Κανονικά θα λειτουργήσουν και φέτος τα σφαγεία στα νησιά

Απρίλιος 04, 2017
jumbo-banner

Όλα έτοιμα είναι τόσο στην Ρόδο όσο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου για τις σφαγές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες, ο υπεύθυνος του σφαγείου της Ρόδου (που τελεί υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου) κ. Μιχάλης Μπαριανάκης (πρόεδρος στην ‘Φυτώριο Α.Ε.’):
«Το σφαγείο στο Τσαΐρι θα λειτουργήσει κανονικά και φέτος για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, ενώ θα λειτουργήσει με άδεια της Περιφέρειας και με απόφαση του Δήμου Ρόδου, για 15 ημέρες και το σφαγείο στον Έμπωνα».
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Οικονομίδης, οι μεταφορές ζώντων αμνοεριφίων ξεκίνησαν ήδη από την Κάσο (όπου παρουσιάζεται και το μεγάλο πρόβλημα) προς την Κρήτη για σφαγή.
«Υπολογίζεται ότι για το φετινό Πάσχα θα οδηγηθούν περίπου 1.500 ζώντα αμνοερίφια, από την Κάσο προς την Κρήτη για σφαγή. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί τα μισά από αυτά. Η Κάσος αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω έλλειψης επαρκούς σφαγιοτεχνικής υποδομής. Από εκεί και πέρα, τα νησιά τα οποία διαθέτουν σφαγιοτεχνικές υποδομές είναι η Αστυπάλαια, η Ρόδος, η Κως, η Νίσυρος (όπου θα λειτουργήσει σφαγείο για 1η χρονιά), η Λέρος,η Κάλυμνος και η Σύμη. Σε όλα τα σφαγεία τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ενώ το πρόβλημα εστιάζεται μόνον στην υποστελέχωση σε κτηνιάτρους καθώς υπάρχουν μόνον έξι κτηνίατροι για να καλύψουν τις ανάγκες στα Δωδεκάνησα για τις ημέρες αυτές….».
Να σημειωθεί ότι φέτος η ντόπια παραγωγή σε αμνοερίφια είναι πολύ πιο περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές καθώς, όπως σημειώνεται, η περσινή χρονιά ήταν πολύ κακή λόγω λειψυδρίας και επηρέασε την αναπαραγωγή των ζώων.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι στα Δωδεκάνησα θα σφαγιαστούν περίπου 8.000 αμνοερίφια και θα διατεθούν προς κατανάλωση.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εφιστά την προσοχή προς τους καταναλωτές, να μην αγοράζουν σφάγια που δεν έχουν σφραγίδες καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιοι είτε κτηνοτρόφοι είτε ιδιώτες, προχωρούν σε σφαγές ζώων χωρίς να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου, που είναι φυσικά απαραίτητη.

«Αυτού του είδους τα σφάγια που διατίθενται από ιδιώτες είναι επικίνδυνα για την υγεία και δεν πρέπει να καταναλώνονται» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης.
Να σημειωθεί ακόμη ότι μόνον για τις εορτές του Πάσχα, αναμένεται να διατεθούν και πάρα πολλά αβγά από τις τοπικές πτηνοτροφικές μονάδες.
Σε καθημερινή βάση (γι αυτό το χρονικό διάστημα) παράγονται περίπου 200.000 αβγά –από όλα τα Δωδεκάνησα.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot