
Και η Ελλάδα ανεβαίνει ταχύτατα.
Κοιτάξτε εσείς μη μείνετε κολλημένοι στο τέλμα σας,
στις αγκυλώσεις σας, στις μικρότητές σας.
Την ώρα που η Πατρίδα μας σπάει τα δεσμά της και επιτέλους προχωράει μπροστά, όπως το θέλει ο Ελληνικός λαός.
Σας ευχαριστώ πολύ.



ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot