Ψήφος εμπιστοσύνης με διαδικασίες εξπρές στην Βουλή – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Ιανουάριος 14, 2019
jumbo-banner

Ο Τσίπρας ζήτησε από τον Βούτση ψήφος εμπιστοσύνης να γίνει την Τετάρτη αφού έχει προηγηθεί ένα διήμερο συζήτησης στην Βουλή.
Ψήφος εμπιστοσύνης από την Βουλή με διαδικασία-εξπρές αναζητείται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς ζήτησε η συζήτηση να ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης και να ολοκληρωθεί όχι σε τρεις ημέρες που είναι το συνταγματικό περιθώριο, αλλά σε δύο ημέρες, την Τετάρτη το βράδυ, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά την παραλαβή της σχετικής επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητάει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της επαναβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συγκάλεσε για σήμερα, στις 10 το πρωί, έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής της διήμερης συζήτησης.

Μάλιστα, ο κ. Νίκος Βούτσης αιτιολόγησε αυτή την «πρωτόγνωρη» στα κοινοβουλευτικά χρονικά σύμπτυξη λέγοντας ότι «η κυβέρνηση πριν 20 ημέρες περίπου είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφιση του Προϋπολογισμού, που έχει χαρακτήρα και ψήφου εμπιστοσύνης…». Ενα παραπειστικό όμως επιχείρημα, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος, που είναι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ., στο μεσοδιάστημα αυτών των ημερών, επισήμως τουλάχιστον, έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους.

Ενα δεύτερο πάντως πρωτότυπο στα κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά παραδεχτεί πως έχει κλονιστεί η πλειοψηφία που διαθέτει από τη Βουλή, γι’ αυτό και ζητάει επαναβεβαίωση, δεν «σταματά» μέχρι αυτό να πιστοποιηθεί στο νομοθετικό έργο της. Οπως έγινε γνωστό, σήμερα στην Ολομέλεια θα τεθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έχει προγραμματιστεί. Δεν θα διεξαχθεί όμως η ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έχει προκαλέσει η Ν.Δ. καθώς η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον Πάνο Καμμένο, που έχει παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού. Η ψήφιση της τροπολογίας για να γίνει θα πρέπει να την υπογράψει και να την επανακαταθέσει στη Βουλή ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Σε μια ψηφοφορία, που σύμφωνα με τον ΚτΒ και το Σύνταγμα αρκεί να λάβει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, αρκεί να μην είναι λιγότερη των 120 θετικών ψήφων, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον πήχυ στους 151 ψήφους, αντιθέτως θα οδηγήσει τη χώρα συνεταγμένα και σε εύλογο χρονικό διάστημα σε εκλογές.

Αυτοί οι έξι θα στηρίξουν την κυβέρνηση
Μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την ψήφο εμπιστοσύνης που ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ήδη βγει τα μπλοκάκια στο Μαξίμου για να δουν πώς θα μπορέσουν να μείνουν για λίγο καιρό ακόμη στην εξουσία.

Αυτή την στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έχει 145 διασφαλισμένες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει άλλες έξι για να πιάσει το όριο των 151 που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Ψάχνοντας λοιπόν τους… πρόθυμους βάζουμε σε αυτή την κατηγορία την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου.

Επίσης στην ίδια γραμμή με την κυρία {Παπακώστα θα βαδίσουν και τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις.

Ο έκτος που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανάμεσα στους Σπύρο Δανέλλη, Γιάννη Σαρίδη με τον πρώτο να είναι ο επικρατέστερος. Θυμίζουμε ότι τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή τόσο για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot