Αισθητή αύξηση της τουριστικής κίνησης στα μικρά νησιά

Αύγουστος 18, 2016
jumbo-banner

Πολύ καλά πήγε ο Τουρισμός στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου για τα μικρά νησιά της Δωδ/σου. Παρά την ‘γκρίνια’ αλλά και τον φόβο των συνεπειών του προσφυγικού, στα νησιά της Δωδεκανήσου ο Τουρισμός κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, φέρνοντας θετικά αποτελέσματα.

ΧΑΛΚΗ
Το γεγονός ότι στην Χάλκη, φέτος ο Τουρισμός ‘έσπασε’ όλα τα…. ρεκόρ, σημείωσε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Πατρός: «Η κίνηση στην Χάλκη ξεκίνησε από τον Ιούλιο και ‘εκτινάχθηκε’ κυριολεκτικά τον Δεκαπενταύγουστο. Είχαμε τόση πολύ κίνηση που δεν έπεφτε… καρφίτσα! Σε αυτό συνέτεινε και ο εσωτερικός τουρισμός, καθώς επισκέπτονται το νησί μας πολλοί Έλληνες από την Κρήτη, από την Ρόδο και τα γύρω νησιά. Φέτος, είδαμε για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια την πολύ μεγάλη αύξηση Ιταλών τουριστών. Υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση με τις ημερήσιες εκδρομές, όπου έρχονται πολλοί Ρώσοι, Γάλλοι, Άγγλοι και Αυστριακοί. Οι Ιταλοί και οι Έλληνες διαμένουν όμως παραπάνω. Σίγουρα, ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για το νησί, έστω και αν η περίοδος διαρκεί μόνον τρεις –περίπου- μήνες», είπε ο κ. Πατρός.
Η κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου, καθώς η Χάλκη εορτάζει στις 28 και 29 του μηνός τον Άγιο Ιωάννη τον Αποκεφαλιστή με μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο που κλείνει σιγά σιγά η σεζόν για το νησί.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Γενικώς ικανοποιημένος εμφανίσθηκε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» και ο δήμαρχος Καρπάθου, κ. Ηλίας Λάμπρου από την φετινή τουριστική σεζόν.
«Η κίνηση ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό δεν αφορά όλες τις αγορές, καθώς σε μερικές σημειώθηκε αύξηση και σε μερικές μείωση. Για παράδειγμα, η αγορά με την οποία δουλεύει η Κάρπαθος είναι η Ιταλική, ενώ αυξητικές τάσεις σημείωσε το Ισραήλ, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Η Κάρπαθος είναι ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς και παραμένει ψηλά», δήλωσε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, η τουριστική περίοδος που ξεκίνησε από τον Ιούλιο και κορυφώνεται τον Αύγουστο για το νησί δούλεψε φέτος με πολλές κρατήσεις ‘Last Minute’.
Το συγκοινωνιακό πάντως παραμένει ένα πρόβλημα για την Κάρπαθο. «Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, η Κάρπαθος έχει τρεις προσεγγίσεις από τον Πειραιά και ένα ενδιάμεσο με δύο διαφορετικά πλοία. Από εκεί κι έπειτα, διατηρούμε μια επιφύλαξη για το αν θα συνεχιστεί η κάλυψη. Ο προβληματισμός μας παραμένει για την αεροπορική κάλυψη, καθώς θα γίνουν περικοπές. Για παράδειγμα ενώ τον χειμώνα έχουμε εφτά πτήσεις από την Αθήνα (μία κάθε μέρα) θα μειωθούν στις τέσσερις. Ενώ το καλοκαίρι έχουμε δέκα πτήσεις την εβδομάδα, θα μειωθούν στις εφτά. Η ίδια μείωση θα σημειωθεί και με τις πτήσεις από και προς Ρόδο. Σίγουρα αυτό μας ανησυχεί και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε να μην περικοπούν δρομολόγια», δήλωσε ο κ. Λάμπρου.

ΠΑΤΜΟΣ
Ικανοποίηση επικρατεί και στην Πάτμο, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος εμφάνισαν μεγάλη αύξηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου κ. Δημήτρη Γρύλλη, που μίλησε στην «δημοκρατική», η σεζόν ξεκίνησε με καθυστερήσεις αλλά κορυφώθηκε στο δίμηνο: «Για την Πάτμο, η κίνηση ξεκίνησε από τα μέσα Ιουλίου. Οι πελάτες που μας προτίμησαν φέτος ήταν κυρίως Έλληνες και Ιταλοί. Παράλληλα, σημειώνεται ανοδική τάση από την γαλλική αγορά ενώ πολύ καλά κινήθηκε η Τουρκική αγορά. Οι Τούρκοι, είναι παραδοσιακά καλοί πελάτες της Πάτμου και φέτος η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ενδιαφέρον και κίνηση», δήλωσε.
Μία ακόμη παράμετρος για το νησί ήταν η πτώση της κρουαζιέρας. Η Πάτμος, που συνδέεται με την Έφεσο, φέτος δεν κινήθηκε πολύ καλά λόγω των γεγονότων στην γείτονα χώρα.
Όσο για τον θρησκευτικό – προσκηνυματικό τουρισμό, αν και η Πάτμος παραμένει το Ιερό Νησί της Αποκάλυψης, δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. «Γίνονται κάποιες κινήσεις από τοπικούς φορείς, όπως η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη, και πιστεύω ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου.

Ο τουρισμός της Σύμης επλήγη από φήμες
Τις ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, μία φήμη άρχισε να κυκλοφορεί μέσω Ιντερνετ. Σύμφωνα με αυτή, που σταδιακά ενδύθηκε τον μανδύα της «είδησης», δύο φουσκωτά σκάφη στα οποία επέβαιναν Τούρκοι κομάντος που συμμετείχαν στην απόπειρα σύλληψης του προέδρου Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, έπλεαν ανοιχτά της Σύμης. Στο νησί, επικρατούσε δήθεν «αναβρασμός» από τον φόβο ότι οι στρατιωτικοί θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την ακτή.
Στην πραγματικότητα, επικρατούσε απλώς πονοκέφαλος. Οι τοπικοί άρχοντες και οι επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν καταβάλει υπερπροσπάθεια το προηγούμενο διάστημα να περιορίσουν τη ζημία που μοιραία επέφεραν στον τουρισμό οι μεταναστευτικές ροές. Ενα ανυπόστατο δημοσίευμα ερχόταν τώρα να χύσει την καρδάρα με το γάλα. «Επειτα από αυτή την είδηση, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ακυρώσεις», λέει ο δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Τα ξενοδοχεία άδειασαν, όλο το νησί ερήμωσε». Συν τοις άλλοις, εκείνες τις ημέρες έπλεαν στην περιοχή πολεμικά πλοία, ελληνικά και τουρκικά. «Μια λάθος πληροφορία μπορούσε να πυροδοτήσει επεισόδιο». Ομως το Ιντερνετ είχε ξεφύγει. Μεταξύ άλλων, γράφτηκε ότι σε όρμο του νησιού, το βράδυ της 31ης Ιουλίου, άγνωστοι ύψωσαν την τουρκική σημαία. Μπορεί ούτε αυτά τα δημοσιεύματα να είχαν σχέση με την πραγματικότητα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είχαν επιπτώσεις.
Η κρίση στην Τουρκία κράτησε μακριά από τη Σύμη και τις μεγάλες θαλαμηγούς των Ευρωπαίων, που «παραδοσιακά» προσεγγίζουν το νησί. «Η Τουρκία διαθέτει τις μεγαλύτερες μαρίνες της Μεσογείου, όπου και φιλοξενούνται τα σκάφη των πλούσιων Ευρωπαίων. Αυτές άδειασαν μετά τα γεγονότα. Λιγότεροι είναι φυσικά και οι Τούρκοι επισκέπτες, που είναι προβληματισμένοι από τις εξελίξεις. Το ίδιο μούδιασμα επικρατεί σε όλη την Ευρώπη», λέει ο κ. Παπακαλοδούκας.
Τις φετινές αφίξεις στη Σύμη επηρέασε και η διεθνής δημοσιότητα που έλαβε το προσφυγικό. «Βάρκες με πρόσφυγες προσεγγίζουν το νησί εδώ και 15 χρόνια, αλλά δεν έγινε πρόβλημα μέχρι που το θέμα πήρε διαστάσεις λόγω των ρεπορτάζ. Τις μεγαλύτερες ροές είχαν οι Λέσβος, Χίος, Κως, αλλά μας πήρε σβάρνα και εμάς. Στη Σύμη έχουμε υψηλό τουρισμό. Πολλοί σκέφθηκαν “να πάω με το σκάφος μου εκεί και να δω βάρκα με πρόσφυγες;” ή «να κάνω το μπάνιο μου στη θάλασσα και να δω πνιγμένο παιδί;”». Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι ροές προς το νησί έχουν σταματήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Πήγα απέναντι και ζήτησα από τον καϊμακάμη (σ.σ.: διοικητή) να μας βοηθήσουν». Οπως ισχυρίζεται, έκτοτε σταμάτησαν να φθάνουν βάρκες με πρόσφυγες. «Αυτό που έκανα εγώ πέρυσι, το έκανε φέτος η Ε.Ε.», καταλήγει ο κ. Παπακαλοδούκας.


Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot