Γερμανικές εκλογές: Τι θα σημάνουν τα αποτελέσματα για την Ελλάδα

Σεπτέμβριος 24, 2017
jumbo-banner
Πολιτικές εκτιμήσεις και προσωπικές συνεντεύξεις της «Deutsche Welle» με Ελληνες της Γερμανίας έδειξαν ότι οι περισσότεροι θα ψηφίσουν Σουλτς επειδή «είναι πιο αξιόπιστος», έχει «καλύτερη κοινωνική ατζέντα» και «θα είναι πιο συμβιβαστικός και υποχωρητικός απέναντι στην Ελλάδα».
Το ίδιο σκεπτικό επικρατεί μέσες άκρες στην ελληνική κοινωνία και στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα λέγαμε όχι άδικα, δεδομένου του… τρόμου που προξενεί στην Ελλάδα η ανάδειξη των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) σε κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ.
«Βόμβα»
«Σενάριο τρόμου» χαρακτηρίζει τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση το πρακτορείο Reuters, όχι μόνο επειδή τάσσονται υπέρ της διακοπής των προγραμμάτων στήριξης και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο 38χρονος ηγέτης του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, διαφωνεί με τον ενιαίο προϋπολογισμό της ευρωζώνης και με τις μεταβιβάσεις στα φτωχότερα κράτη, στηρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία (!) και η τυχόν αναγκαστική συνύπαρξη της Μέρκελ μαζί του θα ισοδυναμούσε με καταδίκη για την καγκελάριο, όπως σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Φρανκ Ντέκερ.
Το σημερινό FDP έχει ελάχιστη σχέση με το μετριοπαθές, κεντρώο κόμμα που συγκυβέρνησε επί δεκαετίες με τον Χέλμουτ Κολ, αλλά και την ίδια τη Μέρκελ την τετραετία 2009-2013, προτού μείνει εκτός Βουλής.
Αν η Ελλάδα δεινοπάθησε στα χέρια του Σόιμπλε, στα χέρια των Ελευθέρων Δημοκρατών κινδυνεύει κυριολεκτικά να «αφήσει την τελευταία της πνοή» στο κρεβάτι της ευρωζώνης – κάτι που απέφυγε την τελευταία στιγμή τον Ιούλιο του 2015 όταν ο Σόιμπλε πρότεινε το πενταετές τάιμ άουτ από το ευρώ χάρη στην παρέμβαση των Ολάντ-Ρέντσι.
Αναβιώνοντας παλιές αντιπαλότητες με τον 75χρονο υπουργό Οικονομικών, οι φιλελεύθεροι εκβιάζουν από τώρα τη Μέρκελ διά του κορυφαίου στελέχους τους, Αλεξάντερ Χαν, θέτοντας όρο να τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να στηρίξουν τους Χριστιανοδημοκράτες. Ακόμη κι αν δεν επιμείνουν ως το τέλος σε αυτή την αξίωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα αν έλθει στην Μπούντεσταγκ.
Το κακό για τον Σόιμπλε είναι ότι δεν διαθέτει στους φιλελεύθερους την ίδια επιρροή που ασκεί στους «αντάρτες» της CDU, κάθε φορά που απειλούν να καταψηφίσουν ένα ελληνικό πακέτο βοήθειας. Ετσι μια υποτροπή της ελληνικής κρίσης τα επόμενα χρόνια -όταν θα χρειαστεί να εξοφληθούν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις- θα μπορούσε να μετατραπεί σε εφιάλτη για τη χώρα μας, επαναφέροντας το Grexit στο τραπέζι υπό δυσμενέστερες συνθήκες.
Μπλόκο στο χρέος
Ο Γκούσταβ Χορν του Γερμανικού Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (ΙΜΚ) του Ντίσελντορφ προέβλεψε ότι με τους φιλελεύθερους στην κυβέρνηση δεν υφίσταται περίπτωση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που αντιθέτως είναι αρκετά πιθανό σε περίπτωση συμμαχίας της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες ή (και) τους Πράσινους.
Στη Γερμανία πάντως το ελληνικό πρόβλημα έχει κάποιες σταθερές. Π.χ. όλα τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας (CDU/CSU, SPD, FDP) συμφωνούν ότι δεν πρέπει να γίνει κούρεμα. Το επανέλαβε και προχθές ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας λόγο μόνο σε ευκολίες στα επιτόκια αποπληρωμής.
Τα σχέδια Σόιμπλε
Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι προθέσεις και τα σχέδια του ίδιου του Σόιμπλε για την Ελλάδα, όπως «ακτινογραφούνται» στις δηλώσεις του. Πρόσφατα χαρακτήρισε λάθος την πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη επειδή η οικονομία της ήταν απροετοίμαστη να αντέξει ένα σκληρό και μη επιδεχόμενο υποτίμησης νόμισμα. Επίσης απέρριψε την πρόταση του SPD για αμοιβαιοποίηση χρεών στην ευρωζώνη (ουσιαστικά για δωρεά μέρους των γερμανικών πλεονασμάτων για τη στήριξη του Νότου) και εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να ξεπεράσει την κρίση.
Βάσει του σχεδίου Σόιμπλε για την ευρωζώνη που αποκάλυψε προ ημερών η «Bild» και το οποίο θα παρουσιαστεί αμέσως μετά τις εκλογές (μεταφορά πόρων του ESM ή του νέου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για επενδύσεις στις προβληματικές χώρες, μόνο αν αυτές εκχωρήσουν την οικονομική και νομισματική τους κυριαρχία σε έναν υπερυπουργό Οικονομικών, επικεφαλής του Eurogroup, και δεχτούν διαρκή έλεγχο του προϋπολογισμού τους), η Ελλάδα θα πρέπει να παραχωρήσει ακόμη περισσότερη κυριαρχία για να μείνει στον σκληρό πυρήνα.
Υστατη λύση
Αν μολαταύτα δεν τα καταφέρει δεδομένης της σκληρότητας του προγράμματος και της αντικειμενικής αδυναμίας υλοποίησής του («νεοφιλελεύθερη ανοησία» το χαρακτήρισε η «Sueddeutsche Zeitung», ενώ ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν κατήγγειλε για «προπαγάνδα» όσους μιλούν για πρόοδο στην Ελλάδα), υπάρχει και το παράτολμο σχέδιο Σόιμπλε-Μπούντεσμπανκ για συντεταγμένη χρεοκοπία κρατών εντός της ευρωζώνης, που αποκάλυψε η «S.Z.» τον Απρίλιο. Αυτό προβλέπει δάνειο διάσωσης ακόμη και μεγάλων χωρών (όπως η Ιταλία) με πάγωμα πληρωμών στους πιστωτές, ακόμη και κούρεμα χρέους, υπό τον όρο βέβαια της πλήρους υπαγωγής της χώρας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Κύριος στόχος να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που βαρύνονται από υψηλό όγκο κόκκινων δανείων – ιδίως οι ελληνικές και οι ιταλικές.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot