Φρένο στη σκλήρυνση κατά πλάκας από τα βλαστοκύτταρα

Δεκέμβριος 31, 2014
jumbo-banner
Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων από τους ίδιους τους ασθενείς ενδέχεται να σταματά την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
 
Αυτό προκύπτει από μελέτη αμερικανών επιστημόνων σε μικρή ομάδα ασθενών, κατά την οποία διαπίστωσαν ότι τρία χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, η νόσος των περισσοτέρων από αυτούς παραμένει σε ύφεση, ενώ η νευρολογική λειτουργικότητά τους έχει βελτιωθεί.
 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία εκφυλιστική, αυτοάνοση ασθένεια, που προκαλείται από υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ορισμένα κύτταρα του οποίου επιτίθενται και καταστρέφουν το προστατευτικό «περίβλημα» των νευρικών ινών, την μυελίνη ουσία.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεταμόσχευση αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων (HCT) έχει ως στόχο να αφαιρεθούν τα ανοσοποιητικά κύτταρα που προκαλούν τη νόσο και να ξαναρυθμιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Στη νέα μελέτη, που ονομάζεται HALT-MS, συμμετέχουν 24 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν προ ετών στη μεταμόσχευση, αφού πρώτα πήραν ισχυρή δόση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
 
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Neurology», ο έλεγχος των ασθενών στα 3 χρόνια από τη μεταμόσχευση έδειξε ότι συνολικά το 78,4% δεν έχουν παρουσιάσει έκτοτε καμία ένδειξη ότι η ασθένειά τους εξελίσσεται.
 
Τέτοιες ενδείξεις θα ήταν λ.χ. η απώλεια κάποιας νευρολογικής λειτουργίας, οι εξάρσεις της νόσου ή νέες βλάβες στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί κάποιες βελτιώσεις στα νευρολογικά συμπτώματα, την ποιότητα της ζωής και τη λειτουργικότητα αρκετών ασθενών.
 
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μέθοδος αυτή «θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητική θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σ.σ. η σύγχρονη ονομασία της σκληρύνσεως κατά πλάκας) στους οποίους αποτυγχάνει η συνήθης ανοσοθεραπεία», γράφουν οι ερευνητές.
 
Προσθέτουν ωστόσο, ότι απαιτείται συνέχιση της παρακολούθησης των ασθενών, για να καθοριστεί η διάρκεια της ανταπόκρισής τους στην πειραματική θεραπεία.
onmed.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot