Χαμένες στην… κρατική προμήθεια οι τράπεζες: Ακόμα ψάχνουν το σχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια»

Ιανουάριος 27, 2019
jumbo-banner

Στις συναντήσεις με τους θεσμούς, τις προηγούμενες μέρες, διαπιστώθηκε ότι μέτρα όπως οι πλειστηριασμοί ή η λειτουργία του εξωδικαστικού έχουν μικρό αποτέλεσμα, ενώ ο νόμος Κατσέλη έχει μπλοκάρει στα δικαστήρια «κόκκινα» δάνεια ύψους 15-18 δισ. ευρώ.
Αλλη μια χαμένη χρονιά για την οικονομία θα είναι το 2019, καθώς θα συνεχιστεί για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου η πιστωτική ασφυξία, λόγω των προβλημάτων των τραπεζών, που θα γίνεται πιο αισθητή λόγω και του τεράστιου ιδιωτικού χρέους που ξεπερνά τα 220 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που ολοκληρώθηκε τυπικά την Παρασκευή, έδειξε ότι εν όψει των εθνικών εκλογών η κυβέρνηση ασχολήθηκε πολύ με τα «σημειολογικά» της εξόδου από τα Μνημόνια αλλά καθόλου με την ουσία.

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που μπλοκάρουν την τραπεζική χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, υποτιμήθηκε σημαντικά ως θέμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κεντρικό σχέδιο οριστικής αντιμετώπισης. Στις συναντήσεις με τους θεσμούς, τις προηγούμενες μέρες, διαπιστώθηκε ότι μέτρα όπως οι πλειστηριασμοί ή η λειτουργία του εξωδικαστικού έχουν μικρό αποτέλεσμα, ενώ ο νόμος Κατσέλη έχει μπλοκάρει στα δικαστήρια «κόκκινα» δάνεια ύψους 15-18 δισ. ευρώ.

Ως προσπάθεια επιτάχυνσης, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε με μεγάλη καθυστέρηση ένα περίγραμμα του σχεδίου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων έναντι των κεφαλαιακών απωλειών των τραπεζών από τη δυναμική αξιοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τους θεσμούς. Τούτο διότι παρουσιάζει πολλά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.

Ενα από αυτά, που προέκυψε κατά τη συζήτηση Δημοσίου και τραπεζών, είναι το υψηλό κόστος των εγγυήσεων που θα παρέχει το Δημόσιο. Η προμήθεια που θα πρέπει να δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να έχουν την κρατική εγγύηση θα φτάνει στο 4-4,2% του ύψους της εγγύησης, όσο δηλαδή και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) που πληρώνουν οι τράπεζες. Τούτο διότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία που εφάρμοσε το αντίστοιχο μοντέλο, δεν είναι σε «επενδυτική» βαθμίδα και άρα οι εγγυήσεις της δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πρώτης ποιότητας». Οι τράπεζες ζητούν οι προμήθειες να μειωθούν στο μισό.

Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα έχει να κρίνει την παροχή εγγυήσεων του κράτους σε τράπεζες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει ήδη υψηλά ποσοστά. Αυτό θα απαιτήσει χρόνο και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν πάρει το πράσινο φως από την DG COM ώστε να μπει σε εφαρμογή.

Η κυβερνητική κόντρα που υπάρχει με την ηγεσία της ΤτΕ -η οποία έχει το σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων με τη χρήση αντί άμεσων εγγυήσεων την «εγγύηση» του θεσμοθετημένου αναβαλλόμενου φόρου, που προωθεί ο κ. Στουρνάρας- μάλλον μπερδεύει την εικόνα σχετικά με την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot