Ν. Σαντορινιός: Με τροποποίηση της υφιστάμενης ΚΥΑ και όχι με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να δοθεί λύση έγκαιρα στο ψάρεμα για το Συμιακό Γαριδάκι

Απρίλιος 22, 2020
jumbo-banner

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης της ΚΥΑ αλιείας για το Συμιακό Γαριδάκι.

Προβάλλοντας σχετικό Υπόμνημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Σύμης «Άγιος Νικόλαος», ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο οφείλει να λάβει υπόψη του τις προτάσεις των ψαράδων του νησιού, αφού τα εν ισχύ περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάνουν επίφοβη την έναρξη της περιόδου ψαρέματος και δυσχεραίνουν την προμήθεια για την ειδική άδεια που απαιτείται. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπου ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις αλιείας για το Συμιακό γαριδάκι, η ετήσια περίοδος ψαρέματός του ορίζεται από 1/5- 30/8. Λόγω των συνθηκών είναι δίκαιο το αίτημα των Συμιακών ψαράδων για παράταση της ΚΥΑ αλλά και για την πρόβλεψη ώστε να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας αλιείας.

Παρόλο που το Υπουργείο και η Κυβέρνηση διατείνεται ότι σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε επικείμενο Νομοσχέδιο, εντούτοις ο Βουλευτής σε δήλωσή του τονίζει ότι η τροποποίηση της ΚΥΑ, αναφορικά με τη χρονική περίοδο ψαρέματος, μπορεί να γίνει σε σύντομότερο χρονικό διάστημα από ότι η διαδικασία νομοθέτησης, έχοντας την ίδια ισχύ. Μια νομοθετική ρύθμιση, όσο γρήγορες διαδικασίες και αν ακολουθήσει και με δεδομένο ότι η Βουλή, λόγω συνθηκών, λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς, σημαίνει ότι για να ισχύει, θα ξεπεράσει τον ένα μήνα, επομένως θα χαθεί μεγάλο μέρος της αλιευτικής περιόδου. Άρα μονόδρομος είναι η τροποποίηση, ως προς την χρονική περίοδο αλιείας, της υφιστάμενης ΚΥΑ και που είχε εκδώσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι αλιείς του συγκεκριμένου είδους θα είναι καλυμμένοι εγκαίρως και με επάρκεια, αφού ήδη βρισκόμαστε στο τέλος Απριλίου.

Τέλος, όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η αλιεία αποτελεί σημαντικό τμήμα του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Οι ψαράδες των νησιών προσπαθούν καθημερινά να επιβιώσουν, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της θάλασσας και της Νησιωτικότητας. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης, ιδίως αυτές τις μέρες που αναζητούνται τρόποι τόνωσης των τοπικών οικονομιών, η εξέταση τρόπων διευκόλυνσης και ενίσχυσης του επαγγέλματος.

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot