Ποινή κάθειρξης 145 ετών σε 19χρονο για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι!

Φεβρουάριος 06, 2015
jumbo-banner

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στον 19χρονο Σύρο Κ. Η. που επωμίστηκε την ευθύνη της τραγωδίας του θανάτου 12 μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που αναποδογύρισε ανοιχτά του Φαρμακονησίου την 20η Ιανουαρίου 2014.

Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου του επέβαλε ποινή κάθειρξης 145 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 570.500 ευρώ κρίνοντάς τον ένοχο για το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετώπιζε και αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του για το θάνατο των 12 μεταναστών (εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους). Επεσήμανε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ότι ο θάνατος των μεταναστών επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό, ενώ τόνισε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει απαλλακτική κρίση από Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου για του λιμενικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν θα επιρρίψει ευθύνες για το ατύχημα.

Το δικαστήριο ωστόσο με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ένας δικαστής) έκρινε τον 19χρονο Σύρο ένοχο και για το θάνατο δύο μεταναστών (το κατηγορητήριο δεν περιελάμβανε και τα υπόλοιπα θύματα).

Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί το πλοιάριο είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι.

Το σκάφος συγκεκριμένα σταμάτησε την πορεία του, όταν ο κυβερνήτης του, που σύμφωνα με την υπεράσπιση ήταν ένας Αφγανός, που επέβαινε στο σκάφος με την γυναίκα και το παιδί του, ενημέρωσε ότι η μηχανή είχε υπερθερμανθεί και έπρεπε να σταματήσει για μισή ώρα.

Το σκάφος του Λιμενικού φέρεται να εντόπισε το αλιευτικό περίπου 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμακονήσι. Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου υποστήριξε, επικαλούμενη καταθέσεις μεταναστών, που διασώθηκαν ότι βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από την ακτή.

Το πλωτό του Λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησής του με κατεύθυνση, όπως υποστήριξαν μετανάστες προς την Τουρκία και ενώ έπνεαν άνεμοι 4-5 μποφόρ, το σκοινί κόπηκε.

Μετανάστες σε καταθέσεις τους αλλά και ο κατηγορούμενος διατείνονται ότι αυτό έγινε λόγω της μεγάλης ταχύτητας που είχε αναπτύξει το σκάφος του Λιμενικού ενώ ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι όταν ξεκίνησε εκ νέου η ρυμούλκηση το σκάφος του Λιμενικού εκινείτο σε ζιγκ-ζάγκ με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει.
Στο σκάφος το οποίο βυθίστηκε, ενώ τελούσε υπό ρυμούλκηση από το ελληνικό Λιμενικό, επέβαιναν 28 άτομα, 25 Αφγανοί και 3 Σύροι.
Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό δεν αποδέχονται οι εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση λιμενικοί που διατείνονται ότι κατά την διάρκεια της ρυμούλκησης από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.

Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.
Θυμίζουμε ότι μετά από έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και από ένα ελικόπτερο super puma διασώθηκαν 16 μετανάστες.

Το αλιευτικό σκάφος «Coznuru», στο οποίο εκτυλίχθηκε η τραγωδία, είχε μεταφερθεί στη Λέρο. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ένα άτυχο κορίτσι που είχε εγκλωβιστεί στο κατώτερο σημείο της πρωραίας φράκτης.

Επιζώντες κατήγγειλαν σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας πως το ελληνικό Λιμενικό ρυμουλκούσε το πλοιάριο προς τις τουρκικές (και όχι τις ελληνικές) ακτές, με μεγάλη ταχύτητα και εν μέσω θαλασσοταραχής, ενώ οι επιβαίνοντες καλούσαν για βοήθεια.
Μετά από προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και εγκρίθηκε από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών, σχετικά με τις τυχόν ευθύνες λιμενικών ή και άλλων αρχών για το ναυάγιο και τον θάνατο των παιδιών και των γυναικών, εκδόθηκε διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, με την οποία η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο τον Ιούλιο του 2014.

Με την επισήμανση «έντεκα νεκροί ακόμα ζητούν δικαίωση» το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι διασωθέντες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 2, 3 και 13).

Τα ανωτέρω αναπτύχθηκαν αναλυτικά από τον συνήγορο του κατηγορούμενου, δικηγόρο κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο, o oποίος επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και κατάθεση λιμενικού σύμφωνα με την οποία οι μαρτυρίες που θέλουν τον εντολέα του να ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου σκάφους δόθηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης του Λιμενικού με άσκηση βίας.

Τόνισε μάλιστα ότι ενώπιον της Ανακρίτριας που εξέτασε την υπόθεση αλλά και στο πλαίσιο της εξέτασης της υπόθεσης από τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου κανένας από τους διασωθέντες δεν επέρριψε ευθύνες για τους θανάτους στον 19χρονο Σύρο, αλλά και κανείς δεν τον αναγνώρισε ως τον κυβερνήτη του σκάφους.
Ο Εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, στην αγόρευσή του επεσήμανε ότι ο 19χρονος είχε συμμετοχή ως κυβερνήτης στο σκάφος χωρίς ωστόσο να αποκλείει να υπήρξαν κι άλλοι.
Αιτιολογώντας την θέση του αυτή τόνισε ότι ο 19χρονος κατέβαλε μόλις 1.000 ευρώ στο κύκλωμα για τη μεταφορά του όταν η πρακτική έχει δείξει ότι οι δουλέμποροι εισπράττουν κατ’ ελάχιστο 2.500 ευρώ από κάθε μεταφερόμενο. Επιπλέον, όπως τόνισε, ο κατηγορούμενος μιλούσε στο τηλέφωνο με τον διακινητή, προσθέτοντας ότι είχε σχέση μαζί του, ενώ σε καταθέσεις τους οι μετανάστες μιλούν για Άραβα και όχι Αφγανό.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος απολογούμενος κατέθεσε ότι δεν ήταν κυβερνήτης του σκάφους αλλά και ο ίδιος μετανάστης, που σκόπευε να έλθει στην Ελλάδα και εν συνεχεία να μεταβεί στην Σουηδία. Εργαζόταν, όπως είπε, ως κομμωτής στην Τουρκία και είχε καταβάλει αρχικά 500 ευρώ στον δουλέμπορο προκειμένου να μεταβεί μέσω του Έβρου στην Ελλάδα. Συνελήφθη και εν συνεχεία επιχείρησε να έλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης.

Υποστήριξε ότι δεν είχε κανείς ευθύνη για τον πνιγμό των μεταναστών από εκείνους που επέβαιναν στο σκάφος και επέρριψε την ευθύνη στους λιμενικούς που το ρυμουλκούσαν.

Στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Δικαιωμάτων, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στους μετανάστες, τονίζοντας ότι κανείς δεν αναγνωρίζει τον κατηγορούμενο ως τον κυβερνήτη του σκάφους και υπαίτιο για τους θανάτους.


dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot