Όταν πηγαίνω διακοπές με πιάνει δυσκοιλιότητα. Τι να κάνω;

Αύγουστος 21, 2015
jumbo-banner

Αν το παθαίνεις μόνο όταν πηγαίνεις διακοπές, αυτό συμβαίνει γιατί το έντερο βγαίνει από τη ρουτίνα του.

Κάθε φορά που είσαι εκτός σπιτιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε αποφεύγεις να πηγαίνεις σε τουαλέτες που δεν είναι καθαρές, είτε δεν βρίσκεις τουαλέτα όταν τη θέλεις απεγνωσμένα (π.χ. αν είσαι σε ερημική παραλία), είτε αλλάζεις τους βιολογικούς σου ρυθμούς (ξενυχτάς, ξυπνάς ακατάστατες ώρες και σίγουρα όχι τις ίδιες που ξυπνάς όλο τον υπόλοιπο χρόνο) σύμφωνα με το cosmopolitan.gr. Αυτές οι αλλαγές απορρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου. Άλλωστε, στις διακοπές αλλάζει και η διατροφή σου, συνήθως προς το χειρότερο, γιατί τρως περισσότερο έτοιμο φαγητό και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Η δυσκοιλιότητα, λοιπόν, που παθαίνεις στα ταξίδια είναι μάλλον φυσιολογική και αναμενόμενη. Μάλιστα, το γεγονός ότι αγχώνεσαι με το πρόβλημα, το κάνει χειρότερο. Μπορείς να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα καταναλώνοντας φρούτα (ή αποξηραμένα δαμάσκηνα) στην παραλία αντί για άλλο σνακ, παραγγέλνοντας πάντα σαλάτα με τα γεύματά σου και πίνοντας πολύ νερό εκτός γευμάτων (είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της δυσκοιλιότητάς). Παράλληλα, φρόντισε να κολυμπάς και να περπατάς πολύ. Αν δεν βλέπεις λύση με αυτά, αγόρασε από το φαρμακείο ειδικά σκευάσματα (υπακτικές καραμέλες ή υπόθετα). Αν το πρόβλημα συνεχιστεί και μετά τις διακοπές, συμβουλεύσου έναν γαστρεντερολόγο γιατί μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος.

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot