Πώς να ξεπεράσεις εκείνον/η που πιστεύεις ότι... δεν θα ξεπεράσεις ποτέ!

Μάρτιος 24, 2016
jumbo-banner

Είναι μεγάλη δοκιμασία να ζεις υπό την σκιά του ενός κι ακόμα μεγαλύτερη να καταφέρεις να το ξεπεράσεις. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντα ρομαντικές. Ή μάλλον είναι απόλυτα ρομαντικές και βασίζονται στο ανέφικτο.

Το neopolis.gr αναφέρει πως το ανέφικτο της σχέσης και του έρωτα... Η συνεχής έμφαση σε μια εξιδανικευμένη μελλοντική προοπτική όμως, δεν αφήνει περιθώριο για την ύπαρξη μιας ρεαλιστικής και ασφαλούς βάσης στην οποία κανείς δρα ελεύθερος. Έτσι, πολλά υποκείμενα, ανάγουν την αγάπη και την ανέφικτη αγάπη, σε Θεό και ύψιστο σύμβολο. Είναι αυτή όμως η πραγματική αξία της αγάπης;

Δώσε χρόνο.
Τα μέρη του χρόνου συνδέονται με πράγματα που υπόκεινται σε γέννηση και σε θάνατο. Μετά από μια ερωτική απογοήτευση, αντιμετωπίζει κανείς τη διάψευση των προσδοκιών του. Συνειδητοποιείται, ότι πολλά όνειρα που δημιουργήθηκαν μαζί με το αντικείμενο της αγάπης, δεν θα πραγματοποιηθούν. Η εικόνα επίσης του εαυτού που είχε δημιουργήσει το ίδιο το άτομο, οι συμπεριφορές που τη συνόδευαν στη σχέση και κάποιες κοινωνικές επαφές κοινές μεταξύ του ζευγαριού δεν θα υπάρχουν πια. Χρειάζεται να δοθεί χρόνος σε αυτή τη διαδικασία η οποία είναι ένα είδος θρήνου, μπορεί να τη συνοδεύει ένα σοκ, ένας θυμός ή λύπη, ειδικά για τις μακρόχρονες σχέσεις, εφόσον η σχέση με ένα αγαπημένο πρόσωπο και η παρουσία αυτού στη ζωή του άλλου προσώπου θα πάψει να υπάρχει.

Κατανόησε ποιος ήταν ο λόγος του χωρισμού.
Βέβαια, θα υπάρχει κάποιος λόγος που αυτή η σχέση έπαψε να υπάρχει. Σημαίνει ότι ένας από τους δύο σταμάτησε να προσπαθεί ή να θέλει τη σχέση και την επαφή με το άλλο πρόσωπο. Δεν έχει λοιπόν κανένα νόημα να προσπαθεί να εγκλωβίσει κανείς κάποιον σε μια σχέση, την οποία δεν χαρακτήριζε η αμοιβαιότητα. Η προσπάθεια του ατόμου να βρει την αιτία του χωρισμού είναι πολύ σημαντική. Έτσι, υπολογίζει κανείς τις προσωπικές του αδυναμίες και δυνατότητες, το πώς αλληλεπίδρασε σε μια σχέση αλλά και τι τελικά δυσλειτούργησε. Πολλές φορές ακόμα, αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου, ότι τα άτομα απλά δεν ταίριαζαν και δημιουργήθηκε σε αυτό το σημείο ένα χάσμα, επομένως δεν υπήρχε λόγος να σχετίζονται. Αυτή η διαδικασία συνολικά, μάλλον ακολουθεί το πέρασμα του χρόνου και δεν μπορεί να γίνει αυτόματα όταν το υποκείμενο βιώνει την απογοήτευση.

Συνειδητοποίησε πως όλο αυτό αποτελεί μία σημαντική εμπειρία.
Ένας χωρισμός φέρνει κάποιον αντιμέτωπο με τις αιτίες, τους λόγους, την απογοήτευση. Είναι όμως και φορέας αλλαγής. Ο έρωτας δεν έπαψε να υπάρχει γενικά, αλλά κατά περίπτωση. Το άλλο μισό μας αλλάζει όσο κι εμείς αλλάζουμε. Ίσως του χρόνου, να ερωτευόσασταν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό, μιας και οι ίδιοι πιθανότατα, θα ήσασταν αρκετά διαφορετικοί. Αν πάλι η πίστη ότι ήταν ο/η ιδανικός/ή σύντροφος είναι επίμονη, αρκεί η σκέψη πως τελικά επιβεβαιώνεται ότι ο έρωτας και οι σχέσεις, δεν είναι κάτι το εύκολο. Οι συγκυρίες και τα πρόσωπα, κρύβουν πάντα προκλήσεις. Η ωρίμανση περιορίζει τις επίμονες ελπίδες, τις μεγάλες προσδοκίες και τα όνειρα. Και φυσικά, οι εμπειρίες φέρνουν την ωρίμανση.

Δώσε έμφαση για λίγο στο εγώ και όχι στο εμείς.
Εφόσον η σχέση δεν υφίσταται, δεν υπάρχει ανταπόκριση από κάποια πλευρά, η συνεχής και επίμονη προσπάθεια για το αντίθετο είναι αποκαρδιωτική και δεν βοηθά. Η έμφαση στις σκέψεις και τα συναισθήματα μετά τον χωρισμό και η ενασχόληση με το απολεσθέν κομμάτι του εαυτού, θα μειώσει και το άγχος και την κατάθλιψη. Το να κόψει κανείς άμεσα τις επαφές με το άλλο πρόσωπο, μπορεί αρχικά να μοιάζει πολύ δύσκολο, με τον καιρό όμως θα γίνει εφικτό. Χρειάζεται να αναζητήσει κανείς τι πραγματικά τον κάνει ευτυχισμένο ή πιο ήρεμο και να επιδιώξει να χαρεί έστω για λίγο.

Θα ήταν καλό να θέσει κανείς ένα χρονικό περιθώριο για το πόσο θα κλειστεί στον εαυτό του ή θα αφεθεί. Οι βιαστικές αποφάσεις λόγω θυμού και η εκδίκηση δεν βοηθούν. Ο χωρισμός δεν σημαίνει προσωπική αποτυχία και μελλοντική ανεπάρκεια. Σε αυτή την περίπτωση εννοείται πως, υπάρχουν πολλές ανθυγιεινές συνήθειες που μπορεί να προσφύγει κανείς για να αναπληρώσει το κενό, αλλά αυτές μόνο αγάπη προς τον ίδιο τον εαυτό του δεν δείχνουν. Κι αν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας, πώς ζητάτε να αγαπηθείτε; Η αγάπη δεν είναι αυτό-ερωτική. Ξεκινά ωστόσο, από μέσα μας.

Δεν υπάρχει δίκιο και άδικο. Μόνο επιλογές. Και ένα μέλλον, όλο δικό μας.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot