Να στείλω χρόνια πολλά στον πρώην;

Δεκέμβριος 22, 2015
jumbo-banner

Κάτι πολύ ξεκάθαρο κρύβεται πίσω από αυτή την ερώτηση που κάνουμε στον εαυτό μας σε κάθε σχετική γιορτή.

Ήταν ένα όμορφο απόγευμα στο σπίτι του και είχε την ονομαστική του γιορτή. Του είχα ήδη ευχηθεί φυσικά, του σιδέρωνα το πουκάμισο (να μη βγει παραέξω αυτό) και όλα έμοιαζαν όμορφα. Τίποτα δεν έδειχνε ότι σε λίγη ώρα, εμείς οι δύο που είχαμε περάσει τόσα μαζί, θα χωρίζαμε.

Ευτυχώς είχα χρόνο να το χωνέψω. Ακολούθησαν τα κλασικά καυγαδάκια και τα πράγματα ηρέμησαν μέχρι που έφτασαν τα γενέθλια του. Εννοείται ότι του ευχήθηκα. Δεν το σκέφτηκα καν. Όσο ο καιρός περνούσε, όμως, οι ευχές γινόντουσαν λιγότερες.

Πριν από κάθε επίμαχη ημερομηνία ή γιορτές πχ Πρωτοχρονιά, υπήρχε μια κάποια σκέψη. Να στείλω ή να μη στείλω; Τελικά αργά αλλά σταθερά επέλεξα το δεύτερο. Και αυτό, όχι γιατί είμαι γαϊδούρα ή πραγματικά δεν εύχομαι τα καλύτερα αλλά γιατί όπως έχει αποδείξει η ζωή, με τέτοια μηνύματα το μόνο που μπορεί να δημιουργηθεί είναι ένας μικρός χαμός, είτε στη δική σου ψυχή, είτε στου άλλου, είτε γενικότερα.

Kι αφού μίλησα για μένα, ας μιλήσουμε τώρα και για σένα και τις πιθανές περιπτώσεις που θα σου συμβούν ή σου έχουν συμβεί.

Στέλνεις σε κάποιον που χωρίσατε πριν λίγο καιρό
Όπου λίγο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ας εννοήσουμε τύπου 1-2 μήνες το πολύ. Είναι ίσως από τις περιπτώσεις που είναι μάλλον αναπόφευκτο να φύγει το μήνυμα "χρόνια πολλά". Τι κι αν συνοδευτεί από μερικά "δεν το πιστεύω ότι δεν είμαστε μαζί" ή "θέλω τόσο πολύ να σε δω". Η ευχή θα φύγει και όλα είναι πιθανά: καυγάδες, ησυχία, σεξ, επανασύνδεση. Όπως, άλλωστε, θα ήταν όλα πιθανά αν είχατε επικοινωνήσει με οποιαδήποτε άλλη αφορμή.

Το να μη στείλεις, είναι ανθρώπινο. Μπορεί να νιώθεις κουρασμένη έως αναγκασμένη να στείλεις για να μη σε πει γαϊδούρα. Όμως, αν πραγματικά δε θες ή νιώθεις ότι θα γίνει ένας χαμός, μη στείλεις.

Στέλνεις σε κάποιον που δε θες πια
Τον εκτιμάς πολύ, αλλά μεταξύ σας δεν υπήρχε χημεία. Χωρίσατε, αλλά συχνά σκέφτεσαι τι να κάνει αυτή η ψυχή. Μπορεί και να τον αγαπάς. Έρχονται οι γιορτές και θες τόσο πολύ να του στείλεις. Το κάνεις. Ιδανικά, το έχει αντιληφθεί ότι έχετε τελειώσει και σου απαντάει κι εκείνος ήρεμα. Όλα υπέροχα, χαμογελάς με το Σουηδικό κλίμα και μια χαρά.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε κάπως έτσι. Κάτι θα είναι awkward, που λένε και στο χωριό μου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να νομίσει ότι τον ξαναπροσεγγίζεις. Να ανακινήσει το θέμα του να είστε μαζί. Και να βρεθείς και πάλι στη θέση να του πεις ότι δε θες. Και όλα αυτά, ίσως την ημέρα της γιορτής του ή τελοσπάντων μια μέρα που πρέπει να γελάει και μόνο, όχι να στεναχωριέται.

Στέλνεις σε κάποιον που θες να είστε ξανά μαζί
Μη βιαστείς να προσπεράσεις αυτή την περίπτωση. Πολλές φορές - ίσως τις περισσότερες- που στέλνουμε σε πρώην μας χρόνια πολλά, είναι γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει μαζί του.

Γιορτές! Μια καλή αφορμή για να ανοίξεις την καρδιά σου χωρίς να φανείς η τρελή του χωριού που από το πουθενά στέλνει "σ'αγαπώ" σε κάποιον που έχει να δει μισό χρόνο.

Αυτή την περίπτωση θα την αναλύσουμε λίγο παραπάνω γιατί καίει πολύ κόσμο, σύμφωνα με ένα μικρό γκάλοπ που έχω κάνει στον κύκλο μου αλλά και τη δική μου τη ζωή.

Στέλνεις, λοιπόν, το έρημο το μήνυμα αφού έχεις πριν περάσει ίσα με 2 μέρες να σκέφτεσαι τι ακριβώς θα γράψεις μέχρι και το που θα βάλεις την τελεία. Τα σενάρια είναι τα εξής:

- Σου απαντάει "Ευχαριστώ"
Περνάς περίπου 1 μήνα, να αναλύεις με τις φίλες σου το μήνυμα του. Γιατί ήταν τόσο απλό; Δεν το περίμενες από εκείνον να είναι τόσο τυπικός. Σίγουρα θα στεναχωριέσαι αλλά δε θα μπορείς να εκφραστείς, γιατί στο κάτω κάτω μια ευχή έστειλες, δεν του πες να τα ξαναβρείτε (ωπ, μάλλον αυτό θα έπρεπε. Τι ωραία θα ήταν η ζωή αν όλα τα κάναμε λίγο πιο ξεκάθαρα).

- Δε σου απαντάει
Δε θέλω να σε συγκλονίσω, αλλά υπάρχουν φανταστικοί άντρες εκεί έξω που όντως δεν απαντάνε σε τέτοιες ευχές. Μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά γι' αυτό που σου λέω ως παθούσα. Εκ των υστέρων, κατάλαβα ότι ο λόγος που μπορεί κάποιος να μη λέει "ευχαριστώ" είναι για να σου δώσει να καταλάβεις ότι δεν θέλει να αναλώνεται με το παρελθόν. Είναι ότι πιθανόν καταλαβαίνει ότι δε του στέλνεις αλτρουιστικά. Είναι ότι έχει προχωρήσει και δε θέλει να δώσει έστω και ένα μικρό δικαίωμα να του ξαναστείλεις. Είναι ότι προστατεύει τον εαυτό του από μια επώδυνη επανασύνδεση.

- Σου απαντάει γλυκά
Αλάρμ, αλάρμ. Έρχεται το μήνυμα και αρχίζει να φτερουγίζει η καρδιά σου. Σε θέλει καλέ, σε θέλει. Γιατί είχατε βάλει τους εγωισμούς τόσο καιρό ανάμεσα σας; Θα βρεθείτε και ίσως να τα ξαναβρείτε. Ίσως ανήκετε σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που το γυαλί θα ξανακολλήσει. Στις περισσότερες... δεν.

Αντί επιλόγου
Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά έχω κοιτάξει πολλές ώρες ταβάνι για να φτάσω στο εξής συμπέρασμα: πίσω από κάθε ερώτηση "να του στείλω χρόνια πολλά;" κρύβεται κάποια επιθυμία να πεις κάτι που δεν έχεις πει, σε έναν άνθρωπο από το παρελθόν σου.

Ίσως θα έπρεπε να το κάνεις, παίρνοντας το ρίσκο να σε πει τρελή, οποιαδήποτε μέρα του χρόνου και όχι μια συγκεκριμένη. Σκέψου το και λίγο εγωιστικά. Τη μέρα που θα του στείλεις εσύ να του πεις τις ευχές σου, φτάνουν στο κινητό του δεκάδες ευχές. Αν θες να σου αφιερώσει χρόνο, αν θες να συζητήσετε - ακόμα και για το πόσο ωραία περνάγατε μαζί ή ότι δεν ταιριάζετε - στείλτου σήμερα (εκτός και αν είναι η γιορτή του).

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot