Ξεκινά η αξιολόγηση της οικονομίας με όρους και προειδοποιήσεις

Μάρτιος 10, 2015
jumbo-banner

Αύριο, στις Βρυξέλλες, ξεκινούν οι πρώτες διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για να «ξεμπλοκάρει» η παροχή χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Ταυτόχρονα, όπως ξεκαθάρισε χθες ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το χθεσινό Eurogroup, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα εργαστούν παράλληλα και στην Αθήνα για την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, με τον ίδιο να τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξουν εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, εάν δεν προηγηθεί συμφωνία και εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Πάντως η κυβέρνηση αποτιμούσε θετικά τις χθεσινές συζητήσεις στο Eurogroup, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως ξεκινά η διαδικασία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 20ής Φεβρουαρίου, «γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα».

Πρέπει να σημειωθεί πως την Πέμπτη σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. «Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα», εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με πρόσθετες προτάσεις.

Πρώτα εφαρμογή, μετά δόσεις
«Θα ήμουν θετικός σε κάποιο σημείο, εάν έχουμε μια συνολική συμφωνία και έχει προχωρήσει για τα καλά η εφαρμογή, να σκεφτώ να έχουμε εκταμιεύσεις (προς την Ελλάδα) σε δόσεις, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν», δήλωνε χθες από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για πρόωρες εκταμιεύσεις, εάν δεν υπάρξει εφαρμογή», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Αυτό είναι το μήνυμά μου, είπε και υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε χθες εξειδικευμένη συζήτηση για τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας, τόνισε με νόημα πως η όποια πίεση στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα, θα είναι κίνητρο για να τεθεί πάλι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά. Δεν θα γίνει όμως το αντίθετο, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να είναι παρόντες και στην Αθήνα, όπως γινόταν πάντα, γιατί θα πρέπει να δούμε τους αριθμούς και να υπάρχει συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών. «Είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όχι μονομερείς ενέργειες

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της Αθήνας στη διαδικασία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο Γ. Βαρουφάκης δέχθηκε στο χθεσινό Eurogroup επικρίσεις από τον Β. Σόιμπλε αλλά και από τον Γ. Ντάισελμπλουμ για την προώθηση των ρυθμίσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Περάσαμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες συζητώντας ποιος θα μιλήσει με ποιον και πού κι αυτό είναι χάσιμο χρόνου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Υπογραμμίσαμε τη δέσμευση να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν», δήλωσε παράλληλα, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή του Γ. Βαρουφάκη είπε πως πρέπει να σταλεί στους θεσμούς, οι οποίοι και πρέπει να την εγκρίνουν κατόπιν αξιολόγησης και τεχνικής επεξεργασίας. Τις τελευταίες ημέρες δεν έγιναν πολλά πράγματα δήλωνε χθες προσερχόμενος στο Eurogroup o B. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως οι Ελληνες θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί και θα πρέπει να αφήσουν τις μονομερείς αλλαγές που δεν έχουν συμφωνήσει με την τρόικα.

«Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που προέχει είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές και αυτό είναι αναγκαίο για την επέκταση του προγράμματος. Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις απαιτείται πολλή δουλειά σε τεχνικά ζητήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Από την πλευρά της κυβέρνησης το αποτέλεσμα του Eurogroup κρίθηκε θετικό, αφού σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους:

1 Ξεκινά η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
2 Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
3 Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
4 Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
5 Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot