Η παγίδα της Μέρκελ στον Τσίπρα για το μεταναστευτικό

Ιανουάριος 19, 2016
jumbo-banner

Αντιμέτωπη με εφιαλτικά σενάρια στο μεταναστευτικό βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η χώρα με ευθύνη και της κυβέρνησης συνθλίβεται από την συνέχιση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που φθάνουν μέσω της Τουρκίας και από την αδυναμία πια της Ευρώπης να απαντήσει με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο στην «απειλή» του μεταναστευτικού.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζοντας ότι η «διευκόλυνση» που προσέφερε στην κ. Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την μετατροπή της Ελλάδας σε πρώτο σταθμό υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και προσφύγων ,θα εξαργυρωνόταν με ανταλλάγματα στην διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο, αποδέχτηκε μια συμφωνία η οποία μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την χώρα..

Έτσι σήμερα η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εφαρμόζει την Συμφωνία, ανοίγοντας hot spots και υποδεχόμενη καθημερνά στο λιμάνι του Πειραιά 2-3000 μετανάστες ,με την Ε.Ε. να αρνείται να εφαρμόσει την συμφωνία για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, και να κωλυσιεργεί στην χορήγηση της βοήθειας των 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, προσφέροντας έτσι το πρόσχημα στον Τ .Ερντογαν για να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή προς την Ελλάδα.

Η σημαντικότερη «απειλή» για την Ελλάδα είναι η δοκιμασία που υφίσταται η Καγκελάριος Μερκελ ,στην πιο μεγάλη κρίση στην διάρκεια της δεκαετούς θητείας της στο τιμόνι της Γερμανίας. Δεχόμενη πυρά όχι μόνο από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και από στελέχη του δικού της κόμματος ,αλλά και από τους κυβερνητικούς εταίρους της Σοσιαλδημοκράτες η κ.Μερκελ επιμένει στην πολιτική της στο προσφυγικό ,αλλά πλέον θα αναζητήσει άλλους τρόπους για την διατήρηση της Σενγκεν και εξασφάλιση ελεγχομένης ροής μεταναστών και προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η εβδομάδα της κ.Μερκελ, ξεκινά με συνάντηση που έχει με το εθνικό συμβούλιο του CDU ώστε να αντιμετωπίσει την «εξέγερση» μελών του κόμματος,κατόπιν θα μεταβεί στις Άλπεις για συνομιλίες με τους εταίρους της Βαυαρίας και στο τέλος της εβδομάδας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο Βερολίνο, όπου το προσφυγικό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας,

Επιστολή την οποία έστειλαν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στην κ. Μερκελ ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες την απαγόρευση εισόδου στην Γερμάνια μεταναστών και προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι βαυαροί σύμμαχοι της από το CSU απειλούν να προσφύγουν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Όσο για τον ηγέτη του SPD και κυβερνητικό εταίρο Σίγκμαρ Γκάμπριελ ,δήλωσε στο ZDF «ότι η Γερμανία μπόρεσε να αντιμετωπίσει την άφιξη 1 εκατομμύριου ανθρώπων το 2015 ,αλλά δεν μπορεί να διαχειρισθεί την άφιξη 1 ακόμη εκατομμυρίου το 2016..» Προπιεί να περάσουμε από την «χαοτική μετανάστευση» στην με τάξη και σχεδιασμένη μετανάστευση είπε ο κ.Γκαμπριελ ,αφήνοντας μοναδικό υποστηρικτή της κ.Μερκελ στο μεταναστευτικό τον υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε

Η μεγάλη πίεση που ασκείται αυτή την στιγμή στην κ.Μερκελ είναι για επιβολή ανώτατου πλαφόν του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που θα δέχεται κάθε χρόνο η Γερμανία και πως θα μπορεί να τηρηθεί αυτό το όριο χωρίς να επιβληθούν περιορισμοί στα σύνορα που θα ακυρώνουν πρακτικά την ελεύθερη διακίνηση προσώπων ..

Η πολιτική που ακολούθησε η κ. Μέρκελ προέβλεπε τον ορισμό ποσοστώσεων για μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., την δημιουργία κέντρων υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ,ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και συμφωνία με την Τουρκία για να περιορίσει το μεταναστευτικού ρεύμα προς την Ελλάδα.

Δυστυχώς από το τρίπτυχο αυτό το μόνο που «δούλεψε» είναι τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα ,όπου πλέον θα βρεθούν αντιμέτωπα με τεράστιες ροές μόλις αρχίσει η βελτίωση του καιρού οι οποίες θα εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος..

Στα βόρεια σύνορα μας οι σκοπιανές αρχές ζήτησαν βοήθεια από την Ουγγαρία την Σλοβακία αλλά και την Σερβία και ειδικές μονάδες από τις χώρες αυτές περιπολούν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ,ελέγχουν μεθοριακές διαβάσεις ,ώστε να αποτραπεί η διέλευση μεταναστών και προσφύγων που έχουν κατεύθυνση την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Οι αρνητικές εξελίξεις όμως είναι συνεχείς

Η Αυστρία ζήτησε την 12μηνη αναβολή της υποδοχής των 1491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 από την Ιταλία ,στο πλαίσιο της κοινοτικής συμφωνίας μετεγκατάστασης, κίνηση η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες χώρες που ήδη είχαν τοποθετηθεί αρνητικά στην συμφωνία αυτή.

Η Αυστρία επίσης ανακοίνωσε την αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν.

Το Βερολίνο αποφάσισε μόνον την εξάμηνη και όχι δωδεκάμηνη παράταση (έως τις 30 Ιουνίου) του μέτρου αναστολής επαναπροωθήσεις των μεταναστών από την Γερμάνια στην Ελλάδα βάσει της εφαρμογής των διατάξεων του Δουβλίνου 2 .

Με απόφασή του το 2011 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο μετα από προσφυγή Ιρακινού είχε απαγορευθεί η επαναπροώθησή του στην Ελλάδα(όπως ορίζει το Δουβλίνο 2,για επαναπροωθήσεις στην χώρα πρώτης εισόδου) καθώς θεωρήθηκε ότι στην χώρα μας δεν υπήρχαν ικανοποιητικές συνθήκες για την υποδοχή μεταναστών και ηταν προβληματική η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Εκτοτε αυτή η απόφαση εφαρμόζεται με υπουργική απόφαση που αναστέλλει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών για 12 μήνες . Η πίεση όμως και η αβεβαιότητα που υπάρχει στην Γερμανία για το μεταναστευτικό οδήγησε τον υπουργό εσωτερικών της Γερμανίας Τομας ντε Μεζιερ να αναστείλει τις επαναπροωθήσεις μόνο για έξι μήνες. Η πίεση είναι και προς την Αθήνα ,καθώς εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επαρκώς ικανοποιητικοί χώροι υποδοχής και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου έχει βελτιωθεί τότε η Γερμανία θα μπορεί τον Ιούνιο να ανοίξει τον δρόμο για επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών που φθίνουν στο έδαφος της , και έχουν εισέρθει στην ζώνη Σενγκεν από την Ελλάδα.

Καθώς πλέον φαίνεται ότι τόσο η Συνθήκη Σενγκεν όσο και το Δουβλίνο 2 δοκιμάζονται σε ακραίες συνθήκες ,ανακύπτουν διαρκώς νέα ζητήματα, καθώς για παράδειγμα το Αφγανιστάν θεωρείται για την Ε.Ε. «ασφαλής» χώρα οπότε οι αιτήσεις ασύλου μπορούν να υποβληθούν μόνο από εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις Αφγανών . Όλοι οι άλλοι θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες και δεν δικαιούνται ασύλου, όποτε οι χιλιάδες Αφγανοί που φθάνουν στην χώρα μας ,δεν έχουν παρά να παραμείνουν στην Ελλάδα ή να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη ,με κίνδυνο όμως εφόσον εφαρμοστεί το Δουβλίνο 2 ,να αρχίσει η επαναπροώθηση τους στην Ελλάδα.

thetoc.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot