Σακελλαρίδης για προσφυγικό: «Δραματική η κατάσταση στα νησιά – Ανεπαρκέστατες οι υποδομές»

Σεπτέμβριος 26, 2019
jumbo-banner

ψ

«Είναι σημαντικό να υπάρχει από όλους ψυχραιμία. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία στον δημόσιο διάλογο. Είναι δύσκολη η κατάσταση, πρώτα για τους ανθρώπους αυτούς και δευτερευόντως για τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Ραντάρ» στομ Alpha με τους Τάκης Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Έχουμε 28.022 ανθρώπους στα νησιά. Το 1/3, περίπου 10.000 είναι παιδιά, πολλά από αυτά κάτω των 12 ετών. Μιλάμε για μια δραματική κατάσταση. Έχουμε 12.000 άτομα στη Μόρια, αριθμό ρεκόρ, τη στιγμή που η χωρητικότητα της είναι για 3.000 άτομα. Καταλαβαίνετε σε τι συνθήκες ζουν και τι κίνδυνοι υπάρχουν».

Η επόμενη μέρα
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα, συγκριτικά με τον Λίβανο και την Ιορδανία είναι σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις.

«Ως Διεθνής Αμνηστία επιμένουμε ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική και γι’ αυτόν τον λόγο ασκούμε πιέσεις».

Οι λύσεις
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μην περιμένει κανείς ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να γιατρευτεί με ένα μαγικό ραβδί. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει βελτίωση των δομών φιλοξενίας. Από εκεί ξεκινούν όλα τα προβλήματα και οι εντάσεις. Αυτή τη στιγμή οι υποδομές είναι ανεπαρκέστατες. Στη Σάμο υπάρχουν άνθρωποι οκτώ φορές παραπάνω από τη χωρητικότητά της».

Τα χρήματα
«Δεν έχουμε κάνει έρευνα για τα χρήματα γιατί δεν τα διαχειριζόμαστε εμείς. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Αν τα χρήματα αυτά μένουν αναξιοποίητα, έχει να κάνει και με αυτό. Δεν υπονοώ ότι έχουν φαγωθεί τα χρήματα, όποιος το πιστεύει και το λέει ας το αποδείξει».

Κινήσεις και λύσεις
Ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να πάρουν «ανάσα» στα νησιά.

«Δεν είναι μόνο τα νησιά, για να αποσυμφορηθούν πρέπει οι άνθρωποι να μεταφερθούν κάπου στη ενδοχώρα, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το άσυλό τους. Αν δεν γίνει αυτό, τα νησιά θα έχουν τεράστια προβλήματα.

Θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις δομές, κόσμος να μεταφερθεί από τα νησιά και να βελτιωθούν οι διαδικασίες του ασύλου. Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο έχουν πάρει 12.000 μετανάστες, περισσότερους δηλαδή από ότι έχουν πάρει σε έναν χρόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα δικαιώματα και το άσυλο
«Εκπροσωπώ μια οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα από τα θεμελιώδες δικαίωμα είναι αυτό στο άσυλο. Όταν είσαι σε εμπόλεμη κατάσταση μπορείς να πηγαίνεις σε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους και να υπάρχουν διαδικασίες για να αναγνωριστεί ή όχι το άσυλο που ζητούν. Δεν λέμε ότι θα πρέπει να παίρνουν όλοι, θα πρέπει να κρίνεται η κάθε περίπτωση».

πηγή newpost.gr

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot