Επιβάλλεται η θωράκιση των νησιών από τον Εμπολα- Ειδικευμένοι γιατροί σε νησιά υψηλού κινδύνου, όπως η Κως

Νοέμβριος 04, 2014
jumbo-banner
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους από τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Βασικό αντικείμενο ήταν η καλύτερη θωράκιση των νησιωτικών περιοχών απέναντι στον ιό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, διαπιστώθηκε ότι τα νησιά παραμένουν ακόμη εντελώς ανοχύρωτα ενώ στις υγειονομικές μονάδες που υπάρχουν, δεν επαρκούν τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο κρούσμα.

Τα σημεία στα οποία παρουσιάζεται αυξημένος κίνδυνος είναι κυρίως τα νησιά τα οποία δέχονται μεγάλη εισροή λαθρομεταναστών με πρώτη τη Σύμη, την Τήλο, την Κω, την Ρόδο και κατόπιν την Χίο, την Λέσβο και την  Μυτιλήνη.

Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός: «Πέραν των μέτρων ασφαλείας τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αρμοδίως, δίδονται εντολές στις υγειονομικές περιφέρειες για να προετοιμαστούν κατάλληλα σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα. Το ερώτημα είναι εάν το Νοσοκομείο της Ρόδου, που έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού με τα νοσοκομεία Κω και Καλύμνου και τις μονάδες υγείας στα νησιά, διαθέτει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις».

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε εκτενής ενημέρωση των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής μας στο Νοσοκομείο Ρόδου και στο ΕΚΑΒ.

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, διαβεβαιώνει πάντως ότι έχει προχωρήσει σε ενημέρωση του προσωπικού σε όλες τις υγειονομικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της: «Σε κάθε νησί και ειδικά στα νησιά που δέχονται πολλούς μετανάστες όπως η Τήλος, η Σύμη και η Κως, έχουν δοθεί εντολές να προβλεφθεί ένας χώρος ο οποίος να είναι απομονωμένος από κατοικημένες περιοχές, όπου, εάν και εφόσον εντοπιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα, ο ασθενής θα φιλοξενείται εκεί μέχρι να μεταφερθεί στην Αθήνα, στο νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ”», δήλωσε  στην «δημοκρατική», ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου κ. Λάμπης Πλάτσης.

Την ίδια ώρα, οι αριθμοί από την εισροή λεθρομεταναστών το 2014 (σε σχέση με το 2013) στην Ελλάδα, φέρνουν στην πρώτη θέση τα Δωδεκάνησα και κατόπιν τις υπόλοιπες περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε κανένα ύποπτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στην Ελλάδα, ούτε στις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, Βουλγαρία κ.λπ, οι αρχές βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Στα δύο υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάζεται κινητικότητα και συνεχείς συσκέψεις και επαφές.
Νεότερες πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή από τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, να συσταθούν ομάδες με ειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό, οι οποίες θα μεταβούν στο προσεχές διάστημα στα νησιά, που βρίσκονται σε ζώνες «υψηλού κινδύνου» με πρώτη την Ρόδο, την Κω, την Σύμη και την Τήλο!
 
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Βασίλης Παπανικόλας, είχε δώσει διαβεβαιώσεις πρόσφατα, ότι υπάρχει συνεργασία με τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές στα νησιά του νομού Δωδεκανήσου, για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του θανατηφόρου ιού και προτεραιότητα δίδεται στην ενημέρωση των Σωμάτων Ασφαλείας και στην παροχή εξοπλισμού στο νοσοκομειακό προσωπικό. Ο κ. Παπανικόλας, διαβεβαίωσε ακόμη, ότι ο εξοπλισμός με ειδικές στολές, γάντια κ.λπ. είναι διαθέσιμος για να σταλεί στα άλλα νοσοκομεία και στις υγειονομικές μονάδες των νησιών της Δωδεκανήσου.

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, εμφανίζονται καθησυχαστικοί αφού τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μείωση της εισροής μεταναστών στα νησιά μας, οι οποίοι διακινούνται κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής (εμπόλεμες ζώνες Συρίας κ.λπ.) και λιγότερο από την Αφρικανική Ήπειρο.

Ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δήλωσε στην «δημοκρατική» ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μείωση των αποβιβάσεων στο νησί. «Αυτό δείχνει ότι ίσως να ευαισθητοποιήθηκε η Ευρώπη και να προχώρησε σε πιέσεις προς την Τουρκία…», όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες πολύ χαμηλού ρίσκου κινδύνου για εκδήλωση και εξάπλωση του ιού Έμπολα.
Όπως έγινε γνωστό, από τις χώρες, όπου παρουσιάστηκε ο θανατηφόρος ιός δεν υπάρχουν ούτε πτήσεις, ούτε μετακινήσεις προς την χώρα μας.

Τέλος να σημειωθεί ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται κι άλλη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την θωράκιση απέναντι στον θανατηφόρο ιό Έμπολα, και σημείο αιχμής τα νησιά που δέχονται λαθρομετανάστες.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot