Η (σκληρή) πραγματικότητα: Σκέτο «Μακεδονία» από Ζάεφ και επίσημες ανακοινώσεις

Ιανουάριος 28, 2019
jumbo-banner

Και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η σκοπιανή κυβέρνηση δύο ώρες(!) μετά την κύρωση χαιρέτισε την απόφαση της Ελληνικής Βουλής, κάνοντας λόγο για μακεδονο-ελληνική λύση.
Μία δήλωση, μία ανακοίνωση και δύο tweets από τον Σκοπιανό πρόεδρο, Ζόραν Ζάεφ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, σκιαγραφούν το «νέο» κοινό μας μέλλον με τους γείτονες.

Με κάθε ανάρτησή του στο twitter ή δημόσια δήλωσή του από την Παρασκευή και μετά, ο Σκοπιανός πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να σταματήσει ποτέ να αποκαλεί τη χώρα του με ένα σκέτο «Μακεδονία», παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας των Πρεσπών. Από την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων, μέχρι τα τουιταρίσματα του Ζόραν Ζάεφ, παντού οι αναφορές γίνονται σε σκέτο «Μακεδονία», όπως χθες στο tweet του για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος θα μείνουμε ενωμένοι εξ ονόματος των εκατομμυρίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, συμπεριλαμβανομένων 7.200 Εβραίων από τη Μακεδονία, που έπεσαν θύματα του ναζισμού και θα πούμε: Ας μην ξεχάσουμε ποτέ, για να μην επαναληφθεί η ιστορία», ανήρτησε ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ λίγες ώρες πριν είχε επίσης τουιτάρει: «Η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου. Δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Προχωράμε μπροστά, ήρθε η ώρα για την οικονομία».

Από την πρώτη στιγμή οι φόβοι όσων έλεγαν ότι τα Σκόπια δεν θα προσθέσουν τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» επιβεβαιώνονται κάθε μέρα. Στις πρώτες του δηλώσεις στη σκοπιανή έκδοση της «Deutsche Welle», μετά την απόφαση της Ελληνικής Βουλής, ο Ζάεφ επιβεβαίωσε και επισήμως τους χειρότερους φόβους για τον αλυτρωτισμό των γειτόνων, διαχωρίζοντας τους Ελληνες από τους Μακεδόνες.

«Οι λαοί και οι χώρες μας έχουν καταφέρει μία κοινή νίκη για την ειρήνη και την πρόοδο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ας είναι περήφανοι όλοι οι Ελληνες, όλοι οι Μακεδόνες και όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτήν την περιοχή. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ο κοινός δρόμος που έχει ανοίξει με τις πιο φιλικές προθέσεις και αξίες που προέρχονται από την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια», είχε δηλώσει. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το επικοινωνιακό σόου των δύο κυβερνήσεων για το ξήλωμα της ταμπέλας «Μεγάλος Αλέξανδρος» του σκοπιανού αεροδρομίου, δεν έχει γίνει γνωστό αν η σκοπιανή κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου και τυπικά στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Και η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η σκοπιανή κυβέρνηση δύο ώρες(!) μετά την κύρωση χαιρέτισε την απόφαση της Ελληνικής Βουλής, κάνοντας λόγο για μακεδονο-ελληνική λύση.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή. Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους τους πολίτες των δύο χωρών για την ειρήνη, την πρόοδο και την ανάπτυξη που φέρνει η συμφωνία αυτή και τους ενθαρρύνει να εντατικοποιήσουν τις συνεργασίες, τις διασυνδέσεις και τις φιλίες. Με την εξεύρεση της μακεδονο-ελληνικής λύσης, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη και ο κόσμος απέκτησαν ένα νέο μοντέλο οικοδόμησης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών και των κρατών».

Αυτό επισημαίνει και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διεθνολόγος Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης «Στο “ταμπελάκι” στις διεθνείς συναντήσεις θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Στη γλώσσα, τη διεθνοπολιτική, δηλαδή, στην επαφή, στην παρουσία στα διεθνή media θα είναι “Μακεδόνες”, με ελληνική υπογραφή πλέον. Υπήρξε, μέσα από τη συμφωνία, εκχώρηση γλώσσας και ιθαγένειας. Τα κράτη, όταν διαπραγματεύονται, διαπραγματεύονται για αμοιβαίο όφελος. Δεν διαπραγματεύονται για να δώσει το ένα στο άλλο, χωρίς να πάρει τίποτε. Διότι αμοιβαίο όφελος σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει. Υπάρχει όφελος των Σκοπίων, υπάρχει όφελος των Δυτικών, υπάρχει όφελος του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει όφελος της Ελλάδας».

Μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ζάεφ ίσως ο πιο χαρούμενος για τη συμφωνία Πρεσπών είναι το Ιδρυμα Σόρος.

Τόσο τον Ιούνιο με ανακοίνωση όσο και τώρα με αναλυτική μελέτη χαιρετίζει τη συμφωνία και προβαίνει σε πολιτικές προβλέψεις αναφέροντας ότι οι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο και ότι θα προκύψει 5κομματική Βουλή με κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ) ενώ ως προς την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ η έκθεση προεξοφλεί ότι αυτή θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot