×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

To ξεπούλημα των ΑΕΙ δεν περνά από το Πάντειο

Μάιος 27, 2014
jumbo-banner

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να έχουν περάσει από τη μηχανή του... κιμά τις χρηματοδοτήσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια και αρκετά Συμβούλια Ιδρυμάτων να προωθούν συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις (όπως παραδείγματος χάρη υψηλά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και «κόψιμο» διδασκόντων με τους οποίους δεν... συμφωνούν), ωστόσο κάποιοι αντιστέκονται.

Ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που κατηγόρησαν οι φοιτητές βρίσκεται και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα Ν. Θεοτοκάς, καθώς αναγράφεται στην ιστοσελίδα της σχολής ως αντιπρόεδρος του ιδρύματος.

Η εικόνα που διαμορφώνεται, βέβαια, μέσω του ρεπορτάζ είναι τελείως διαφορετική. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το υπουργείο Παιδείας, αφού έκοψε μεγάλο μέρος των χρημάτων για τα πανεπιστήμια, κάλεσε τους πρυτάνεις να «τα βρείτε μόνοι σας για το τι θα κάνετε με τα χρήματα και πώς θα αντεπεξέλθετε με τα μεταπτυχιακά». Σαν να τους λέει δηλαδή «βάλτε δίδακτρα και όσοι έχετε αυξήστε τα».

Δωρεάν

Το Πάντειο, όμως, παρά τις όποιες μειώσεις, κατόρθωνε τα τελευταία χρόνια να παρέχει δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα αποτελώντας την εξαίρεση του κανόνα των μεταπτυχιακών της τάξεως των 7.000 με 11.000 ευρώ στα υπόλοιπα ιδρύματα της Ελλάδας.

Βλέποντας πως το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός θα μειωθεί κατά 11%, κάτι που σημαίνει ότι με το ζόρι θα επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών (φως, νερό και ρεύμα), η Σύγκλητος του ιδρύματος αποφάσισε για πρώτη φορά να δώσει «κατεύθυνση» στους κοσμήτορες των τμημάτων να προτείνουν τέλη εγγραφής για τα μεταπτυχιακά (και όχι δίδακτρα), τα οποία κυμαίνονται μεταξύ των 500 και των 1.500 ευρώ. Και αυτό διότι το υπουργείο πίεζε για τη λήψη απόφασης, καθώς, αν δεν υπήρχε απόφαση, τότε δεν θα υπήρχαν μεταπτυχιακά προγράμματα στη σχολή τα εξάμηνα της ερχόμενης χρονιάς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέλη και κοσμήτορες ορισμένων τμημάτων του ιδρύματος πρότειναν αυξημένα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, καθώς, όπως μπορεί κάλλιστα να αντιληφθεί κανείς, θα είχαν μερίδιο από την... πίτα των χρημάτων που θα καλούνταν να προσφέρει ο φοιτητής.

Κάποια τμήματα, στην «αντίπερα όχθη», αρκέστηκαν στο να προτείνουν χαμηλά τέλη εγγραφής στα μεταπτυχιακά. Για να ισχύουν, βέβαια, τα τέλη εγγραφής, που τελικώς πρότεινε η Σύγκλητος, έπρεπε η απόφαση να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, καθώς, με βάση τον νόμο Διαμαντοπούλου, καθίσταται αρμόδιο για όλα τα θέματα.

Πρωτοφανές

Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα της Ελλάδας, όπου τα Συμβούλια εμφανίζονται «αμείλικτα», παρεμβαίνουν και φροντίζουν να λαμβάνουν ακόμη και αυθαίρετες αποφάσεις, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συνέβη το εξής πρωτοφανές για τα σημερινά πανεπιστημιακά δεδομένα.

Το Συμβούλιο της σχολής απέρριψε όλες τις προτάσεις για την ύπαρξη τελών εγγραφής, με πλειοψηφική απόφασή του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο αντιπρόεδρός του Νίκος Θεοτοκάς.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «τουλάχιστον κάποια Συμβούλια Διοίκησης αντιστέκονται σε αυτό που προωθεί η κυβέρνηση. Και είναι ξεκάθαρο: η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Στο Συμβούλιο της σχολής μας μετέχουν κατά πλειοψηφία άνθρωποι της Αριστεράς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως ο Έλληνας φοιτητής δεν μπορεί να καλύψει ακριβά μεταπτυχιακά. Υπήρξε μία πρόταση της Συγκλήτου για τέλη εγγραφής στα μεταπτυχιακά και όχι δίδακτρα, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε».

Στο ερώτημα «πώς θα καλυφθούν τα μεταπτυχιακά εφόσον δεν μπουν δίδακτρα» ο Ν. Θεοτοκάς απαντά: «Όπως γινόταν τόσα χρόνια, όταν ήμασταν από τα λίγα ιδρύματα στην Ελλάδα που είχαμε δωρεάν μεταπτυχιακά. Θα καλυφθούν από τα αποθέματα του ταμείου μας».

Εκβιασμός

Φυσικά, και υπάρχει η πιθανότητα στο μικρό... γαλατικό χωριό της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αντιστέκεται στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, κάποια στιγμή να μην «βγαίνουν» τα νούμερα έτσι όπως το πάει ο Αρβανιτόπουλος, ενώ με το σχέδιο Αθηνά 2, το οποίο ήδη ψήνεται, να ετοιμάζει συγχωνεύσεις και λουκέτα αρκετών τμημάτων. Όμως, όπως μας λέει ο Θεοτοκάς, «όσο υπάρχει η συγκεκριμένη σύνθεση στο Συμβούλιο της σχολής, τότε πρόθεσή μας είναι να μην περάσουν τέλη εγγραφής και δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής μας».

«Το θέμα είναι ότι το κράτος εκβιάζει διά της ανέχειας και της αχρηματίας να προσφύγουν σε μέτρα όπως τα δίδακτρα. Εδώ οι αντιστάσεις είναι η στοιχειώδης υπεράσπιση της φυσιογνωμίας του δημόσιου πανεπιστημίου και σε αυτό θα επιμείνουμε τουλάχιστον εμείς».

Πάντως, δεν ξέρουμε πόσο θα «αντέξουν» οι... Γαλάτες του Παντείου, καθώς ο Σαμαράς, εφόσον φυσικά παραμείνει στο «τιμόνι» της ταλαιπωρημένης Ελλάδας – και της συντριπτικά υποβαθμισμένης Παιδείας –, με τις... ευλογίες Αρβανιτόπουλου, Λάσκαρη και Κυριαζή, έχει ήδη δρομολογήσει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ανοίγοντας τον δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

πηγή - το ποντίκι

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot