×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Αυξάνει 5% τις αμυντικές της δαπάνες η Ιαπωνία φοβούμενη «θερμό επεισόδιο» με την Κίνα

Δεκέμβριος 17, 2013
jumbo-banner

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα Τρίτη τον επαναπροσανατολισμό προς νότον και δυσμάς των αμυντικών της προτεραιοτήτων και την αύξηση κατά 5% των αμυντικών δαπανών κατά την επόμενη πενταετία για να προμηθευτεί αμυντικό εξοπλισμό για τα νησιωτικά της εδάφη, την στιγμή που αυξάνεται η ένταση με την Κίνα.

Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε έδωσε το πράσινο φως για την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2019 στα 24.700 δισεκατομμύρια γεν (175 δισεκατομμύρια ευρώ), μέρος των οποίων θα διατεθεί για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροπλάνων κάθετης απογείωσης, αμφιβίων οχημάτων και υποβρυχίων.

Η προτεραιότητα της ιαπωνικής άμυνας αναπροσανατολίζεται προς τα νησιωτικά εδάφη της δυτικής και νότιας περιοχής του αρχιπελάγους, από την επιχειρησιακή άμυνα του βόρειου και ανατολικού τμήματος της χώρας απέναντι στην πρώην Σοβιετική Ένωση, η οποία αποτελούσε μέχρι σήμερα προτεραιότητα.

Με τα νέα οπλικά συστήματα, η Ιαπωνία σκοπεύει να αποκτήσει «δυναμικές συνδυασμένες αμυντικές δυνάμεις» ικανές να αντιμετωπίσουν συνδυασμένη εισβολή στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.

«Η Κίνα υιοθετεί έναν επικίνδυνο δρόμο που μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες καταστάσεις», σύμφωνα με το νέο στρατηγικό δόγμα που υιοθετήθηκε σήμερα.

Η Κίνα κλιμακώνει από τον περασμένο χρόνο διαρκώς την ένταση στο πλαίσιο της διεκδίκησης του συμπλέγματος των νησιών Σενκάκου, που ανήκουν στην ιαπωνική κυριαρχία και το Πεκίνο διεκδικεί με το όνομα Ντιαογιού.

Το Πεκίνο στέλνει συστηματικά πλοία στα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Ταϊβάν και 400 χιλιόμετρα δυτικά της Οκινάουα. Καθώς στην περιοχή περιπολούν σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο ασιατικές δυνάμεις.

Στις 22 Νοεμβρίου, το Πεκίνο κήρυξε «ζώνη εναερίου ελέγχου» επάνω από μία ευρεία περιοχή της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, στην οποία περιλαμβάνεται και ο εναέριος χώρος του αρχιπελάγους που διεκδικεί. Η Κίνα απαιτεί κάθε ξένο αεροσκάφος που πραγματοποιεί πτήση εντός των ορίων της ζώνης να δηλώνεται, ωστόσο η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα εξακολουθούν να πραγματοποιούν πτήσεις χωρίς να ενημερώνουν το Πεκίνο, αρνούμενες να δεχθούν την ντε φάκτο διαμόρφωση νέου καθεστώτος στην περιοχή.

Πηγή: tanea.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot