Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση αποδυναμώνει τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και υποβαθμίζει το έργο της αστυνόμευσης στα Δωδεκάνησα»

Σεπτέμβριος 05, 2016
jumbo-banner

Σφοδρή κριτική στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των δομών της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει 7 προβληματικά σημεία που αφορούν στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα, εκτιμώντας, ότι με αυτό τον τρόπο, αποδυναμώνονται αλλά και υποβαθμίζεται το επίπεδο της αστυνόμευσης.

Τα 7 σημεία που αναδεικνύει ο κ.Κόνσολας είναι:

-Η συνέχιση μιας στρέβλωσης, όπως την αποκαλεί, η οποία είναι η συνέχιση της παραμονής της έδρας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο, τη στιγμή που πληθυσμιακοί και αντικειμενικοί λόγοι επιβάλλουν τη μεταφορά της στη Ρόδο.

-Η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Αφάντου και η συγχώνευσή του με το Α.Τ Αρχαγγέλου.

-Η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού στο Φαληράκι και η συγχώνευσή του με το Α.Τ Ρόδου.

-Η συγχώνευση του Αστυνομικού Σταθμού στο Γεννάδι με το Α.Τ Νότιας Ρόδου αντί να επιδιωχθεί η ενίσχυσή του.

-Η επιλογή να δημιουργηθούν Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης και μάλιστα χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, αντί να δημιουργηθούν Τμήματα Συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω.

-Η υποβάθμιση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών σε απλό γραφείο, ενώ θα έπρεπε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο.

-Η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Ολύμπου Καρπάθου, τη στιγμή που ο Δήμος Καρπάθου προσφέρει δωρεάν ακίνητο για τη στέγασή του.

Σε δήλωση του ο κ.Κόνσολας επισημαίνει:

« Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν λαμβάνει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες μιας πολυνησιωτικής περιοχής , όπως είναι τα Δωδεκάνησα. Μας αντιμετωπίζει σαν αστικό κέντρο.

Κινείται στην αποτυχημένη λογική των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, που αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, αλλά και να ανταποκριθούν με αμεσότητα στο έργο της αστυνόμευσης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση καταργεί η συγχωνεύει υπηρεσίες και τμήματα για να καλύψει την ανικανότητα και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση και τις ελλείψεις προσωπικού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ.Κόνσολα:

x Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ : « 7 σημεία που χρήζουν αλλαγής και επανεξέτασης στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ στα Δωδεκάνησα»

Κύριε Υπουργέ

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στην οργανωτική δομή των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι σαφές ότι δεν διαθέτει σύγχρονη οπτική και δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα υφιστάμενα προβλήματα.
Η κυβέρνηση , μέσα από την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων και τη συγχώνευση υπηρεσιών, επιχειρεί να καλύψει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης προσωπικού.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι επαναφέρει τον αποτυχημένο θεσμό των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.
Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αγνοεί όμως και τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και προσπερνά, με χαρακτηριστική ευκολία και αδιαφορία, τόσο τις προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτίου και Βορείου Δωδεκανήσου, αλλά και την ίδια την πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα:
1ον-Το Π.Δ δεν αντιμετωπίζει τη στρέβλωση που σχετίζεται με την έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στη Σύρο από τη στιγμή που πληθυσμιακοί αλλά και αντικειμενικοί λόγοι επιβάλλουν τη μεταφορά της στη Ρόδο.
2ον-Ο Αστυνομικός Σταθμός Αφάντου, αντί να αναβαθμιστεί σε αστυνομικό τμήμα, συγχωνεύεται με το Α.Τ Αρχαγγέλου. Ουσιαστικά το τελευταίο καλείται να καλύψει τις ανάγκες αστυνόμευσης σε μια μεγάλη, γεωγραφικά και πληθυσμιακά, περιοχή, χωρίς να υπάρχουν όμως οι αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως η επάρκεια σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
3ον-Ο Αστυνομικός Σταθμός στο Φαληράκι, μια περιοχή με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και κίνηση αλλά και υψηλή παραβατικότητα και αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης, συγχωνεύεται με το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου. Ουσιαστικά μένει χωρίς αστυνόμευση ολόκληρη η περιοχή.
4ον-Ο Αστυνομικός Σταθμός Γενναδίου συγχωνεύεται με το Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου, αντί να ενισχυθεί με προσωπικό. Προφανώς στην εφαρμογή λογικής των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, κάποιοι αγνοούν το εύρος της δημοτικής ενότητας Νότιας Ρόδου. Κυρίως όμως αδυνατούν να αντιληφθούν, ότι είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες μιας τόσο μεγάλης γεωγραφικά περιοχής από το Αστυνομικό Τμήμα Νότιας Ρόδου. Θα έπρεπε να ενισχυθεί ο Αστυνομικός Σταθμός στο Γεννάδι και παράλληλα να λειτουργεί αστυνομικός σταθμός στη Λίνδο, μια περιοχή με μεγάλη τουριστική κίνηση.
5ον-Ο Αστυνομικός Σταθμός στην Όλυμπο Καρπάθου συγχωνεύεται με το Α.Τ Καρπάθου, προφανώς επειδή κάποιοι αγνοούν τις γεωγραφικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες του νησιού, αγνοούν ότι η Όλυμπος είναι μια ιστορική κοινότητα, μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή που έχει τις δικές της ανάγκες αστυνόμευσης. Και όλα αυτά από τη στιγμή που ο Δήμος Καρπάθου παραχωρεί δωρεάν κτήριο για να στεγαστεί ο Αστυνομικός Σταθμός Ολύμπου και να μην επιβαρύνεται με λειτουργικά έξοδα το δημόσιο.
6ον-Με δεδομένο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις μεταναστευτικές ροές στην περιοχή, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την δημιουργία Τμημάτων Διαχείρισης Μετανάστευσης σε Ρόδο και Κω, χωρίς να υπάρχουν εχέγγυα για την ενίσχυσή τους σε προσωπικό και τη στιγμή που το πρόβλημα οξύνεται.
Με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης μεταναστών από κυκλώματα, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ενεργοποιεί το Προεδρικό Διάταγμα για την δημιουργία Τμημάτων Συνοριοφυλάκων σε Κω και Ρόδο;
7ον- Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καταργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, το οποίο υποβαθμίζεται σε γραφείο.
Όλα αυτά τη στιγμή που στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο υπάρχει έντονο πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών και οι υπηρεσίες δίωξης καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες. Αντί να ενισχυθούν με προσωπικό, επιλέγεται η υποβάθμισή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Με ποιο σκεπτικό προτείνονται οι συγκεκριμένες αλλαγές στις υπηρεσίες της Α και της Β Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες που θίγονται στα επτά ανωτέρω σημεία.
2.Για ποιο λόγο αγνοήθηκαν οι προτάσεις των φορέων αλλά και των αστυνομικών υπαλλήλων; Προτίθεται το Υπουργείο να αποσύρει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο;
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ η μεταφορά της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο; Με ποια κριτήρια η έδρα της βρίσκεται στη Σύρο από τη στιγμή που πληθυσμιακοί και αντικειμενικοί λόγοι επιβάλλουν τη μεταφορά της στα Δωδεκάνησα και στη Ρόδο;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot