Π.Ν.ΑI: Ενημέρωση πολιτών για την εποχική γρίπη

Φεβρουάριος 12, 2019
jumbo-banner

(Με αφορμή την έξαρση της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.)

Τί είναι η εποχική γρίπη και πως μεταδίδεται;

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Από τους τρείς τύπος γρίπης, οι Α &Β είναι οι συνηθέστεροι ενώ ο τύπου C εμφανίζεται σπανιότερα. Η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες και μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, μέσω της επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον όπως επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α. όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό της γρίπης. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση της. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο) με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν :
1.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας ( ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών,
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
4. Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
6. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο).
7. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Πυρετός από 38,5οC
Καταρροή
Πόνος στο λαιμό
Έντονος Βήχας
Έντονοι μυϊκοί πόνοι
Πονοκέφαλος
Δυσκολία στην αναπνοή
Έμετος ή και διάρροια σπανιότερα

Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και
διαρκούν 2-7 ημέρες

Εάν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης επισκεπτόμαστε αμέσως το γιατρό μας για να μας χορηγήσει τα κατάλληλα αντι-ιϊκά φάρμακα. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως π.χ. η πνευμονία.

Ποια είναι τα γενικά μέτρα προστασίας από τη γρίπη;

Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη. Συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και κλινικά δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια και χορηγείται με απλή ιατρική συνταγή.
Η συστηματική τήρηση των κανόνων υγιεινής
Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο αντισηπτικό.
Καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.
Αποφεύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.
Αν νοσήσουμε από τη γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών και οπωσδήποτε ένα 24ωρο μετά την πλήρη απυρεξία.

Δ/νση Δημόσιας Υγείας Δωδ/ου

Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής της Υγείας
& Δημόσιας Υγιεινής

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot