Οι δαπάνες για νέες κάλπες, παραβάν και αποζημιώσεις αντιπροσώπων -Τι έχουμε ξοδέψει από το 2009 και ύστερα

Απρίλιος 14, 2019
jumbo-banner

Περί τα 100 εκατ. ευρώ θα μας στοιχίσουν οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (τέσσερις αν υπολογίσουμε τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών) του Μαΐου. Μάλιστα, ένα μέρος αυτού του πακτωλού των χρημάτων που δαπανά το κράτος, σύμφωνα με τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, θα δοθεί με απευθείας αναθέσεις.

Ειδικότερα η σχετική διάταξη ορίζει ότι όλες οι προμήθειες, οι εργασίες, οι μεταφορές και οι μισθώσεις για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών της εθνικής αντιπροσωπείας θα γίνουν «με απευθείας ανάθεση και έγγραφη συμφωνία, κατά παρέκκλιση των περί Δημοσίου Λογιστικού και περί προμηθειών του Δημοσίου».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της επίμαχης διάταξης, η εν λόγω τροπολογία κρίνεται απαραίτητη «προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά» η εκάστοτε εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί το 2019.

Θυμίζουμε ότι στις 26 Μαΐου θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων, περιφερειαρχών, τοπικών συμβούλων και ευρωβουλευτών, στις 2 Ιουνίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και, βέβαια, αναμένεται, σε ημερομηνία που θα ορίσει η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο, να διενεργηθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι καθ’ όλα έτοιμη για αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, αφού ήδη έκοψε «γενναία» κονδύλια για την ομαλή διεξαγωγή τους. Έχει ήδη παραγγείλει φακέλους και ψηφοδέλτια και για βουλευτικές εκλογές και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο με χρήματα από το ειδικό κονδύλι του προϋπολογισμού για το 2019 ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δαπάνες αυτές αφορούν έξοδα για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του έτους.

Για τους γνωρίζοντες, όμως, το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί κατά πολύ, αφού αρκεί κάποιος να συνυπολογίσει το γεγονός ότι φέτος θα αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, πριν από τις επτά το απόγευμα, η εκλογική διαδικασία.

 

Από Φεβρουάριο οι παραγγελίες

Από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες από το υπουργείο Εσωτερικών και συνεχίζονται. Κατά βάση πρόκειται για παραγγελίες εκατομμυρίων ευρώ για παραβάν και κάλπες, όλα καινούργια, ώστε οι ερχόμενες εκλογές να γίνουν χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία.

Θυμίζουμε ότι η αγορά τους ήταν απαραίτητη, αφού όταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης επιχείρησε να κάνει μια απογραφή των καλπών που βρίσκονται στην επικράτεια απογοητεύτηκε. Οι δήμοι τού είπαν ότι συνολικά βρίσκονται στη διάθεσή τους μόνον 20.000 κάλπες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, «εκτός από το γεγονός ότι τα περίπου 25.000 εκλογικά τμήματα που έχουμε σήμερα θα ανέλθουν στα 37.000 για να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι, θα πολλαπλασιαστούν και οι εκλογικοί και δικαστικοί αντιπρόσωποι σε 70.000, των οποίων η αποζημίωση επιπλέον αυξάνεται (θα πάει στο χιλιάρικο)».

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται και νέα τηλεοπτικά σποτάκια προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της αποχής: «Η ψήφος είναι μαγκιά» θα λέει ένα σποτάκι που απευθύνεται στους νέους ψηφοφόρους. Ωστόσο από το λεγόμενο «εκλογικό στρατηγείο», στην οδό Δραγατσανίου, οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικοί επιστήμονες – στατιστικολόγοι, πληροφορικάριοι, οικονομολόγοι – προετοιμάζουν και άλλες εκπλήξεις για όλες τις πτυχές της εκλογικής διαδικασίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη εγκρίνει την ανάθεση προμήθειας ποσότητας χαρτιού για τα ψηφοδέλτια 107.700 δεσμίδων, των 500 φύλλων η κάθε μία, διαστάσεων 70 επί 100 εκατοστά. Από αυτές, οι 72.000 θα χρησιμοποιηθούν για τις ευρωεκλογές και θα είναι σιέλ χρώματος, ενώ 17.850 δεσμίδες θα χρησιμοποιηθούν για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές και θα είναι λευκής απόχρωσης.

Το κράτος έχει ήδη προμηθευτεί και 77 εκατομμύρια εκλογικούς φακέλους. Από αυτούς, οι 11 εκατομμύρια θα είναι απόχρωσης «ανοιχτό σιέλ» και θα αφορούν τις ευρωεκλογές και οι υπόλοιποι άσπρου χρώματος, για τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 1.329.032 ευρώ.

Τα παραβάν, με βάση την παραγγελία που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, φτάνουν τα 87.000 και το κόστος τους στα 6.688.560 ευρώ και με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού κατά 20%, εφόσον υπάρξει τέτοια ανάγκη.

Έχει εγκριθεί και 1.350.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη για την ενδεχόμενη αυτή προσαύξηση.

 

Το όριο εκλογικής δαπάνης

Με βάση την παραγγελία του υπουργείου Εσωτερικών, οι κάλπες φτάνουν τις 106.000 και έχει εγκριθεί το ποσό των 17.113.488 προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη 12.223.920 για την προμήθειά τους και 4.889.568 ευρώ για την ενδεχόμενη προσαύξησή τους κατά 40%.

Σε ό,τι αφορά τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εκλογικών δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, αυτά καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας:

● Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους σε 1.500 ευρώ.

● Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 30.001 έως 60.000 κατοίκους σε 2.000 ευρώ.

● Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 60.001 έως 100.000 κατοίκους σε 2.500 ευρώ.

● Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 100.001 έως 150.000 κατοίκους σε 3.000 ευρώ.

● Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 150.001 έως 200.000 κατοίκους σε 3.500 ευρώ.

● Σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

 

Παλαιότερες αναμετρήσεις

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των χρημάτων που θα δαπανηθούν, αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι:

● Οι ευρωεκλογές του 2009 στοίχισαν στο κράτος γύρω στα 68 εκατ. ευρώ.

● Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 άγγιξαν τα 75 εκατ. ευρώ.

● Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 κατεγράφη μια μικρή πτώση, με το κόστος να φθάνει τα 60 εκατ.

● Το 2014, οπότε διενεργήθηκαν ταυτόχρονα οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές, ξοδεύτηκαν 90 εκατ.

● Το 2015 στήθηκαν τρεις φορές κάλπες. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, οπότε διενεργήθηκαν εθνικές εκλογές (με το κόστος να ανέρχεται αντίστοιχα στα 55 και στα 33 εκατ. ευρώ), αλλά και στα τέλη Ιουνίου, οπότε είχαμε το δημοψήφισμα με κόστος άλλα 27 εκατ. ευρώ

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη δαπάνη κατά την εκλογική διαδικασία προέρχεται από την ειδική αποζημίωση και τα οδοιπορικά που καταβάλλονται στους διοριζόμενους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους αναπληρωτές τους, τους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών κ.λπ. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η δαπάνη για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 ήταν 12 εκατ. ευρώ (σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού κόστους).

πηγή topontiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot