Κέντρο μεταναστών στη Ρόδο θέλει η Ύπατη Aρμοστεία του ΟΗΕ

Δεκέμβριος 15, 2019
jumbo-banner

Τη δημιουργία στη Ρόδο Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών επιθυμεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μάλιστα κατέθεσε και σχετικό αίτημα προς τη δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προ ημερών αντιπροσωπεία της ύπατης αρμοστείας ήρθε στη Ρόδο, συναντήθηκε με το δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη και του έθεσε επισήμως το θέμα, με το σκεπτικό ότι το νησί μας καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και δεν μπορεί να… μείνει έξω από το πρόβλημα.

Φαίνεται όμως πως τέθηκε και το ζήτημα των ωφελειών που θα υπάρχουν από αυτή την απόφαση καθώς η δημιουργία τέτοιας δομής θα έχει ως αποτέλεσμα την εισροή σημαντικών χρηματικών ποσών στο νησί.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στους εκπροσώπους της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, δόθηκε σαφής απάντηση, ότι η Ρόδος δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία τέτοια δομής κάτι που είχε ξεκαθαρίσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή, παρά το ότι η χρηματοδότηση θα ήταν αρκετά ισχυρή.

Σημειώνεται ότι το γεγονός επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος μετανάστευσης Στράτος Καρίκης ο οποίος δήλωσε χτες χαρακτηριστικά : «εμείς για τους λόγους που είναι γνωστοί σε όλους έχουμε μία κάθετη γραμμή ότι η Ρόδος δεν θα αποτελέσει πέρασμα με όποιο τρόπο»

«Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είμαστε μακριά από αυτούς τους ανθρώπους» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στους εθελοντές οι οποίοι βοηθούν τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα παλιά σφαγεία δήλωσε : «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα είμαι σε επαφή με τους εθελοντές για τα βασικά θέματα για τα τρόφιμα τα ρούχα και τις παρεμβάσεις. Για παράδειγμα για το θέμα με την αντλία που είχε τεθεί από τον κ. Μαντικό ήδη η ΔΕΥΑΡ πήγε και προσπαθεί να βρει λύση».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή και ότι υπάρχει συνεργασία με τους εθελοντές ενώ όπως είπε ο κ. Καρίκης έθεσε στο δήμαρχο το θέμα της διατροφής των ανθρώπων αυτών ώστε να τεθεί σε μία επαγγελματική βάση, δηλώνοντας τα εξής: «Ήδη ένας μεγάλος έμπορος έστειλε σημαντική ποσότητα τροφίμων. Υπήρξαν όμως και κάποιοι έμποροι οι οποίοι ναι μεν έχουν στείλει πολλές φορές τρόφιμα αλλά μου είπαν ’’κουραστήκαμε κάντε μία δομή εδώ ώστε να εισπράξουμε και εμείς κάποια χρήματα όπως γίνεται στη Λέρο ή την Κω’’.

Ο δήμος όπως είπε πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να ενισχύει εθελοντικά τη δομή των σφαγείων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξουμε τη θέση μας η οποία είναι ξεκάθαρη: εμείς δεν θα ιδρύσουμε στη Ρόδο καμία δομή.

«Το νησί μας είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο νούμερο ένας τουριστικός προορισμός και θα προσπαθούμε για το καλύτερο στη βάση που ανέφερα. Δεν θα πάμε ένα βήμα παρακάτω δηλαδή να δημιουργήσουμε δομή ή να τους πάρουμε σε ξενοδοχείο για λόγους που καταλαβαίνουμε. Τα πράγματα θα συνεχιστούν ως έχουν, κακώς κατηγορηθήκαμε, εμείς θα είμαστε πάντα κοντά στους εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν αλλά μέχρι εκεί» κατέληξε ο κ. Καρίκης, τονίζοντας επίσης τα εξής:

«Η ύπατη αρμοστεία είπε κάντε τη δομή για να έρχονται χρήματα. Έχει την άποψη ότι η Ροδος είναι ένα τεράστιο νησί και δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτό το θέμα και μάλιστα θα είναι ωφελημένη γιατί θα έρχονται χρήματα στο νησί».

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot