×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Υποπτες υποθέσεις γιατρών και φαρμακείων ερεύνησε ο ΕΟΠΥΥ

Ιούνιος 16, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Πρόστιμο σε ένα φαρμακείο για μη επικόλληση κουπονιών και έρευνα σε άλλο για παραβάσεις καθώς και έλεγχο σε 128 Ιατρούς για συνταγογράφηση χωρίς έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας ή για την υποψία ότι κάλυπταν πολύ γρήγορα το πλαφόν επισκέψεων στις αρχές του μήνα, είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Δείτε τα ρεπορτάζ του onmed.gr:

Συνταγές σε νεκρούς έγραφαν 51 γιατροί, πρόστιμα και σε φαρμακοποιούς
Το ποσό των 150.000 ευρώ υπερβαίνει η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε νεκρούς, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε για περισσότερο από έναν χρόνο σχετική έρευνα, η οποία υπεβλήθη πριν από μερικές ημέρες στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε «η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi» και εξακριβώθηκε ότι 51 γιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2012».
Επίσης διαπιστώθηκε ότι 2.585 συνταγές, τουλάχιστον 2.585, είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του ΙΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Για τους ασφαλισμένους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) ήδη διενεργούνται αυτοτελείς Προκαταρκτικές Εξετάσεις από Πταισματοδίκες Αθηνών - Πειραιώς, ενώ για τους αντίστοιχους του Ι.Κ.Α. λόγω του μεγάλου τους αριθμού, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία τους και οι σχετικές καταγγελίες απεστάλησαν και ήδη διερευνώνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Διαπιστώθηκε ακόμη περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, το οποίο είχε κλαπεί, καθώς και η παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς Ι.Κ.Α. στη Ζάκυνθο, από πρώην ορθοπεδικό ιατρό Νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία Α.Φ.Μ. και της διεύθυνσης του, ενώ στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), ο ιατρός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.
Από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι συγκεκριμένοι γιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους.
Δεν επικολλούσαν τις ταινίες γνησιότητας
Επίσης από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προβεί στη χρηματική περικοπή των δαπανών στις αντίστοιχες συνταγές που δεν ήταν επικολλημένες οι ταινίες γνησιότητας.
Επιπλέον σε ένα από τα συγκεκριμένα φαρμακεία προέκυψε επιπλέον λανθασμένη διατίμηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή η τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. εξέδωσε για το λόγο αυτό απόφαση επιβολής χρηματικού προστίμου, ύψους 16.002,38 ευρώ, ενώ για το δεύτερο φαρμακείο δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, προκειμένου να ασκηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.
Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μίας φοράς είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία επεβλήθησαν με αποφάσεις της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, επιβλήθηκαν:
- πρόστιμο ύψους 9.879,65 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών,
- πρόστιμο ύψους 5.669,97 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών
- πρόστιμο ύψους 4.459,06 ευρώ
- πρόστιμο ύψους 6.888,48 ευρώ
Η έρευνα για τα υπόλοιπα φαρμακεία συνεχίζεται.

128 γιατροί του ΕΟΠΥΥ ενοχοποιούνται για υπέρβαση του πλαφόν - δεν διώκουμε τους γιατρούς λέει ο Οργανισμός

Στο ελεγκτικό μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ εισέρχονται 128 συμβεβλημένοι γιατροί μεταξύ των 5.500 οι οποίοι ενοχοποιούνται για υπέρβαση του πλαφόν, καθώς τις πρώτες 4 ημέρες του Ιουνίου κατέγραψαν από 250 έως 300 επισκέψεις ασθενών. Επίσης, μόνο ένας γιατρός, όπως προέκυψε από τους ελέγχους μόλις σε μία ημέρα και μάλιστα Κυριακή, είχε δεχθεί 170 επισκέψεις. 
Ο ΕΟΠΥΥ έχει δεχθεί καταγγελίες ότι συμβεβλημένοι ιατροί δηλώνουν τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των επισκέψεων και στη συνέχεια ζητούν από τους ασφαλισμένους να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο της επίσκεψης. Η διοίκηση του Οργανισμού καλεί τους εν λόγω γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί δίωξη ενάντια στο ιατρικό σώμα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του αναλυτικά:
«Βασική αποστολή του ΕΟΠΥΥ είναι η προστασία των ασφαλισμένων του και η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν 300 επισκέψεις το μήνα (μέχρι τις 30 Ιουνίου) και το αντίτιμο αυτών των επισκέψεων καταβάλλεται από τον Οργανισμό.
Από τον εκτεταμένο έλεγχο του ΕΟΠΥΥ προέκυψε ότι 128 συμβεβλημένοι ιατροί μέσα στις 4 πρώτες ημέρες του Ιουνίου είχαν από 250 ως 300 επισκέψεις .
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου, προκύπτει ότι 16 συμβεβλημένοι ιατροί καταχώρησαν επισκέψεις, την 1η ημέρα του Ιουνίου, η οποία ήταν Κυριακή και μάλιστα ένας συμβεβλημένος ιατρός πραγματοποίησε, μέσα σε αυτήν την ημέρα 170 επισκέψεις !
Επίσης, ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι την δεύτερη ημέρα του Ιουνίου, πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα, ένας συμβεβλημένος ιατρός δήλωσε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει 233 επισκέψεις, μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του μήνα, ένας άλλος καταχώρησε 151 επισκέψεις σε μία ημέρα, ενώ συνολικά 48 ιατροί πραγματοποίησαν από 100 ως 150 επισκέψεις μέσα σε μία ημέρα.
Η τακτική κάποιων συμβεβλημένων ιατρών να κλείνουν με κάθε τρόπο το πλαφόν των επισκέψεων τις πρώτες ημέρες του μήνα, έχει ως στόχο να εξαναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν στην συνέχεια από την τσέπη τους, τους συγκεκριμένους ιατρούς.
Γι αυτό ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους συμβεβλημένους αυτούς ιατρούς να δώσουν εξηγήσεις για τα φαινόμενα αυτά.
Ο έλεγχος των 128 συμβεβλημένων ιατρών σε σύνολο 5.500 δεν αποτελεί δίωξη των ιατρών, καθώς αφορά σε πολύ λίγους που ακολουθούν τέτοιες τακτικές, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των συμβεβλημένων ιατρών που λειτουργεί με συνέπεια προς όφελος των ασφαλισμένων.
Οι δηλώσεις που κάνουν λόγο για ανελέητο διωγμό των ιατρών, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αντίθετα, δημιουργούν το κλίμα για παρεμπόδιση των αναγκαίων ελέγχων του ΕΟΠΥΥ και ενθαρρύνουν τους λίγους που προχωρούν σε τέτοιες πρακτικές.
Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει τους ελέγχους για την προστασία των ασφαλισμένων , του Οργανισμού, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιατρών- συνεργατών του, που εκτίθενται από την παραβατικότητα των λίγων».
http://farmakopoioi.blogspot.gr/2014/06/blog-post_6974.html
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot