Λ. Πέντες: «Η αρωγή της Περιφέρειας είναι καθοριστική και πολύτιμη»

Δεκέμβριος 15, 2019
jumbo-banner

«Η επιστροφή στην κανονικότητα συνεπάγεται τρία πράγματα: σταθερότητα, ασφάλεια και αναγώριση της νησιωτικότητας από το κεντρικό κράτος. Όσο ο Δωδεκανήσιος δεν θεωρεί σύμφυτες αυτές τις τρεις έννοιες με τη ζωή του ως νησιώτης, δεν μπορεί να βιώσει την κανονικότητα», δηλώνει στην “δημοκρατική” ο δήμαρχος Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες -που στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Ρόδο και υπέγραψε την σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή του Δικτύου Ύδρευσης Σκάλας Πάτμου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο δήμαρχος Πάτμου μιλάει για τα έργα στο νησί της Αποκάλυψης, για τον τουρισμό καθώς και για την συνεδρίαση της Επιτροπής Ιερότητας που είχε να συγκληθεί από το… 2004.
• Κύριε Πέντε, μόλις πριν λίγες ημέρες, βρεθήκατε στην Ρόδο υπογράφοντας την σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή του Δικτύου Ύδρευσης Σκάλας Πάτμου. Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στα έργα αφού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στα νησιά;
H Τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους μόνο που στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας δεν το βιώνουμε στο βαθμό που θα έπρεπε. Η σύμπλευση του Δήμου Πάτμου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απέδειξε περίτρανα αυτή τη φορά ότι κάθε τοπική υπόθεση έχει γενική αναφορά και το αντίστροφο. Απέδειξε επίσης ότι κάθε σύνθετη διοικητική ενέργεια αποτελεί τον ομφάλιο λώρο για την εξασφάλιση της ενότητας και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Βάσει αυτών, η αρωγή της Περιφέρειας ήταν καθοριστική και πολύτιμη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που τροποποίησε άρδην το θεσμικό πλαίσιο διενέργειας δημοπρασιών έργων και σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Σαφώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν υποστελεχωμένοι Δήμοι είναι η έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών. Ευτυχώς στην περίπτωση τη δική μας και με δεδομένες όλες τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί, το έργο πέρασε σε στάδιο υλοποίησης και δεν έμεινε στη φάση της ωρίμανσης. Η βοήθεια της Περιφέρειας μεταφράζεται με άλλα λόγια σε ιδιότυπο άθροισμα δυο ταχυτήτων: πρώτον εφαρμογής του νόμου του 2016 περί δημοσίων συμβάσεων, και δεύτερον επίτευξης σκοπού για τους κατοίκους της Πάτμου: την παροχή ενός τόσο πολύτιμου φυσικού αγαθού όπως το νερό.
• Σε δηλώσεις σας αναφερθήκατε στο γεγονός πως η χώρα «δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην κανονικότητα». Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η επιστροφή στην κανονικότητα συνεπάγεται τρία πράγματα: σταθερότητα, ασφάλεια και αναγνώριση της νησιωτικότητας από το κεντρικό κράτος. Όσο ο Δωδεκανήσιος δεν θεωρεί σύμφυτες αυτές τις τρεις έννοιες με τη ζωή του ως νησιώτης, δεν μπορεί να βιώσει την κανονικότητα. Η έννοια επομένως δεν είναι τεχνική, ούτε ψυχολογική, ούτε οικονομική. Είναι πραγματική. Και επειδή οι συνθήκες των νησιωτικών περιοχών είναι αληθινά ιδιαίτερες, κατά τη συνταγματική επιταγή θα πρέπει να λογίζονται ως τέτοιες. Οι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίληψης του τι πραγματικά βιώνει κάθε χρόνο η νησιωτική κοινωνία. Αν θέλουμε λοιπόν να μιλάμε για κανονικότητα, ας επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ στα επίπεδα κανονικότητας που είχαν προβλεφθεί για τη νησιωτική Ελλάδα.
• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέα δημοτική αρχή για το νησί σας;
Η Πάτμος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα νησί με πολλές δυνατότητες και με προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης. Η δημοτική αρχή δεν ξεχνά το προνόμιο αυτό. Ως εκ τούτου η ανάπτυξη ενός τόπου που βασίζεται στον τουρισμό, σηματοδοτεί από μόνη της αναγκαίο και επαρκές έρεισμα για τη δράση μας. Η δημιουργία και συνακόλουθα η λειτουργία κοινωνικών υποδομών ανάγεται επίσης σε πρώτο μας μέλημα. Ο αθλητισμός από την άλλη δεν είναι εκτός του πεδίου των προτεραιοτήτων μας. Ήδη έχει δρομολογηθεί ένα έργο μελέτης αθλητικών εγκαταστάσεων, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από γήπεδα μεγαλύτερων δήμων. Επιπλέον, προωθούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, σε μια συντονισμένη προσπάθεια αφύπνισης και διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης. Επιθυμούμε τέλος μια διαλεκτική και διαλλακτική επαφή με τους δημότες για την επίλυση των προβλημάτων τους και επιδιώκουμε αναβάθμιση των υπηρεσιών μας για την εύρυθμη κάλυψη των απαιτήσεών τους.
• Η Πάτμος είναι ένα ισχυρό Brand Name. Tι χρειάζεται για να αξιοποιηθεί καλύτερα ως τουριστικός προορισμός;
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η Πάτμος παραμένει ισχυρό BrandName, όχι μόνο για το φυσικό κάλλος και τη θρησκευτικότητά της, αλλά για το γεγονός ότι ακόμα αποσκοπεί στον ποιοτικό τουρισμό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Απαιτείται ετησίως ανάδειξη της νήσου στο ευρωπαϊκό και διεθνές σκηνικό κυρίως μέσω των τουριστικών εκθέσεων. Χρειάζονται όμως ταυτόχρονα και νέα δεδομένα, εσωτερικούς πόλους έλξεις θα λέγαμε, για την επίτευξη τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μια ιδανική λύση θα ήταν η διενέργεια πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων στο νησί σε περιόδους χαμηλής επισκεψιμότητας και η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων τους μη τουριστικούς μήνες. Μια εξίσου σημαντική πρωτοβουλία θα ήταν η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, που όπου αυτά παράγονται δυστυχώς παραμένουν σε κατ΄οίκον χρήση και δεν διατίθενται στο εμπόριο. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σταδιακά τόσο στην ικανοποίηση του επισκέψιμου κοινού και στην αναβάθμιση της περιοχής όσο και στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.
• Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χαρακτήρας του νησιού είναι θρησκευτικός. Πώς μπορεί να προβληθεί αυτό καλύτερα για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού και ποια είναι τα σχέδιά σας;
Λαμβάνοντας υπόψη την βασική αλλά ταυτόχρονα εξελίξιμη τουριστική μας ταυτότητα αποφασίσαμε ως νέα δημοτική αρχή να αναπτύξουμε συνεργασία με κατάλληλους και εξειδικευμένους συνεργάτες του τουριστικού marketing-branding, με σκοπό την ανάδειξη της Πάτμου ως μη μαζικό αλλά ποιοτικό τουριστικό προορισμό. Με άλλα λόγια, δημιουργώντας μια ομπρέλα θεματικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (θρησκευτικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό, αθλητικό ,συνεδριακό και τουρισμό κρουαζιέρας), που θα έχει ως πρώτο ζητούμενο την ποιότητα και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, θα υπάρξει μια δυναμικότητα στην προβολή για την ανάπτυξη. Επίσης, σχεδιάζουμε projectsμε εκπτωτικά πακέτα σε χαμηλής επισκεψιμότητας περιόδους, σε συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους πρόθυμους παραγωγικούς φορείς της Πάτμου για την στοχευμένη τόνωση της αγοράς. Συνακόλουθα, έχοντας επίγνωση ότι η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Πάτμου με τον Πειραιά δεν είναι ικανοποιητική, εκπονούμε σχέδιο σε συνεργασία με τον συγκοινωνιολόγο κύριο Αντώνη Καστή για την αξιοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών. Για την Πάτμο, άλλωστε, ελλείψει αεροδρομίου, αποτελεί μονόδρομο η λύση των συνδυασμένων μεταφορών.
• Τι έγινε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ιερότητας που είχε να συγκληθεί από το 2004; Γιατί αυτή την περίοδο;
Κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι η Επιτροπή Ιερότητας η οποία προβλέπεται από το νόμο περί χαρακτηρισμού της Πάτμου ως Ιεράς νήσου, είναι μια επιτροπή εισηγητικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί στο να διαφυλάξει την ορθόδοξη κληρονομιά της νήσου και την ανάδειξη του πνευματικού της πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως δημοτική αρχή και τηρώντας τα επίπεδα νομιμότητας σεβόμαστε τις αποφάσεις των εισηγητικών επιτροπών, πόσο μάλλον δε της Επιτροπής Ιερότητας,όμως δεν είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα λάβει ένα κυρίαρχο όργανο αποφασιστικής αρμοδιότητας όπως το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο συζητάμε με τις παραγωγικές ομάδες και αυτός ο εποικοδομητικός διάλογος θα μας οδηγήσει στις σωστές αποφάσεις οι οποίες θα σέβονται την ιερότητα του νησιού και θα προάγουν την αναβάθμιση του τόπου. Οι λόγοι πάντως για τους οποίους επέλεξε αυτή η επιτροπή να συνέλθει αυτή την περίοδο, άπτονται της μεταβλητότητας της εποχής.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot