Διπλό μήνυμα από τους δανειστές – Πάει αργότερα το χρέος, νωρίτερα το αφορολόγητο

Μάρτιος 13, 2018
jumbo-banner
Καρότο και μαστίγιο από τους δανειστές προς την Ελλάδα.
Από την μία ενέκριναν, όπως αναμενόταν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ και από την άλλη απέστειλαν επίσημα και ανεπίσημα διπλό μήνυμα προς την Αθήνα. Το πρώτο έχει να κάνει την ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και το δεύτερο έρχεται από το ΔΝΤ που φέρεται να έρχεται με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα τον Μάιο απαιτώντας την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 και όχι από το 2020.
Το χθεσινό Eurogroup απέστειλε μία σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα καθυστερήσουν εάν η Αθήνα δεν αξιοποιήσει τις 100 ημέρες που απομένουν έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και να προσδιορίσει ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας.
Πρώτος από όλους ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, καθώς αυτό είναι «προϋπόθεση» και για να υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε στο ίδιο πνεύμα πως η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων είναι «πολύ απαιτητική» και πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Ο δε επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε από την πλευρά του πως οι προθεσμίες τόσο για τα 88 προαπαιτούμενα όσο και για τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι «σφικτές» και πρέπει όλα να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Αναφερόμενος στην πορεία των εργασιών για τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους, ο Μάριο Σεντένο είπε ότι σημειώνεται πρόοδος. «Στο μέτωπο του χρέους τα πράγματα προχωράνε. Ενημερωθήκαμε ότι η τεχνική δουλειά σε ότι αφορά στον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη προχωρά καλά», είπε και προσέθεσε πως στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές, με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Με άγριες διαθέσεις το Ταμείο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκαταλείπει τη… χαλαρή στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της 3ης αξιολόγησης και επιστρέφει στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα για να ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019 και «πάγωμα» των πακέτων με τα θετικά μέτρα τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει από την πλευρά της ότι δεν θα «αντέξει» πολιτικά την ταυτόχρονη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων από την 1/1/2019 ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν να δουν τα… νούμερα για να τοποθετηθούν επί του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των καλών και των κακών μέτρων. Το θέμα, θα ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς οι θεσμοί δεν πρόκειται να αποφανθούν πριν πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία για το πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα μεν στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι διαθέσιμα στις 23 Απριλίου λίγες ημέρες πριν επανέλθουν στην Αθήνα οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης (σ.σ αναμένονται στις αρχές Μαΐου στο Χίλτον). Όμως, τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμα πριν από τις 4 Ιουνίου τη στιγμή που Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ και ελληνική κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι η πλήρης συμφωνία επί του ελληνικού ζητήματος, πρέπει να επέλθει μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.
Με την… προτροπή των ευρωπαϊκών θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ένα βήμα πίσω: έχει πλήρως αποδεχτεί ότι την 1/1/2019 θα προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Θυσιάζει έτσι έως και 2,5 συντάξεις από τις 12 που εισπράττουν σήμερα οι συνταξιούχοι προκειμένου να διαπραγματευτεί με περισσότερες αξιώσεις τη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2020 και όχι από την 1/1/2019. Τα κίνητρα είναι εξαιρετικά «ταπεινά»: Η μείωση του αφορολογήτου, αγγίζει πάνω από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα ακόμη και κατά 650 ευρώ σε ετήσια βάση. Ειδικά αν η μείωση του αφορολογήτου συνδυαστεί με τη μείωση των συντάξεων, οι συνέπειες για το εισόδημα τουλάχιστον 1,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα είναι τεράστιες.
newsit.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot