«Εμφύλιος» στην ΕΕ: Τα «νέα» κράτη αντιδρούν στην υποδοχή προσφύγων από Ελλάδα-Ιταλία

Σεπτέμβριος 22, 2015
jumbo-banner

Χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Κροατία δεν φαίνονται διατεθειμένες σε καμία περίπτωση να δεχθούν αριθμό μεταναστών στα εδάφη τους

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ενόψει της Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών σήμερα και την Σύνοδο Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τετάρτη.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Προεδρίας του Λουξεμβούργου και ιδιαίτερα του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ζαν Άσελμπορν, τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να κρατούν αρνητική στάση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 120.000 μεταναστών από Ελλάδα και Ιταλία.

Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Κροατία δεν φαίνονται διατεθειμένες σε καμία περίπτωση να δεχθούν αριθμό μεταναστών στα εδάφη τους, δημιουργώντας ένα δύσβατο μονοπάτι για συνέχεια της επίλυσης του μεταναστευτικού.

Η στάση των ανατολικών κρατών αποτελεί «πονοκέφαλο» και για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς έπειτα από την διεθνή κριτική που δέχθηκε για την κατά κανόνα αυστηρότατη (όπως την χαρακτηρίζουν) διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος ξαναβρίσκει ευρεία αποδοχή εντός και εκτός της Γερμανίας με τη στάση της στο μεταναστευτικό.

Η φραστική επίθεση που δέχθηκε στο παρελθόν από μέλη ακροδεξιών κομμάτων της Γερμανίας οδήγησε σε αύξηση της δημοτικότητάς της στους Γερμανούς ψηφοφόρους και την αναβάθμιση της λύσης του μεταναστευτικού στη κορυφή της ατζέντας της Καγκελαρίας.

Παρά της πιέσεις της Μέρκελ, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υιοθετούν μια επιθετική ρητορική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ελλάδα, με τον υπουργό εξωτερικών της Κροατίας Ράνκο Όστογιτς να δηλώνει πως «η ροή μεταναστών από την Ελλάδα πρέπει να καμφθεί», συμπληρώνοντας τις αλλεπάλληλες δηλώσεις των ανατολικών κυβερνήσεων για την Ελλάδα.

Συνεπώς η έκβαση σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης, πέραν της μετάθεσης της συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο της αυριανής Συνόδου Κορυφής, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

Το ίδιο αμφίβολη, ωστόσο, είναι και η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής του κλίματος, ή μετακίνηση ηγετών που έχουν βασίσει την πολιτική των κυβερνήσεων τους στην σκληρή τους στάση όπως ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot