Τα επικοινωνιακά λάθη μιας σχέσης!

Οκτώβριος 27, 2015
jumbo-banner
Ανεξάρτητα από το πόσο ταιριάζετε με το άλλο σας μισό και πόσο αγαπημένοι είστε, οι παρεξηγήσεις και οι «γκάφες» στην επικοινωνία μεταξύ σας πάντα αποτελούν ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

Πολλές φορές τα σημάδια μιας καταδικασμένης σχέσης είναι ακριβώς μπροστά μας, αλλά επιλέγουμε -ή δε θέλουμε- να τα βλέπουμε: ακραία κριτική, αμυντική στάση, περιφρόνηση και κωλυσιεργία.

Δείτε παρακάτω τα πέντε πιο συχνά επικοινωνιακά λάθη που κάνουν τα ζευγάρια, και τα οποία μπορεί να στοιχίσουν τελικά την αίσια έκβαση μιας «τέλειας σχέσης».

1. Υποθέτεις ότι η περισσότερη επικοινωνία είναι η λύση

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η καλή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας χαρούμενης σχέσης. Όση αλήθεια κι αν περιέχει αυτό, η επικοινωνία από μόνη της δε φέρνει απαραίτητα την ευτυχία.  Κάποιες φορές, η πολλή συζήτηση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να υποθέσει κανείς ότι η επικοινωνία δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς. Πολλές γυναίκες το πιστεύουν αυτό (ότι το να μιλά κανείς πολύ σημαίνει ότι συνδέεται καλύτερα με τον άλλο), όμως για πολλούς άντρες δεν ισχύει αυτό. Είναι σημαντικό να βρει κανείς τρόπους να συνδεθεί με τον άλλο, πριν από το στάδιο της επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα κοινά ενδιαφέροντα/χόμπι/δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να είναι σε θέση τα ζευγάρια να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που κάνει ο καθένας μέσα στη σχέση. Πολλές φορές η εγγύτητα μπορεί να δημιουργήσει πολύ ισχυρούς δεσμούς, απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει κανείς ανοιχτή και αποτελεσματική επικοινωνία με τον άλλον» αναφέρει η ειδική σε θέματα γάμου Erica Curtis.

2. Περιμένεις ο σύντροφός σου να «διαβάζει» το μυαλό σου 

Δε μπορείς να υποθέτεις ότι ο σύντροφός σου νιώθει ακριβώς πώς αισθάνεσαι και τι θέλεις (είτε γενικά, είτε από αυτόν). Δεν είστε οι ίδιοι άνθρωποι, δεν έχετε τα ίδια συναισθήματα, απόψεις και φιλοσοφία ζωής. Όταν εσύ κοιτάζεις τα βρώμικα πιάτα μέσα στο νεροχύτη, μπορεί να πιστεύεις ότι έχει έρθει η ώρα να πλυθούν, όμως εκείνος όχι.  Όταν δεν είστε σίγουροι αν ο/η σύντροφός σας ξέρει τι θέλετε/νιώθετε… πείτε το ξεκάθαρα.

3. Παραδίδεσαι χωρίς να λες αυτό που θες ή σκέφτεσαι 

Αν ο ένας από τους δύο, ή και οι δύο, αποφεύγουν τις συγκρούσεις, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να καταπιέζονται συναισθήματα στο βωμό της «ικανοποίησης/ευχαρίστησης του άλλου».

4. Μιλάς διαρκώς για τα ίδια -ενδεχομένως αθεράπευτα- θέματα

Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν το «σύνδρομο του τρυποκάρυδου». Ο ένας επιμένει και ο άλλος αποσύρεται αμυντικά. Ο ένας δε δείχνει διάθεση να εγκαταλείψει, συνεχίζοντας τις «τοξικές» συζητήσεις και επαναλαμβάνοντας τις ίδιες «διαλέξεις», ενώ ο άλλος υπομένει, σιωπά και απομακρύνεται σταδιακά.
Μια τέτοια κατάσταση σίγουρα δεν οδηγεί σε εποικοδομητικό διάλογο και τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται, αλλά διαιωνίζονται. Το ζευγάρι κουράζεται και η σχέση χειροτερεύει.

5. Δεν μπαίνεις ποτέ στη θέση του άλλου

Ένας πολύ βασικός κανόνας της επιτυχημένης επικοινωνίας είναι να προσπαθεί κανείς να βλέπει τα πράγματα από τη θέση του άλλου. Η ενσυναίσθηση είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που μπορεί να εξασκήσει κανείς, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δε χρειάζεται να συμφωνείς πάντα με την άλλη πλευρά, αλλά τουλάχιστον θα είστε πάντα «στην ίδια σελίδα».
govastileto.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot