Γιατί ποζάρουμε προς τα δεξιά στις φωτογραφίες

Ιανουάριος 07, 2016
jumbo-banner

Αντικείμενο έρευνας έγινε η τάση των ανθρώπων να ποζάρουν μπροστά στο φακό γυρνώντας το πρόσωπό τους προς τα δεξιά, έτσι ώστε να φαίνεται η αριστερή τους πλευρά.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το lifenewscy.com αναφέρει πως οι ερευνητές μελέτησαν πίνακες ζωγραφικής από τον 14ο αιώνα αλλά και selfies και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η αριστερή πλευρά του προσώπου τους είναι καλύτερη από τη δεξιά.

Η κίνηση αυτή είναι μία διεργασία του εγκεφάλου, καθώς πιστεύουμε ότι η αριστερή πλευρά ενός ανθρώπου είναι πιο εκφραστική από τη δεξιά.

Ο ερευνητής Sam Kean, συγγραφέας της έρευνας με τίτλο «The Tale of the Dueling Neurosurgeons», σημειώνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει πως η αριστερή του πλευρά είναι πιο ελκυστική, κάτι που τους οδηγεί να παίρνουν συγκεκριμένες πόζες όταν βγαίνουν φωτογραφίες.

«Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι, ότι δεν πιστεύουμε ότι η αριστερή και η δεξιά πλευρά των προσώπων μας είναι ακριβώς ίδιες. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο εκφραστικοί με το ένα μισό, κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές» είπε.

Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει την ομιλία, ενώ η δεξιά τη χωρική συνειδητοποίηση και την αναγνώριση προσώπων. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει ακόμη την αριστερή πλευρά του σώματος, κάνοντας την αριστερή πιο «εκφραστική».

Επιπλέον, ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Saskatchewan στον Καναδά, το 2011 είχαν διαπιστώσει σε μια έρευνά τους ότι οι άνθρωποι προτιμούν να κοιτούν έργα τέχνης τα οποία είναι φωτισμένα από την αριστερή πλευρά.

Αντίθετα, όταν πρόκειται για αυτοπροσωπογραφίες, οι καλλιτέχνες παραδοσιακά αποτυπώνουν τους εαυτούς τους από τη δεξιά πλευρά.

Ο καθηγητής Marco Bertamini από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ πειραματίστηκε με τη θεωρία της «δεξιάς και αριστερής πλευράς», ζητώντας από ανθρώπους χωρίς καλλιτεχνικές γνώσεις να πάρουν φωτογραφίες τον εαυτό τους (selfies) χρησιμοποιώντας την κάμερα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Αυτό που διαπίστωσε ο καθηγητής ήταν ότι η τάση ήταν η ίδια, και πως το αποτέλεσμα που είχαν οι φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από τη δεξιά πλευρά, ήταν να φαίνεται η αριστερή πλευρά των συμμετεχόντων.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot