Τι μπορεί να κρύβουν οι διαδοχικές ψεύτικες απειλές για βόμβα -Σε κατάσταση συναγερμού ο πλανήτης

Νοέμβριος 19, 2015
jumbo-banner

«Συναγερμός» στο Ανόβερο, το Παρίσι, σε σταθμούς, αεροσκάφη, γήπεδα. Ολος ο πλανήτης είναι σε κατάσταση επιφυλακής.

Κάθε αντικείμενο που εντοπίζεται σε χώρους στους οποίους συγκεντρώνονται πολλά άτομα και θεωρείται ύποπτο, εξετάζεται εξονυχιστικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαταχθεί εκκένωση. Είναι λογικό οι υπηρεσίες ασφαλείας να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση μετά από το αιματοκύλισμα στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν και ψεύτικες απειλές, για βομβιστικές επιθέσεις, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο πανικό. Κάτι που κάνει τους ειδικούς ασφαλείας να προειδοποιούν για κύμα απειλών που αποδεικνύονται κακόβουλες φάρσες. Αλλωστε, κάτι τέτοιο ήταν όπως προέκυψε τόσο ο «συναγερμός» που σήμανε για δύο αεροσκάφη της Air France την Τετάρτη, από τις ΗΠΑ προς τη Γαλλία με αποτέλεσμα να αλλάξουν πορεία, όπως και οι πληροφορίες που οδήγησαν στη ματαίωση του φιλικού ανάμεσα στη Γερμανία και την Ολλανδία, στο Ανόβερο, την Τρίτη.

Αυτά τα περιστατικά, μπορεί να σηματοδοτούν την έναρξη μίας ενορχηστρωμένης καμπάνιας αποσυντονισμού, από το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποιούν οι ειδικοί. Στόχος τους, να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο χάος. Στην περίπτωση των δύο αεροσκαφών, δεν βρέθηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ στο Ανόβερο η αστυνομία εντόπισε μία ψεύτικη βόμβα σε τρένο.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο θυμίζει αντίστοιχες απειλές που είχαν διατυπωθεί στις αρχές του χρόνου. Τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες έπειτα από την επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι, αμερικανικά μαχητικά «σηκώθηκαν» για να συνοδεύσουν δύο αεροσκάφη της Delta Airline, καθώς είχαν διατυπωθεί απειλές για βόμβες σε αυτά.

Αργότερα, το καλοκαίρι, τέσσερα αεροσκάφη της καναδικής WestJet αναγκάστηκαν να κάνουν αναγκαστική προσγείωση, όταν η εταιρεία έλαβε προειδοποίηση για επίθεση στις συγκεκριμένες πτήσεις.

«Τέτοια περιστατικά έχουν ένα απίστευτο επιχειρησιακό και οικονομικό αντίκτυπο», είπε στην Telegraph ο Μάθιου Φιν, διευθυντής της λονδρέζικης εταιρείας αεροπορικής ασφάλειας, Augmentiq. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να έχουν υιοθετήσει αυτή την τακτική οι ακόλουθοι του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη.

«Ισως είναι κάτι που δοκιμάζουν, με δεδομένη τη χαμηλή ανοχή που έχουν οι Γάλλοι στις απειλές για την ασφάλεια αυτή τη στιγμή. Ξέρουν ότι ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος τώρα και οποιαδήποτε απειλή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει αναστάτωση», ανέφερε ακόμη ο Φιν.

Τα απειλητικά τηλεφωνήματα και email για βόμβα είναι συνήθως δουλειά ανθρώπων διαφόρων κατηγοριών, με εκείνους που προσποιούνται τους τρομοκράτες να αποδεικνύονται τελικά άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα ή καθαρά εγκληματικές προθέσεις, αναφέρει η Telegraph.

Βέβαια, όπως εξηγεί ο Μάθιου Φιν, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά αυτές οι απειλές να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, αν και σημειώνει ότι υπάρχει ο τρόπος να τις αξιολογήσουν ανάλογα με το βαθμό του επείγοντος. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια. Οχι μόνο με καθυστερήσεις πτήσεων, αλλά οι επιβάτες μπορεί να χρειαστεί να ελεγχθούν πάλι, οι υπάλληλοι να δουλέψουν περισσότερες ώρες, ο κόσμος να χάσει τις ενδιάμεσες πτήσεις και να πρέπει να κλείσουν άλλα εισιτήρια», εξηγεί.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot