Η επιστήμη μίλησε: Το να βλέπεις βιντεάκια με γάτες σε κάνει πιο...

Μάρτιος 06, 2016
jumbo-banner

Η δικαίωση που όλοι περιμέναμε

Το έχεις δει και μόνη σου. Τα βίντεο με ζωάκια είναι απίστευτα δημοφιλή στο internet, είτε αυτά έχουν γλυκά μικρά γατάκια σε διάφορες πόζες, είτε είναι απλά αστεία βίντεο με awkward στιγμές τους.

Εδώ στο Cosmo, κι αν έχουμε αφιερώσει ώρες στο ίντερνετ χαζεύοντας τέτοια βίντεο και κάτι μας λέει πως δεν είμαστε μόνες μας. Συνήθως τα βλέπεις όταν βαριέσαι να διεκπεραιώσεις μία πιο σημαντική δουλειά φτάνοντας την αναβλητικότητα σου στα ύψη. Μήπως όμως δεν είναι τόσο "άχρηστα" όσο νομίζουμε;
Η επιστήμη αποφάσισε να το ψάξει λίγο παραπάνω και απέδειξε πως το να πατάς play στο βιντάκια με το γατί που εμφανίστηκε τυχαία στο wall σου, κάνει καλό στην ψυχολογία σου ενώ παράλληλα σε κάνει πιο αποδοτική. Κι εξηγούμαστε.

1. Αυξάνεται η αυτοσυγκέντρωση σου
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Hiroshima της Ιαπωνίας, το να βλέπεις εικόνες με μικρά γατάκια ή κουταβάκια, ανεβάζει τα επίπεδα συγκέντρωσης και προσοχής σου. Ο Hiroshi Nittono και η ομάδα του εβαλαν κάποιους φοιτητές να παρακολουθήσουν βιντεάκια με ζωάκια. Στην συνέχεια τους ζήτησαν να φέρουν εις πέρας δραστηριότητες οι οποέις απαιτούν ιδιαίτερη συγκέντρωση και προσοχή.
Η ετυμηγορία; Εκείνοι που είχαν δει εικόνες με κουταβάκια και γατάκια, ήταν περισσότερο αποδοτικοί και πιο προσεκτικοί σε σχέση με εκείνουν που δεν είχαν δει.

2. Γίνεσαι πιο προσεκτική και δίνεις έμφαση στην λεπτομέρεια
Στην ίδια έρευνα, οι φοιτητές κλήθηκαν να κοιτάξουν κάποια μεγάλα γράμματα, τα οποία ήταν σχεδιασμένα με πολλά, μικρότερα σε μέγεθος γραμματάκια. Παρατηρήθηκε λοιπόν, πως οι φοιτητές που είχαν δει βίντεο και εικόνες με κουταβάκια και άλλα μικρά ζωάκια, ξεχώριζαν και αναγνώριζαν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τα μικρά γράμματα σε σχέση με τα μεγάλα γράμματα.

3. Αυξάνεται η ενεργητικότητα σου
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Jessica Gall Myrick, μια ερευνήτρια των μέσων μαζικής ενημέρωσης από το πανεπιστήμιο Indiana της πόλης Μπλούμινγκτον, παρατήρησε πως άτομα που έχουν παρακολουθήσει τέτοια βίντεο, ήταν αρκετά ενεργητικοί και ευδιάθετοι. Πιθανώς, γιατί όπως βρήκαν, το χιούμορ που χαρκατηρίζει τα συγκεκριμένα βίντεο αυξάνει τα αποθέματα της ενέργειάς σου και σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ζωντανή.

4. Αυξάνει τα θετικά σου συναισθήματα και μειώνει τα αρνητικά
Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα της Jessica Gall Myrick, παρατηρήθηκε πως είχαν μειωμένα αρνητικά συναισθήματα (άγχους, θυμού, στεναχώριας) από τη στιγμή που είδαν τέτοια βίντεο και πως ένιωθαν περισσότερη χαρά και ευχαρίστηση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν, πως όταν βλέπουμε κάτι γλυκούλι, είτε αυτό είναι ένα μικρό παιδάκι, είτε είναι γατάκια και σκυλάκια κ.λπ. νιώθουμε ευχάριστα, θέλουμε να χαμογελάσουμε και νιώθουμε θετικά συναισθήματα.


cosmopolitan.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot