Μάνος Κόνσολας: Aκόμα κι αν εξομαλυνθεί η κατάσταση, δεν υπάρχει βεβαιότητα για μια καλή τουριστική σεζόν

Απρίλιος 03, 2020
jumbo-banner

«Ο τουρισμός μας θα περάσει τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ. Ακόμα και αν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρχει ύφεση στα κρούσματα, δεν υπάρχει βεβαιότητα για μια καλή τουριστική σεζόν. Φτάνει να δει κανείς το κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν και τον βασικό τροφοδότη με επισκέπτες του ελληνικού τουρισμού».

Στις δυσκολίες που απειλούν τον ελληνικό τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της κατάστασης της οικονομίας της θωράκισης της υγείας όλων και τη στήριξη της οικονομίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο LastPoint.gr ο υφυπουργός Τουρισμού Βουλευτής Δωδεκανήσoυ  της ΝΔ αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μάνος Κόνσολας.

«Η  επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και θα χρειαστεί η στήριξη της Ε.Ε. που μπορεί να πάρει τη μορφή της επιδότησης ενός μέρους των διακοπών κάθε Ευρωπαίου πολίτη για να στηριχθεί ο τουρισμός. Πρέπει,όμως, να ενισχύσουμε και εμείς την ανταγωνιστικότητά μας και πιστεύω ότι έχει ανοίξει πλέον, εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση, παράλληλα με τη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων που θα επιτρέπουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης», υπογραμμίζει ο κ. Μάνος Κόνσολας.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «μέσα σε ένα εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα χρονικό διάστημα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια απόπειρα εισβολής στο ελληνικό έδαφος παράνομων μεταναστών που καθοδηγήθηκε, απροκάλυπτα, από το τουρκικό κράτος. Κλήθηκε,όμως, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίσει και μια πρωτόγνωρη κατάσταση μιας πανδημίας που απειλούσε τις ζωές των πολιτών»

Σε ερώτηση σχετικά με την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας Τουρκίας ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Η Ελλάδα μετά τη σθεναρή στάση που τήρησε στον Έβρο, προστατεύοντας ουσιαστικά και τα σύνορα της Ευρώπης, έχει αναβαθμίσει το πολιτικό της κεφάλαιο, αλλά και τον γεωπολιτικό της ρόλο. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία θα στηρίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους έχει κατάφωρα παραβιάσει με τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει μειωμένη ισχύ και δημοκρατική νομιμοποίηση».

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα στη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη.

Πώς εκτιμάτε τη μέχρι τώρα κατάσταση σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αν δηλαδή τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποδίδουν;
Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, κα Χονδρογιάννη, αφού η πανδημία έχει παγώσει κυριολεκτικά κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Αυτό που προέχει είναι να βγούμε όλοι υγιείς από αυτή την περιπέτεια, να μην ζήσουμε στιγμές, όπως αυτές που ζει η Ιταλία και άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση πήρε άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, δικαιώνει αυτή την επιλογή, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν χρειάζεται εφησυχασμός γιατί η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμη. Μόλις,όμως, τελειώσει αυτή η μάχη, θα ξεκινήσει μια νέα μάχη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη και κρισιμότερη μάχη για να σταθούμε ξανά γερά στα πόδια μας.

Είμαστε πιστεύετε ακόμη στην αρχή και έρχονται ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για να μην γίνει η Ελλάδα Ιταλία και Ισπανία;
Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πάρει μέτρα χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος. Η έννοια του πολιτικού κόστους δεν υπάρχει στη λογική αυτής της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Πέρα από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας με το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία, έχουν ήδη διακοπεί οι πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Γερμανία και Ολλανδία, αλλά και οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής.

Τα μέτρα αυτά αποδίδουν. Για ένα πράγμα πρέπει να είναι βέβαιοι οι πολίτες: ότι δεν θα διστάσουμε να πάρουμε όσα και όποια μέτρα χρειαστεί ακόμα για να προστατεύσουμε τη χώρα από τον κίνδυνο επέκτασης του κορωνοϊού.

Στο νομό υπάρχουν μέχρι τώρα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ένα στη Ρόδο και ένα στην Κάρπαθο.  Είναι εφικτό με ίδιες δυνάμεις να περιοριστεί όσο γίνεται ο ιός;
Κυρία Χονδρογιάννη, αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, είναι ότι από εμάς τους ίδιους εξαρτάται ο περιορισμός εξάπλωσης του ιού.

Το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι σύνθημα, είναι πράξη κοινωνικής ευθύνης. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους και το κοινωνικό σύνολο. Μέχρι τώρα, όλοι οι Δωδεκανήσιοι έχουν δείξει αυτοπειθαρχία και ευθύνη, στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Το νοσοκομείο της Ρόδου όπως της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου δεν είναι  νοσοκομεία αναφοράς. Τι θα γίνει αν αυξηθούν τα περιστατικά και δεν γίνονται δεκτά στις ΜΕΘ της Αθήνας ή άλλων πόλεων; Τα νοσοκομεία του νομού δεν έχουν υποδομές για νοσηλεία τέτοιων περιστατικών. Υπάρχει σχέδιο για κάτι τέτοιο;
Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις, κα  Χονδρογιάννη. Εφόσον, όμως, στα Δωδεκάνησα κρατάμε πολύ χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι υπάρχει ήδη σημαντική ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας. Παραλάβαμε 565 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας  από την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα έχουμε 869.

Έχουν γίνει προμήθειες αναπνευστήρων, οι οποίοι ήδη έχουν έρθει και θα συνεχίσουν να γίνονται. Έχουμε ήδη προσλάβει 176 γιατρούς και 733 νοσηλευτές και άλλες λοιπές ειδικότητες και έχουμε εγκρίνει και θα προσλάβουμε, εντός των επόμενων 10 ημερών, 431 γιατρούς και 1.714 νοσηλευτές και λοιπές ειδικότητες. Σύνολο, δηλαδή, 2.145 προσλήψεις μέχρι τώρα. Η ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας θα συνεχιστεί.

 Η πανδημία του κορωνοϊού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία. Μόνο ο  κλάδος των τροφίμων στέκεται όρθιος και τα φαρμακεία. Οι υπόλοιποι και κυρίως ο τουρισμός  έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Πώς θα στηριχθούν αποτελεσματικά όμως;
Η κυβέρνηση στήριξε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, κα Χονδρογιάννη. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, θα διατεθούν 10 δισ. ευρώ,. Θα υπάρξουν και άλλα μέτρα στήριξης μέσα στον Απρίλιο, εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Αξιοποιούμε όλα τα δεδομένα που έχουμε για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία, για να συντηρηθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας μέχρι να επανέλθουμε σε μια ομαλή λειτουργία.
Δεν είναι ανεξάντλητα τα περιθώρια που έχουμε για αυτό και ελπίζουμε όλοι να εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση. Kανένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας για μεγάλο διάστημα,  αν δεν λειτουργεί η οικονομία. Αυτό όλοι το αντιλαμβάνονται.

Ειδικά για τον τουρισμό ποιο είναι το σχέδιο ανάταξης καθώς το  λόγο έχουν οι ακυρώσεις και ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια να πει πότε θα αρχίσει η σεζόν. Πώς θα στηριχθεί ο τουρισμός και κυρίως οι επιχειρήσεις  του τομέα; Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων ποια τα μέτρα στήριξης του τουριστικού τομέα;
Ήμουν ξεκάθαρος από την πρώτη στιγμή: ο τουρισμός μας θα περάσει τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ. Ακόμα και αν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και υπάρχει ύφεση στα κρούσματα, δεν υπάρχει βεβαιότητα για μια καλή τουριστική σεζόν. Φτάνει να δει κανείς το κλίμα και τις συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν και τον βασικό τροφοδότη με επισκέπτες του ελληνικού τουρισμού.

Η ύφεση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κα  Χονδρογιάννη, αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τον τουρισμό.

Η  επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και θα χρειαστεί η στήριξη της Ε.Ε. που μπορεί να πάρει τη μορφή της επιδότησης ενός μέρους των διακοπών κάθε Ευρωπαίου πολίτη για να στηριχθεί ο τουρισμός. Πρέπει,όμως, να ενισχύσουμε και εμείς την ανταγωνιστικότητά μας και πιστεύω ότι έχει ανοίξει πλέον, εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση, παράλληλα με τη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων που θα επιτρέπουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Θετικό σημάδι είναι η υπογραφή της τοπικής σύμβασης εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που υπεγράφη  πρόσφατα. Ποια η άποψή σας;
Την επόμενη μέρα όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού πρέπει να είναι μαζί γιατί η προσπάθεια είναι κοινή. Ο τουρισμός είναι οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, αλλά είναι και οι εργαζόμενοι. Είναι πολύ σημαντικό, κα Χονδρογιάννη, να υπάρχει μια ευρεία κοινωνική συμφωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας δείχνει το δρόμο για το μέλλον.

Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα;
Η κυβέρνηση μέσα σε ένα εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα χρονικό διάστημα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια απόπειρα εισβολής στο ελληνικό έδαφος παράνομων μεταναστών που καθοδηγήθηκε, απροκάλυπτα, από το τουρκικό κράτος. Κλήθηκε, όμως, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίσει και μια πρωτόγνωρη κατάσταση μιας πανδημίας που απειλούσε τις ζωές των πολιτών.

Στις δύο αυτές προκλήσεις, η κυβέρνηση έδειξε πυγμή, αυτοπεποίθηση και αυξημένα αντανακλαστικά. Στον Έβρο δεν πέρασε κανείς, στο Αιγαίο το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό έδωσαν δυναμικό «παρών». Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση πήρε από την αρχή μέτρα που άλλες χώρες υιοθέτησαν με καθυστέρηση και καταφέραμε να έχουμε τη μικρότερη έκθεση σε κρούσματα και ανθρώπινες απώλειες στην Ευρώπη.

Το πιο σημαντικό,όμως, κα Χονδρογιάννη, είναι ότι και στις δύο αυτές κρίσεις, η Κυβέρνηση εξέφρασε με τις αποφάσεις της τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα με τον κορωνοϊό η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις της Τουρκίας  με τις παραβιάσεις συνεχώς και το αίτημα στον ΟΗΕ για τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη. Ποια παρέμβαση και απάντηση χρειάζεται σε αυτό το μέτωπο;
Η Ελλάδα μετά τη σθεναρή στάση που τήρησε στον Έβρο, προστατεύοντας ουσιαστικά και τα σύνορα της Ευρώπης, έχει αναβαθμίσει το πολιτικό της κεφάλαιο, αλλά και τον γεωπολιτικό της ρόλο. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία θα στηρίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους έχει κατάφωρα παραβιάσει με τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, που έχει μειωμένη ισχύ και δημοκρατική νομιμοποίηση.

Αμφισβήτηση και πολύ περισσότερο παραβίαση ή κατάλυση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν θα γίνει ανεκτή, κα Χονδρογιάννη. Έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που εγγυώνται την εδαφική  ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία.

Ποια η απάντηση στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και βλέπει λίγα τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή;
Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη και πρωτόγνωρη κατάσταση που συνιστά υπαρξιακή απειλή για τους πολίτες και την οικονομία μας, κα Χονδρογιάννη. Μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι κατάλληλη στιγμή να ασκούν αντιπολίτευση χωρίς να προτείνουν τίποτα.
Δεν πρόκειται να μπω σε κανενός είδους πολιτική ή κομματική αντιπαράθεση αυτή τη στιγμή, την ώρα που δοκιμάζεται ο Ελληνικός λαός, την ώρα που δίνεται η μάχη για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.  Όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια και απομακρυνθεί ο εφιάλτης του κορωνοϊού, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε όλα.

https://www.rodiaki.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot