Η Άγκυρα εκβιάζει την Ευρώπη με αύξηση ροών στον Έβρο

Απρίλιος 24, 2018
jumbo-banner
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητά από τις Βρυξέλλες μια νέα συμφωνία και επιπλέον χρήματα για το προσφυγικό, ώστε να ξανακλείσει τις ροές στη Θράκη. Η πρώτη άλλωστε αφορούσε μόνο το Αιγαίο και όχι τα χερσαία σύνορα. Από την 1η έως τις 20 Απριλίου έφτασαν στα νησιά 2100 πρόσφυγες έναντι 2700 που πέρασαν τον Έβρο

Οργανωμένο σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να πιέσει πρωτευόντως την Ευρώπη και δευτερευόντως τη χώρα μας αποτελεί το άνοιγμα των ροών στον Έβρο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του NEWS 24/7.
Με δεδομένο ότι η υπάρχουσα (και πρόσφατα ανανεωθείσα) συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας αφορά μόνο τα νησιά και όχι τα χερσαία σύνορα (και συνεπώς η Άγκυρα δεν υποχρεούται να πάρει πίσω τους παράνομους μετανάστες), η κυβέρνηση της γείτονος χώρας ανοίγει τη “στρόφιγγα” στον Έβρο ώστε να υποχρεωθούν προοπτικά οι Βρυξέλλες σε μια νέα συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια νέα συμφωνία που θα φέρει επιπλέον χρήματα στην Άγκυρα, αλλά και που ταυτόχρονα -μέσω της προσφυγικής πίεσης- οι Βρυξέλλες θα αναγκαστούν να συντομεύσουν την εκταμίευση των χρημάτων της υπάρχουσας συμφωνίας, κάτι που έως τώρα δεν πράττουν. Επιπλέον, με την αύξηση των ροών στον Έβρο οι Βρυξέλλες πιέζονται περισσότερο καθώς οι μετανάστες ευκολότερα μπορεί να περάσουν τα χερσαία σύνορα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που δυσκολεύονται ιδιαιτέρως να πράξουν όταν παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου.
Τραυματισμένοι πολεμιστές, κυρίως Κούρδοι
Κατ’ αυτόν τον τρόπο βεβαίως πιέζεται ιδιαιτέρως και η χώρα μας, καθώς δεδομένη είναι η απόφαση των Αθηνών ότι δεν δημιουργούνται προσφυγικοί καταυλισμοί στη Θράκη και ως εκ τούτου οι ροές θα μεταφερθούν πρωτίστως προς τη Θεσσαλονίκη ή στα σύνορα με ορατό τον κίνδυνο μιας νέας, μικρότερης έστω, …Ειδομένης!
Επιπλέον, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του news247, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, περνούν με τους πρόσφυγες και τραυματισμένοι πολεμιστές, κυρίως κουρδικής καταγωγής, μετά την ήττα στο Αφρίν, αλλά και κάποιοι που πιθανόν υπήρξαν πολεμιστές του ISIS.
Για το λόγο αυτό η ΕΛΑΣ έχει αυξήσει τον έλεγχο στα σύνορα, αλλά και έχει ενισχύσει αποφασιστικά το σύστημα πληροφοριών στα προσφυγικά στρατόπεδα και τις ακριτικές περιοχές της χώρας, όπως και στα νησιά του Αιγαίου.
Περισσότεροι στον Έβρο και όχι στα νησιά
Η κατάσταση στον Έβρο απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα και δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Δημήτρης Βίτσας όσο και ο Νίκος Τόσκας συζητούν με τους ομολόγους τους στην ΕΕ, ενώ υπάρχουν επικοινωνίες (και σε διπλωματικό επίπεδο) και με την Άγκυρα.
Χαρακτηριστικό της έντασης του προβλήματος είναι πως από την 1η έως τις 20 Απριλίου στα νησιά έφτασαν 2100 πρόσφυγες και στον Έβρο πάνω από 2700.
Ανησυχίες για προβοκάτσιες
Ταυτόχρονα η Αθήνα ανησυχεί για τυχόν προβοκάτσιες από ακροδεξιούς κύκλους που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ολιγωρίες της ΕΛΑΣ, αλλά κυρίως τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, πριν τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας στη Μυτιλήνη η ΕΛΑΣ είχε προειδοποιήσει (και τις τοπικές αρχές) ότι θα γινόταν το πρωί της Δευτέρας “επιχείρηση-σκούπα” των προσφύγων στη Μυτιλήνη, πλην όμως -με πρωτοβουλία στελέχους της Χρυσής Αυγής- έγινε η κινητοποίηση των κατοίκων, με αποτέλεσμα τα σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία. Αστυνομία που και τους μετανάστες δεν εμπόδισε ώστε να μην μπουν από τα Μόρια στη Μυτιλήνη, αλλά και έως χθες δεν είχε συλλάβει ούτε έναν ακροδεξιό για τα όσα συνέβησαν!
Πηγή news247.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot