Πως να φορέσεις τακούνια ΧΩΡΙΣ να σε πονέσουν τα πόδια

Σεπτέμβριος 04, 2015
jumbo-banner

Τα ψηλά τακούνια είναι φετίχ (δικό σου και του φίλου σου). Τα λατρεύεις γιατί κάνουν τα πόδια σου να δείχνουν πιο μακριά, σε κάνουν πιο σέξι και σου προσθέτουν πολύτιμους πόντους στο ύψος – κι ας σου κάνουν τη ζωή κόλαση όταν βυθίζονται στο γκαζόν ή μαγκώνουν στις σιδερένιες σχάρες πάνω από το μετρό.

Θα μπορούσες να τα φοράς παντού αν δεν γίνονταν τόσο κουραστικά ώρες ώρες σύμφωνα με τον γυναικείο πληθυσμό αλλά και το cosmopolitan.gr. Οι ορθοπεδικοί, από την άλλη, τα θεωρούν κατεξοχήν υπεύθυνα για βλάβες των πελμάτων και για το 80% περίπου των διαστρεμμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα στερηθείς, απλώς ότι πρέπει να αρχίσεις να τα φοράς πιο «έξυπνα».

Δώσε βάση
Για να στηρίζεται σωστά το σώμα σου όταν περπατάς, βασική προϋπόθεση είναι να στηρίζονται σωστά τα πόδια σε τρία σημεία: στη φτέρνα, στο μεγάλο και το μικρό δάκτυλο. Μόνο έτσι το βήμα σου θα έχει ελαστικότητα και σταθερότητα. Με τα ψηλά τακούνια όμως:

α) το εμβαδόν στήριξης του ποδιού περιορίζεται στο μισό, με αποτέλεσμα να έχεις αστάθεια στο βάδισμα και φυσικά να θέτεις σοβαρή υποψηφιότητα για διάστρεμμα.

β) δημιουργείται διαφορετικό πεδίο στήριξης για το σώμα, το οποίο περιορίζεται στο μπροστινό μέρος του πέλματος, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση σε αυτά τα σημεία και να επιβαρύνονται υπερβολικά. Η φόρτιση αυτή οδηγεί στην παραμόρφωση του άκρου του πέλματος και τη δημιουργία κάλων. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και εγχείρηση.

γ) λόγω της μεταφοράς του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα ακροδάκτυλα επιβαρύνονται κι άλλες αρθρώσεις του σώματος (ποδοκνημική, γόνατο, λεκάνη), με αποτέλεσμα να προκαλούνται πόνοι σε αυτά τα σημεία. Αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο αν έχεις κάποια κιλά παραπάνω.

δ) προκαλείται πρόβλημα και στις φλέβες. Το ψηλό τακούνι των παπουτσιών δεν επιτρέπει την κίνηση των γαστροκνημίων μυών (των πίσω μυών της γάμπας). Έτσι δυσχεραίνεται η επιστροφή του φλεβικού αίματος προς την καρδιά και επιδεινώνεται η φλεβίτιδα.

ε) επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μυτερά και στενά, σπρώχνουν τα δάκτυλα ώστε να προσαρμοστούν στο σχήμα τους, δημιουργώντας κάλους στα σημεία πίεσης. Το πιο σοβαρό από αυτά τα προβλήματα είναι το λεγόμενο βλαισό μεγάλο δάκτυλο (αυτό που η μαμά σου λέει «κότσι»). Τότε έχουμε εμφάνιση εξογκώματος στο έξω πλάι, ενώ το δάκτυλο στρέφεται προς τα μικρά. Η αύξηση του σωματικού βάρους λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση επιβαρυντικά. Αν αφήσεις το πρόβλημα να επιδεινωθεί, θα χρειαστείς χειρουργική επέμβαση.

στ) αν τα φοράς πολύ συχνά, δυσκολεύεσαι μετά να συνηθίσεις τα χαμηλά και τα επίπεδα παπούτσια, γιατί συρρικνώνεται ο αχίλλειος τένοντας. Αυτό μπορεί να σου προκαλεί πόνο στη γάμπα και γρήγορη κόπωση όταν περπατάς.

Θέλει τρόπο
Τα σέξι σου ψηλοτάκουνα όμως δεν είναι τόσο απειλητικά όσο ακούγονται. Καταρχήν, για να μην καταδικάσεις όλα τα αγαπημένα σου παπούτσια συλλήβδην, καλό είναι να ξέρεις ότι ενοχοποιούνται κυρίως τα τακούνια από 4-5 πόντους και πάνω (το ιδανικό παπούτσι έχει 2-3 πόντους τακούνι). Από το ύψος των 5 πόντων και μετά αρχίζει η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος. Επίσης τα παραπάνω προβλήματα προκαλούνται όταν κάνεις καθημερινή και πολύωρη χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών, ενώ οι σοβαρότερες παραμορφώσεις που μπορεί να επιφέρουν στις άκρες των ποδιών οφείλονται και σε κληρονομική προδιάθεση (και συνήθως εμφανίζονται μετά τα 40). Κατά τ’ άλλα, δεν είναι ανάγκη να αποχωριστείς τις αγαπημένες σου γόβες στιλέτο, απλώς να πάρεις τα μέτρα σου.

Στο πάρτι
● Αν σκοπεύεις να φορέσεις ψηλοτάκουνα το βράδυ, φρόντισε να κυκλοφορείς με χαμηλά παπούτσια την υπόλοιπη μέρα –και, κατά προτίμηση, και την επόμενη και προηγούμενη μέρα.

● Πριν αγοράσεις καινούριες γόβες, βεβαιώσου ότι σου εφαρμόζουν σωστά, ότι δεν σε πιέζουν και ότι το πόδι σου δεν γλιστράει προς τα μέσα. Μην αγοράζεις πολύ στενά παπούτσια για να δείχνουν πιο κομψά, με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν. Μέχρι να ανοίξουν (αν ανοίξουν αρκετά), τα πόδια σου θα έχουν δεινοπαθήσει.

● Χρησιμοποίησε ορθοπεδικά βοηθήματα, όπως πέλματα σιλικόνης ή ανύψωσης της καμάρας, που δεν αφήνουν το πέλμα να γλιστράει και ανακουφίζουν από τους πόνους.

● Κάνε χαλαρωτικό ποδόλουτρο και μασάζ στα πέλματα όταν επιστρέφεις στο σπίτι. Δεν λύνουν τα προβλήματα που προκαλούν τα ψηλοτάκουνα, αλλά δρουν ευεργετικά για τα πέλματά σου και τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Για την ανακούφιση των προβλημάτων στις φλέβες ξεκούρασε τα πόδια σου τοποθετώντας τα σε υψηλότερο επίπεδο από τον κορμό σου.

● Για να ξεπιαστούν τα πόδια σου μετά το πάρτι, κάνε μικρές κινήσεις με τα πέλματα πάνω και κάτω (πατώντας τη μια με ολόκληρο το πέλμα και την άλλη με τις μύτες).

Κάθε μέρα
● Όσες ώρες είσαι στη δουλειά, βγάζε τα ψηλοτάκουνά σου πού και πού κάτω από το γραφείο, για να χαλαρώνουν λίγο τα πόδια σου από την πίεση.

● Προσπάθησε να αλλάζεις τα παπούτσια σου μες στη μέρα. Έχε πάντα μαζί ένα ζευγάρι μπαλαρίνες (διπλώνουν και χωράνε άνετα ακόμη και στις λιγότερο ευρύχωρες τσάντες). Μπορείς να τις φοράς μέχρι να φτάσεις στη δουλειά ή και μετά, αν πεταχτείς στο σουπερμάρκετ ή για ψώνια.

● Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς τα ψηλοτάκουνά σου, φρόντισε τουλάχιστον να έχεις και κάποια ζευγάρια με στρογγυλεμένες και όχι μυτερές άκρες (και όσο γίνεται λιγότερο σκληρές).

● Προσπάθησε να διατηρείς τα κιλά σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

● Επισκέψου τον ορθοπεδικό σου αν νιώθεις ότι επιδεινώνονται οι πόνοι στη μέση, στα πόδια ή στα γόνατα.

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot