SOS εκπέμπουν οι αναισθησιολόγοι που απέμειναν στο νοσοκομείο

Φεβρουάριος 03, 2015
jumbo-banner

Στα πρόθυρα «εγκεφαλικού» βρίσκονται οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι της Ρόδου, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται πλέον ως άκρως επικίνδυνη όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία μας.

Με ανοικτή επιστολή της στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» η γνωστή γιατρός (αναισθησιολόγος) της Ρόδου κ. Πολύμνια Γαλανού, επισημαίνει τους τεράστιους πλέον κινδύνους που εγκυμονούν για όλους μας και προειδοποιεί ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, καλώντας έτσι τους νέους βουλευτές μας να κινητοποιηθούν και να αντιμετωπίσουν το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα.

Στην επιστολή της σημειώνει συγκεκριμένα:

“Mε την επιστολή αυτή θα ήθελα να διαφωτίσω τόσο τους συμπολίτες μου όσο και τους πολιτικούς άνδρες του νομού για την κατάσταση που επικρατεί τουλάχιστον έξι μήνες στο αναισθησιολογικό τμήμα, δηλ. στο χειρουργείο του νοσοκομείου μας
Στο τμήμα αυτό μέχρι πριν από δύο χρόνια υπηρετούσαν οκτώ αναισθησιολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν πριν από έξι περίπου μήνες, ο ένας συνταξιοδοτήθηκε, μια συνάδελφος απουσιάζει σε άδεια μητρότητας και ο διευθυντής λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας βρίσκεται σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια. Κατά συνέπεια έχουν απομείνει τρεις αναισθησιολόγοι για να καλύψουν το φάσμα των υποχρεώσεων που έχει αυτή η ειδικότητα, και αναλυτικότερα:
Πέρα από τη χορήγηση αναισθησία στους χειρουργικούς αρρώστους, αρμοδιότητα του αναισθησιολόγου είναι και η παραλαβή στο Τμήμα Επειγόντων των βαρέων πασχόντων δηλ. παραλαβή και σταθεροποίηση τραυματιών, ανακοπών και λοιπών απειλητικών καρδιολογικών προβλημάτων, παθολογικών, παιδιατρικών.

Επίσης να πηγαίνει σε κλινικές όταν υπάρχουν οξείες καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή του ασθενή, να διακομίζει αρρώστους στο ή από το αεροδρόμιο, να εκτελεί τον προαναισθητικό έλεγχο για τους χειρουργικούς αρρώστους, να παρακολουθεί τους διασωληνωμένους αρρώστους όταν η ΜΕΘ είναι πλήρης εν αναμονή της διακομιδής τους σε άλλο νοσοκομείο.
Από τις τρεις χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν παλαιότερα στο νοσοκομείο και που διαχειρίζονταν 4.500 επεμβάσεις ετησίως έχει απομείνει μόνο μία αίθουσα να εξυπηρετεί τακτικά, επείγοντα περιστατικά. Τι σημαίνει όμως όλο αυτό το οποίο περιγράφεται;... Περιλαμβάνει διάφορα αστεία και τραγικά ταυτόχρονα.
Καταρχάς οι αναισθησιολόγοι δεν έχουν εξαντλήσει ακόμα την άδεια του 2013 και από θεσμικό όργανό μας απαντήθηκε σε υψηλούς τόνους ότι η υπηρεσία θα τις δώσει όποτε μπορεί!!! (σε λίγο θα μας αλλάξουν και το κλασικό πράσινο χρώμα των χειρουργείων και θα μας ντύσουν στο χακί!!)

Καθημερινά θα γίνει ο συνήθης πλέον καβγάς ανάμεσα σε έναν αναισθησιολόγο και καμιά 40αριά χειρουργούς οι οποίοι δικαίως θέλουν να χειρουργήσουν αλλά δεν μπορούν. Κατά συνέπεια θα αρχίσουν οι απειλές, θα κάνουν μια αναδρομή στα παλιά χρόνια τότε που ήταν 4 χειρουργοί και σε διάφορα παραληρήματα.
Ακούω και διαβάζω στα Μέσα για τα τακτικά χειρουργεία και τις χιλιάδες ασθενών στις λίστες, από ανθρώπους που πλέον έχουν γίνει ένα με το μικρόφωνο και ας είναι γιατροί (ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ) αλλά δεν άκουσα κανένα να μιλάει για τις δικές μας τις ζωές, για το δικό μου το παιδί που με βλέπει 15 ημέρες το μήνα, για το συνάδελφό μου που πεθαίνει η μητέρα του στην Αθήνα και δεν μπορεί να πάει. Προφανώς το θέμα του δικού μου παιδιού και των άλλων δύο συναδέλφων μου δεν πουλάει...

Εμείς θα μας πουν έχουμε δώσει όρκο, εκτελούμε λειτούργημα...
Όπως ορίζουν οι Παγκόσμιες οδηγίες για την ασφαλή χορήγηση Αναισθησίας ο Αναισθησιολόγος δεν πρέπει να χορηγεί αναισθησία πάνω από 5’ ώρες γιατί δυνητικά είναι επικίνδυνος για την ασφάλεια του αρρώστου που διαχειρίζεται. Επίσης σύμφωνα με το υπουργείο οφείλουμε οι επιμελητές Α και Β να εκτελούμε 7 ενεργείς εφημερίες (24 ώρες) και 4 ετοιμότητας (on call). Σε αντίθεση εμείς μέχρι τώρα εκτελούμε 9 εφημερίες ενεργείς, και από την Τετάρτη λόγω ασθένειας των δύο αναισθησιολόγων (διότι και αυτοί αρρωσταίνουν) έμεινα εγώ να εφημερεύω για 5 ημέρες στη σειρά, γιατί έπρεπε η διοίκηση να είναι συνεπής έναντι του νόμου και να έχει αναισθησιολόγο σε ενεργό εφημερία.
Η αναμενόμενη βοήθεια από Κάλυμνο δεν ήρθε, η ΔΥΠΕ μας έχει γραμμένους κανονικά, ένας βουλευτής που πριν μήνες επεδίωξα να τον συναντήσω... αν τον είδατε εσείς... τον είδα και εγώ.

Είμαι περήφανη γιατί συνεισφέρω στο πρωτογενές πλεόνασμα και εύχομαι όταν αρρωστήσω, τα ταμεία να έχουν ανακάμψει για να μου καλύπτουν τα έξοδα των χημειοθεραπευτικών μου φαρμάκων, γιατί έτσι νομίζω τον βγάζει τον καρκίνο ο άνθρωπος.
Κατά τα άλλα θέλουμε να εγκαινιάσουμε και άλλα τμήματα στο νοσοκομείο της Ρόδου για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.
Κλείνω με την ευχή να σοβαρευτούμε όλοι μας και ο κόσμος να σταματήσει να ψάχνει το γνωστό του γνωστού για να εξυπηρετηθεί για μια θέση στο χειρουργείο και να απαιτήσει από αυτούς που τον εκπροσωπούν και από αυτούς που ασκούν διοίκηση ένα μόνο πράγμα: ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ.
Γαλανού Πολύμνια.
Αναισθησιολόγος”.

 Η ΡΟΔΙΑΚΗ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot