Οι αιτήσεις ασύλου μπλοκάρουν τη συμφωνία με την Τουρκία

Απρίλιος 18, 2016
jumbo-banner
Εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και απρόβλεπτες εξελίξεις στα ελληνικά νησιά προκαλούν οι καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Από σήμερα αναμένεται να αφεθούν αναγκαστικά ελεύθεροι εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στη χώρα μετά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου και κρατούνται στα hotspots σε καθεστώς περιορισμού, καθώς έχουν ήδη συμπληρώσει ή συμπληρώνουν αυτές τις μέρες το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, χωρίς να έχουν εξεταστεί ακόμα οι αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αφορά περίπου 4.000 από τους συνολικά 6.300 που κρατούνται σήμερα στα hotspots, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι σταδιακά, με βάση οδηγία της κυβέρνησης, ενώ στα νησιά επικρατεί ανησυχία, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ανοιχτές δομές για τη φιλοξενία τους.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε, χαρακτήριζε «πενιχρά και απογοητευτικά» τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου του Σεπτεμβρίου του 2015, που προβλέπει τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στα κράτη της ΕΕ στα επόμενα 2 χρόνια. Μέχρι τώρα έχουν γίνει μετεγκαταστάσεις μόνο 1.000 αιτούντων άσυλο, είπε, έκανε λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε πως «κάνουμε τα πάντα ώστε η κατάσταση αυτή να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη κρίση στην Ιταλία».

Ο νόμος
Οπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του πρόσφατου Νόμου 4375/2016 για τους πρόσφυγες και την υπηρεσία ασύλου, «οι αιτούντες διεθνή προστασία δύνανται να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησής τους και για διάστημα μέχρι και 25 ημερών από την είσοδό τους στο Κέντρο».
Αν στο διάστημα αυτό δεν έχει περατωθεί η εξέταση της αίτησης, το αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου χορηγεί στον ενδιαφερόμενο δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία και αίρεται ο περιορισμός της ελευθερίας του, ενώ ο αιτών παραπέμπεται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα παράτασης της κράτησης για 45 μέρες σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο κατόπιν ατομικής αξιολόγησης, σε περίπτωση που ο αιτών συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαφυγής και σε άλλες περιπτώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 46.
Χθες βρίσκονταν υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας περίπου 3.700 πρόσφυγες και μετανάστες στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, 1.850 σε αυτό της Χίου, 520 στη Σάμο, 320 στη Λέρο και 65 στην Κω. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εισέλθει στα νησιά τις πρώτες μέρες μετά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου, καθώς οι ροές μειώνονται κλιμακωτά από τότε και έχουν συμπληρώσει το 25ήμερο της κράτησης, οι πρώτοι ήδη από την περασμένη Πέμπτη. Σήμερα υπολογίζεται πως περίπου οι 4.000 έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο κράτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», την περασμένη Παρασκευή στάλθηκε ένα e-mail στις αρμόδιες υπηρεσίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο τους ζητείται να αφεθούν ελεύθεροι όσοι έχουν συμπληρώσει τον χρόνο κράτησης, αφού πρώτα τους χορηγηθεί το δελτίο αιτούντος άσυλο, με τον περιορισμό της παραμονής τους εντός περιφερειακής ενότητας, δηλαδή της μη αποχώρησής τους από το νησί όπου κρατούνται. Οπως μας ειπώθηκε από αρμόδια πηγή, η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει σταδιακά από σήμερα.

Ανεπαρκείς δομές
Τοπικοί φορείς αλλά και αστυνομικές πηγές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη. Με εξαίρεση ίσως τη Λέσβο, που βρέθηκε από την αρχή στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και έχει αναπτύξει επαρκείς δομές, δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα νησιά χώροι ανοιχτής φιλοξενίας μεγάλου αριθμού ατόμων.
Παράλληλα, διατυπώνονται ενστάσεις ως προς τη δυνατότητα εντοπισμού των αιτούντων άσυλο, όταν έρθει η ημερομηνία εξέτασης του αιτήματός τους, αλλά και για την αντίδραση όσων πληροφορηθούν ότι αυτή έχει απορριφθεί. «Οταν κάποιος συνειδητοποιεί ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του στη χώρα εισόδου, μπορεί να γίνει απρόβλεπτος και αν βρίσκεται σε καθεστώς ελευθερίας, αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο», ανέφερε στο «Εθνος» δήμαρχος νησιού.

Στα νησιά δεν υπάρχει ούτε αυτή την εβδομάδα προγραμματισμένο δρομολόγιο για επαναπροώθηση μεταναστών στα τουρκικά λιμάνια, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κρατούμενοι στα hotspots έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, ενώ οι Τούρκοι παρατηρητές έχουν ζητήσει να τους δίνονται οι λίστες των προς επανεισδοχή μεταναστών 7 μέρες νωρίτερα, προκειμένου να τις ελέγχουν.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot