Δημιουργία visa center σε Ρόδο και Κω προτείνει ο Μάνος Κόνσολας

Απρίλιος 11, 2016
jumbo-banner

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία προτείνει τη δημιουργία visa center σε Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι το σύστημα της επιτόπιας χορήγησης βίζας, που εφαρμόστηκε στα λιμάνια-πύλες εισόδου των νησιών που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Τουρκία, δεν επαρκεί.

Χρειάζονται, πλέον, ολοκληρωμένες υποδομές και υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν μόνο οργανωμένα και εξοπλισμένα visa centers.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε επισημάνει, επίσης, το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Προξενείο της Σμύρνης και στις επαφές που είχε με φορείς του τουρισμού από τα Δωδεκάνησα και τη γειτονική χώρα.

Όπως εκτιμά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου η λειτουργία visa centers στα νησιά θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από τρίτες χώρες και θα λειτουργήσει εξισορροπητικά στο τουριστικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που σήμερα είναι εις βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Μάνος Κόνσολας, σε ομιλία του στο Επιμελητήριο Σμύρνης, το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 900.000 τουρίστες από την Τουρκία ενώ την Τουρκία 650.000 Έλληνες τουρίστες. Το ισοζύγιο αυτό, αναλογικά με τον πληθυσμό των δύο χωρών, είναι ετεροβαρές και εις βάρος της χώρας μας, η οποία πρέπει να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία αλλά και τις τρίτες χώρες.

Κύριοι Υπουργοί,

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και στην ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να ενισχύει με κάθε τρόπο την ανάπτυξή του, αίροντας γραφειοκρατικά εμπόδια και διευκολύνοντας τη χορήγηση βίζας σε δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκε το σύστημα της επιτόπιας χορήγησης βίζας στα σημεία εισόδου των νησιών του Αιγαίου που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Τουρκία.
Ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση που λειτούργησε εξισορροπητικά και ενίσχυσε το τουριστικό ρεύμα κυρίως από τη γείτονα χώρα Τουρκία, όπου το τουριστικό ισοζύγιο εξακολουθεί να είναι ετεροβαρές για τη χώρα μας, υπό την έννοια ότι δεν δεχόμαστε αναλογικά το ίδιο ποσοστό επισκεπτών με αυτό των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 900.000 Τούρκοι τουρίστες ενώ 650.000 Έλληνες τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, κάτι που αποδεικνύει την ετεροβαρή αυτή σχέση σε σύγκριση με τα πληθυσμιακά δεδομένα των δύο χωρών.
Είναι σαφές ότι οι αρνητικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου από το μεταναστευτικό, επιβάλλουν κινήσεις που θα συμβάλλουν στην τουριστική τους ανάπτυξη αλλά και στην άμβλυνση αυτών των αρνητικών συνεπειών.
Μία από αυτές είναι η ίδρυση και λειτουργία visa center σε Ρόδο, Κω, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Με το κατάλληλο προσωπικό, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και εξοπλισμό. και με επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει visa center σε Ρόδο, Κω Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot