Ο Μητσοτάκης έθεσε την ΕΕ ενώπιον των ευθυνών της για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Οκτώβριος 20, 2019
jumbo-banner

Θετικά αξιολογούνται τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον βαθμό που ενσωματώνουν και τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, καθώς επιβεβαιώνεται ότι τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή είναι περίπλοκα, ενώ τα βήματα για την αντιμετώπισή τους δεν γίνονται σε αρκετές περιπτώσεις με την τόλμη που απαιτείται εκ μέρους της Ε.Ε.

Στην πρώτη γραμμή εξακολουθεί να βρίσκεται το μεταναστευτικό που ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας όχι μόνο την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης, αλλά και εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου ανάγκης -του λεγόμενου «plan B»- σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην ουσία δηλαδή την προετοιμασία της Ε.Ε. και για το χειρότερο σενάριο, με τη χώρα μας να ζητά σε μία τέτοια περίπτωση μία πιο τολμηρή πολιτική μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που στην πράξη συνδέεται με άσκηση πίεσης προς τις χώρες που αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο στη διαχείριση του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και ζήτημα να συμπεριληφθεί στις αιρεσιμότητες για τη χρηματοδότηση και η συμμόρφωση κρατών-μελών με ευρωπαϊκές πολιτικές όπως στο προσφυγικό.

Η προοπτική να αποκλιμακωθεί μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός η νέα κρίση στη Συρία απομακρύνει ίσως το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της γειτονικής χώρας, δεν εξαλείφει όμως τις ανησυχίες για τις προθέσεις της Τουρκίας, από τη στιγμή που έχει γίνει σαφές μέχρι τώρα ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη.

Η διαπίστωση αυτή ώθησε, άλλωστε, τον πρωθυπουργό να επιμείνει στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Ζητούμενο για τη χώρα μας είναι να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία και στη διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας, ώστε να καταστεί δυνατό να στηριχθούν οι πρόσφυγες, αλλά, παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης της Τουρκίας για τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών, η Ελλάδα καθιστά σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με εκβιασμούς και απειλές εκ μέρους της γειτονικής χώρας.

Τα μηνύματα της κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό έχουν ως αποδέκτη και την Ε.Ε. από την οποία αναμένει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη με πρόσθετα κονδύλια, επιμερισμό του βάρους, αλλά και με εκπόνηση μίας νέας δέσμης μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Μητσοτάκη -ο οποίος στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι αυξημένοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών εξαντλούν τις αντοχές της χώρας- και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον τερ Λάιεν, συμφωνεί για την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ασύλου.

Πέρα από την ευρωπαϊκή διάσταση υπάρχει, πάντως, και το εθνικό σκέλος που σχετίζεται με την αλλαγή πολιτικής που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ικανοποίηση
Η Ελλάδα δηλώνει την ίδια ώρα ικανοποίηση για την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις σε σχέση με τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου το «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί πολιτική αναταραχή στη γειτονική χώρα, σωρεύοντας σύννεφα πολιτικής αστάθειας στα Σκόπια.

Ο πρόεδρος της χώρας, Στ. Πενταρόσφκι, έχει συγκαλέσει, μάλιστα, σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα διεξαχθεί στη σκιά και φημολογίας ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ -ο οποίος είχε στηρίξει στην προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ολόκληρη την επιχειρηματολογία του για τη συμφωνία των Πρεσπών- σκέφτεται να παραιτηθεί. Ο κ. Πενταρόφσκι δεν έκρυψε την απογοήτευση που προκάλεσε η στάση της Ε.Ε., αλλά ζήτησε να αντιμετωπιστεί η νέα πραγματικότητα με ψυχραιμία διαμηνύοντας ότι δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

Από την πλευρά της η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική αυτών των χωρών καθώς θεωρεί ότι η απομόνωσή τους μπορεί να φέρει αποσταθεροποίηση. Οι προϋποθέσεις, ωστόσο, στις οποίες θα επιμείνει είναι ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες και αφορούν στην αυστηρή τήρηση της συμφωνίας με την Ελλάδα και στον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων σε ό,τι αφορά την Αλβανία. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να σχολιάσει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στα Σκόπια, αλλά επανέλαβε πως η Ελλάδα θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών προβληματική, δεν θα τη θέσει ως εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία, εφόσον τηρηθεί στο ακέραιο και επιλυθούν εκκρεμότητες όπως αυτές που αφορούν στα εμπορικά σήματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot