Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί την κυριότητα της Μεγάλης Παναγιάς του Κάστρου Σύμης!

Μάιος 10, 2019
jumbo-banner

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η αγωγή αναγνώρισης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου στην οποία συμμετείχε ως διάδικος και η Ενορία Μεγάλης Παναγίας Κάστρου Σύμης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης η οποία άσκησε κύρια παρέμβαση.
Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Δημόσιο ισχυρίζεται στην αγωγή του ότι το υπό κρίσιν ακίνητο εμβαδού 5.978 τ.μ. που βρίσκεται στη Σύμη και συνιστά το κάστρο της Σύμης (Αρχαία Ακρόπολη), στο βορειοανατολικό άκρο του οικισμού της Σύμης και περιβάλλεται από λείψανα του Μεσαιωνικού Φρουρίου τα οποία έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία, έχει καταχωρηθεί στα Κτηματολογικά βιβλία του Κτηματολογίου Σύμης ως ανήκον κατά κυριότητα στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου με αιτία κτήσης την χρησικτησία. Η παραπάνω εγγραφή σύμφωνα με το Ελληνικό Δημόσιο τυγχάνει όμως ανακριβής και ως εκ τούτου θα πρέπει να διορθωθεί.
Επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο υποστηρίζει πως το επίδικο ακίνητο δεν βρίσκεται εντός πόλεως, κωμοπόλεως ή χωριού ώστε να συνιστά ακίνητο ελεύθερης ιδιοκτησίας επί του οποίου θα ήταν δυνατή η απόκτηση κυριότητας με χρησικτησία, ούτε συνιστούσε δημόσια γαία λόγω της μορφολογίας του καθώς δεν ήταν δεκτικό καλλιέργειας. Έτσι, το Ελληνικό Δημόσιο θεωρεί σύμφωνα με το Οθωμανικό Δίκαιο και τον Κτηματολογικό Κανονισμό ότι για τους παραπάνω λόγους δεν κατέχονται ούτε εξουσιάζονται από κανέναν, ανήκουν δε στην κυριότητα του Δημοσίου καθώς πρόκειται για δημόσια γαία της κατηγορίας νεκρών γαιών στην οποία περιλαμβάνονται οι πετρώδεις εκτάσεις, τα βράχια κλπ.
Έτσι, η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου ήταν αδύνατο να αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου με χρησικτησία καθώς δεν επληρούντο οι προϋποθέσεις των νόμων που ίσχυαν τότε.
Για τους λόγους αυτούς ζήτησε να αναγνωριστεί η κυριότητά του επί του επίδικου ακινήτου και να διορθωθεί η αρχική εγγραφή στο Κτηματολογικό Βιβλίο.
Επί αυτής της αγωγής άσκησε κύρια παρέμβαση η Ενορία Μεγάλης Παναγίας Κάστρου Σύμης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης η οποία υποστήριξε πως θα πρέπει να απορριφθεί η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ελλείψει ενεργητικής νομιμοποίησης.
Ειδικότερα, υποστήριξε πως το ακίνητο ανήκει στην Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία ως Ναός με τον τίτλο «Η Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου Σύμης» και αποτελεί το κέντρο και το σύμβολο του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Σύμης από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι σήμερα ευρισκόμενος στην πλήρη και αδιαφιλονίκητη αποκλειστική κυριότητα, νομή και διανοία κύριας κατοχής της λειτουργώντας, επισκευάζοντας και συντηρώντας αποκλειστικά όλη την έκταση.
Πρόκειται για τον πρώτο και αρχαιότερο από τους δέκα ενοριακούς ναούς της άνω πόλεως Σύμης που ιδρύθηκε, πέριξ του ημικατεστραμμένου σήμερα κάστρου εξ ου και η επωνυμία του και επί μεγάλου Θόλου, γνωστού με το όνομα «ο Θόλος της Παναγίας» δηλαδή πρόκειται για τον πρώτο ορθόδοξο Ενοριακό Ναό της Σύμης. Συγκεκριμένα ανεγέρθηκε επί προϋπάρχοντος αρχαίου ναού που χρονολογείται πριν το 1453.Έκτοτε με διαρκή φροντίδα της ομώνυμης Ενορίας αποτέλεσε τον πρώτο Ενοριακό Ναό της Σύμης. Ωστόσο, αν και στις 24-9-1944 στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανατινάχθηκε και καταστράφηκε ο ναός αυτός , από την επόμενη μέρα κιόλας ο Ενοριακός Ναός μετασκηνώθηκε στη διπλανή Εκκλησία δηλαδή στο Ναό του Αγίου Γεωργίου και έκτοτε εκεί μέχρι σήμερα συντηρείται και λειτουργεί σ’ αυτόν ο Ενοριακός Ναός της ο οποίος και μετονομάσθηκε σε Ναό της Μεγάλης Παναγίας Κάστρου Σύμης.
Έτσι, η εγγραφή του ακινήτου υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου είναι ανακριβής και προσβάλλει το δικαίωμα κυριότητας της, το οποίο ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν και ως εκ τούτου θα πρέπει να απορριφθεί η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου και να αναγνωριστεί η αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή επί αυτού και να διορθωθεί ως ανακριβής η εγγραφή υπέρ της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης και συγκεκριμένα της «Ενορίας Μεγάλης Παναγίας Κάστρου Σύμης».
Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους κ. Μαρία Ελευθερίου, η Ιερά Μητρόπολη από τον δικηγόρο κ. Aγγελο Μπόνη και η Ενορία από τον δικηγόρο κ. Θ. Παπαγεωργίου.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot