Θαλάσσιοι βιολόγοι αναπτύσσουν μεταφραστή... δελφινιών

Μάιος 09, 2014
jumbo-banner

Μία ομάδα επιστημόνων δουλεύει για τη δημιουργία ενός μεταφραστή. Τίποτα το περίεργο, μέχρι εδώ. Όμως ο μεταφραστής τους δεν είναι και ο πιο συμβατικός. Ευελπιστούν ότι θα είναι ο πρώτος που θα καταφέρει να μεταφράσει τη γλώσσα των... δελφινιών. Ναι, καλά διαβάσατε. Των δελφινιών. Και έχουν το πρώτο επιτυχημένο αποτέλεσμα!

Παλαιότερα, είχαμε μάθει ότι τα δελφίνια έχουν συγκεκριμένα διακριτικά σφυρίγματα, κάτι σαν τα δικά μας ονόματα, για να φωνάζουν τα μέλη της οικογένειας και τους κοινωνικούς συντρόφους τους. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα αξιολάτρευτα κητώδη, μπορούν να εκπαιδευτούν, ώστε να ακούν και να καταλαβαίνουν τις ανθρώπινες εντολές.

Ωστόσο, δεν περιμέναμε ότι θα ερχόταν η μέρα που θα γράφαμε ότι έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση να καταλάβουμε τι λένε τα ίδια τα δελφίνια. Και όμως, να που ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ. Μία ομάδα θαλάσσιων βιολόγων, με επικεφαλής τη Δρ Denise Herzing, διευθύντρια του Wild Dolphin Project, έχει “μεταφράσει” την πρώτη λέξη, από τη “γλώσσα” των δελφινιών, στα αγγλικά.
Προσπάθειες να "σπάσει ο κώδικας" επικονωνίας των δελφινιών

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η Δρ Herzing και οι συνάδελφοί της δουλεύουν, εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να σπάσουν τον κώδικα της επικοινωνίας των δελφινιών. Για τον σκοπό αυτό, δημιούργησαν μία συσκευή, με το όνομα Ακρόαση και Τηλεμετρία Κητωδών (CHAT), η οποία καταγράφει τα χαρακτηριστικά σφυρίγματά των θαλάσσιων θηλαστικών.
dolphins

Τα δελφίνια είναι από τα πιο αξιαγάπητα θαλάσσια είδη. Θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε τι λένε;

Τα δελφίνια παράγουν ήχους σε συχνότητες που φτάνουν ακόμη και τα 200 kilohertz. Πολλοί από αυτούς δεν μπορούν καν να ακουστούν από το ανθρώπινο αυτί. Ωστόσο, τα υποβρύχια μικρόφωνα της CHAT μπορούν να τους “πιάσουν” όλους. Στη συνέχεια, τους μεταφέρουν στους ερευνητές της ομάδας του Wild Dolphin Project. Και εδώ, η ιστορία γίνεται ενδιαφέρουσα.
Τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Είναι αυτονόητο ότι, για να καταλάβουμε μία γλώσσα, πρέπει να ξέρουμε, τουλάχιστον, τα βασικά. Παραδείγματος χάρη, αν σας πούμε ότι έχουμε μία δική μας γλώσσα, εδώ στο Pathfinder, η οποία χρησιμοποιεί μόνο αριθμούς, για να την καταλάβετε πρέπει είτε να μας ακούσετε να τη μιλάμε, ούτως ώστε να συνδυάσετε όσα λέμε με συγκεκριμένες έννοιες, ή να σας δώσουμε ένα στοιχείο.

Παράδειγμα:
Αν σας λέγαμε ότι, στην υποθετική μας γλώσσα, το “5432 121” σημαίνει κάτι συγκεκριμένο, για να καταλαβαίνατε τι ακριβώς, θα έπρεπε είτε να μας ακούσετε να το χρησιμοποιούμε σε ορισμένες συνθήκες είτε να σας βοηθήσουμε να το αποκωδικοποιήσετε. Δίνοντάς σας την πληροφορία ότι το 2=Α και το 1=Σ, θα ήσαστε πιο κοντά. Προσθέστε ότι το 5=Γ, το 4=Ε, και το 3=Ι και το βρήκατε.

Τα βήματα των ερευνητών μέχρι την επιτυχία
Τέτοια στοιχεία, όσον αφορά στη γλώσσα επικοινωνίας των δελφινιών, δεν υπήρχαν. Και αυτά είναι που επιχειρεί να ανακαλύψει η ομάδα της Δρ Herzing. Για να γίνει το έργο τους πιο εύκολο, οι ερευνητές επινόησαν οι ίδιοι 8 λέξεις-σφυρίγματα. Κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε μία έννοια σχετική με το περιβάλλον των δελφινιών, όπως π.χ. φύκια ή κύμα.

Στη συνέχεια, δύτες έπαιζαν τις λέξεις σε μία ομάδα δελφινιών, που η Herzing παρακολουθεί εδώ και 25 χρόνια, σε μία προσπάθεια να τους τις διδάξουν. Τα μικρόφωνα της CHAT ελέγχουν τους ήχους που παράγουν τα δελφίνια, για να διαπιστωθεί αν μιμούνται οποιαδήποτε από τις 8 νέες λέξεις-σφυρίγματα.
dolphins1

Κι αν έρθει η μέρα που τα δελφίνια θα μας σφυρίζουν στο αυτί μία καλημέρα;

Και η επιτυχία ήρθε. Τον Αύγουστο του 2013, η Δρ Herzing άκουσε, για πρώτη φορά, ένα από τα δελφίνια να αναπαράγει πίσω έναν συγκεκριμένο ήχο: το σφύριγμα που είχε επινοήσει η ομάδα, για να περιγράψει το είδος φυκιού sargassum, το οποίο χρησιμοποιούσαν στα παιχνίδια τους με τα έξυπνα κητώδη. Η έννοια είχε ενσωματωθεί στο “λεξικό” της ομάδας!

Η αναγνώριση της λέξης για τα φύκια είναι μία αρχή. Φυσικά, δεν μας εγγυάται ότι αναμένεται να... μιλάμε με τα αξιολάτρευτα πλάσματα, σύντομα. Όμως, έχοντας ακούσει ένα δελφίνι να “λέει” κάτι (φύκια), υπάρχει η ελπίδα ότι, με αυτό το σφύριγμα ως οδηγό, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις βασικές μονάδες της επικοινωνίας των δελφινιών, τα φωνήματα της γλώσσας τους.

Επιστρέφοντας στο παραπάνω παράδειγμά μας, για να καταλάβουμε καλύτερα τι έχει επιτευχθεί, είναι λες και από τη σειρά των αριθμών 5432 121, η ομάδα της Herzing έχει, μόλις, βρει σε ποιο γράμμα αντιστοιχεί το 5. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά η αρχή έχει γίνει.

Δεύτερη έρευνα αναζητά τις έννοιες πίσω από τα σφυρίγματα
Παράλληλα, στα πλαίσια άλλης έρευνας, ο Thad Starner, συνάδελφος των ερευνητών του Wild Dolphin Project, αναπτύσσει ένα σύστημα που θα αποκωδικοποιεί τους φυσικούς ήχους των δελφινιών – ήχους που η Δρ Herzing συλλέγει εδώ και δεκαετίες – οι οποίοι σχετίζονται με συγκεκριμένη συμπεριφορά ή με μεμονωμένα δελφίνια.
dolphins2

Θα έχουν δει πολλά τα ματάκια τους...Ποιος δεν θα ήθελε να τα ακούσει να τα διηγούνται;

Ένα από τα μυστήρια, γύρω από την επικοινωνία των δελφινιών, πέρα από το ποιες μπορεί να είναι οι βασικές μονάδες (φωνήματα) στη “γλώσσα” τους, είναι το κατά πόσο κάθε σφύριγμά τους αντιστοιχεί σε μία μόνο έννοια ή αν μπορεί να περιέχει περισσότερες.

Αν βρεθούν οι λύσεις στα δύο παραπάνω ερωτήματα, πιθανότατα, να έχουμε κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να καταλάβουμε την επικοινωνία μεταξύ των δελφινιών, αναζητώντας πιο περίπλοκα μοτίβα και συσχετισμούς. Και γιατί όχι, να τη “μεταφράσουμε” στη δική μας γλώσσα.

Αλήθεια, εσείς, τι θα ρωτούσατε ένα δελφίνι, αν ξέρατε τον τρόπο; Εμείς, μάλλον, θα το ρωτούσαμε πού βρίσκει το κουράγιο να μας αντέχει!

Πηγή: pathfinder.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot