Μακρόν: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οικονομία -κοινωνία, εξήγγειλε αύξηση μισθών

Δεκέμβριος 10, 2018
jumbo-banner

H πολυπόθητη ώρα που περίμεναν οι Γάλλοι πολίτες ήρθε, με τον πρόεδρο Εμμανούελ Μακρόν να σπάει την σιωπή προκειμένου να κατευνάσει την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων». H προσπάθεια του ήταν άλλωστε εξαρχής δύσκολη αφού, έπρεπε να ανακοινώσει μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση απήχηση στην καθημερινότητα των εξαγριωμένων διαδηλωτών, και αφετέρου να διατηρήσει το ρεφορμιστικό σχέδιο χάρις στο οποίο βρέθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμούσαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα προχωρούσε σε δηλώσεις του τύπου «mea culpa», ο Μακρόν εμφανίστηκε απολογητικός προς το έθνος και ζήτησε συγνώμη από τον λαό καθώς όπως ανέφερε «έπρεπε να κάνω άλλα πράγματα».

Ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υποστηρίζοντας πως ορισμένα από αυτά που έχει πει πλήγωσαν κάποιους και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή των Γάλλων πολιτών, λέγοντας πως οι τελευταίοι 18 μήνες δεν αποδείχθηκαν αρκετοί για να γιατρευτούν παθογένειες 40 ετών.

Στην προσπάθεια του λοιπόν να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και να σβήσει την εντύπωση ότι «ότι είναι πρόεδρος των πλουσίων», ανακοίνωσε λοιπόν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης και ενίσχυσης των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων.

Τα πλέον αξιοσημείωτα μέτρα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ από τις αρχές του 2019, η κατάργηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2000 ευρώ τον μήνα, κάποια έκτακτα μπόνους και ορισμένες φοροελαφρύνσεις για εργαζομένους. Επισήμανε επίσης ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο περιουσίας, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Tέλος υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με κατοίκους σε περιοχές ανά την Γαλλία οι οποίοι νιώθουν «παραμελημένοι».

Με φόντο τα παραπάνω, η προσπάθεια του Μακρόν για μεταστροφή του κλίματος είχε ξεκινήσει από νωρίς χθες το πρωί οπότε μετά από τέσσερις εβδομάδες ταραχών που βούλιαξαν τη γαλλική οικονομία, ο Γάλλος πρόεδρος είχε πολύωρες συναντήσεις με εκπρόσωπους πέντε μεγάλων συνδικάτων και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις.

Το ερώτημα λοιπόν όπως το έθεσε ο Τζέρεμι Κλιφ ένας από τους βασικότερους αρθρογράφους του Economist είναι αν το διάγγελμα και τα μέτρα του Μακρόν θα αποδειχθούν αρκετά ώστε να βγάλει μια δύσκολη εξίσωση: να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διατηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία.   liberal.gr

Δείτε το διάγγελμα:

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot