Ανοίγει ο δρόμος για κούρεμα των «κόκκινων» δανείων

Απρίλιος 25, 2017
jumbo-banner

Η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις και «κουρέματα» επιχειρηματικών οφειλών θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Αυτή τη διαβεβαίωση έλαβε χθες το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατά τη συνάντηση -διάρκειας 2 ωρών- που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.

«Συζητήσαμε σε πολύ γόνιμο κλίμα για τα θέματα ρευστότητας, της χρηματοδότησης της οικονομίας, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τα θέματα ηλεκτρονικών συναλλαγών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλας Καραμούζης και σημείωσε πως: «καταλήξαμε στο να διαμορφώσουμε μια σειρά από επιτροπές συνεργασίας ώστε να βελτιώσουμε το κλίμα και να επιλύσουμε τα θέματα που απασχολούν και τον τραπεζικό τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία».

«Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας θα βελτιώσει το κλίμα και θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Πιο συγκεκριμένα οι τραπεζίτες ανέφεραν πως η ρευστότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, δεν υπάρχει ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά, από τα μέσα Μαρτίου παρατηρείται επιβράδυνση στον ρυθμό εκροών των καταθέσεων, αντίθετα υπάρχει υστέρηση στον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων καθώς λόγω της αβεβαιότητας ρυθμισμένα δάνεια βρέθηκαν εκ νέου σε καθυστέρηση.
Οπως είπαν οι τραπεζίτες το 25% των «κόκκινων» δανειοληπτών ανήκει στην τάξη των στρατηγικά κακοπληρωτών, «πρέπει να τους εντοπίσετε» ήταν η απάντηση του κ. Δραγασάκη.
Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και την αξιοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν φέτος με 1,3-1,5 δισ. ευρώ την ελληνική οικονομία.

Για τη ρευστότητα
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δυνατότητα διάθεσης κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της ρευστότητας». Αναφέρθηκε στη «συμβολή των τραπεζών στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και στην προώθηση επενδύσεων». Οπως είπε «το ζήτημα είναι η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αρχίζοντας από το εσωτερικό, ανοίγοντας μέτωπο όχι στην πολιτική κριτική που είναι αναγκαία αλλά στη συνειδητή διαστρέβλωση των δεδομένων, στην ιδιοτελή παραποίηση της πραγματικότητας, στην ανεύθυνη κινδυνολογία, στη σκόπιμη παραφιλολογία».

Οπως είπε ο κ. Δραγασάκης «η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, όμως, απαιτείται αυτή να γίνει με τρόπο που να μην επιβραβεύει όσους «βουλιάζουν» τις επιχειρήσεις τους, πλουτίζοντας οι ίδιοι. Πρέπει, συνεπώς, μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδειχθεί και μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot