Το «θαύμα» της καθημερινής νηστείας

Δεκέμβριος 20, 2015
jumbo-banner

Δεν έχει σημασία τι τρώμε αλλά πότε το τρώμε, υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες, που φέρνουν στο προσκήνιο τα οφέλη της καθημερινής «νηστείας» και συγκεκριμένα της πρόσληψης τροφής μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι... προγραμματισμένος να νηστεύει. Βάσει αυτής της παράδοσης, που εδράζεται στις συνθήκες διαβίωσης ήδη από τη λίθινη εποχή, μια καθημερινή 16ωρη νηστεία μπορεί να κάνει θαύματα για τον οργανισμό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει σειρά ερευνητών. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, 16 ώρες την ημέρα χωρίς πρόσληψη τροφής μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό και να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι στον διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Οι επιστήμονες δεν κάνουν λόγο για πλήρη νηστεία ή προσεκτική πρόσληψη θερμίδων, αλλά μια χρονικά οριοθετημένη πρόσληψη τροφής, ανεξαρτήτως από το τι είναι αυτή. Το Ινστιτούτο Salk Βιολογικών Σπουδών στην Καλιφόρνια χώρισε πειραματόζωα σε δύο ομάδες και τους χορήγησε την ίδια ακριβώς ποσότητα τροφής και μάλιστα με την ίδια θερμιδική αξία. Στα τρόφιμα περιλαμβάνονταν και λιπαρές τροφές, όπως παγωτό και πατατάκια.

Πείραμα
Η μία ομάδα είχε στη διάθεσή της όλο το 24ωρο για να τα καταναλώσει, ενώ η δεύτερη μόνο οκτώ ώρες την ημέρα. Υστερα από 100 ημέρες, οι μελετητές υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε ιατρικές εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν γίνει υπέρβαρα, παρουσίαζαν υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβες στο ήπαρ. Αντιθέτως, τα πειραματόζωα που έτρωγαν ακριβώς τις ίδιες τροφές αλλά νήστευαν επί 16 ώρες την ημέρα ήταν υγιή και ζύγιζαν κατά 28% λιγότερο από τους... συναδέλφους τους.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν αν το ωράριο μπορεί να γίνει ελαφρώς πιο ελαστικό και δοκίμασαν να ταΐζουν τα παχύσαρκα πειραματόζωα επί 9 ώρες την ημέρα για τρεις μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό: έχασαν βάρος και η υγεία τους αποκαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό. Οταν αδυνάτισαν, τους επέτρεπαν να σπάσουν τη νηστεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και διαπίστωσαν ότι η ευεργετική επίδρασή της συνέχιζε να ισχύει. Επιδημιολογική μελέτη σε 2.200 γυναίκες στις ΗΠΑ, εξάλλου, έδειξε ότι όποιος αποφεύγει να τρώει τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα έχει καλύτερο μεταβολισμό γλυκόζης και άρα είναι καλύτερα προστατευμένος απέναντι στον διαβήτη τύπου ΙΙ και τον καρκίνο του μαστού.(κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε όλο το γράφημα)

«Το διατροφικό μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει στις σύγχρονες κοινωνίες, δηλαδή τρία γεύματα ημερησίως και ενδιάμεσα ορισμένα σνακ, δεν είναι φυσιολογικό από εξελικτικής απόψεως» εξηγεί ο βιολόγος Μαρκ Μάτσον του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Βαλτιμόρη. Το ανθρώπινο σώμα παραμένει προσαρμοσμένο στην ανασφάλεια εξεύρεσης τροφής, κάτι που έπαψε να ισχύει μόνο τους τελευταίους αιώνες και πάλι όχι για όλη την ανθρωπότητα. Το μεγαλύτερο διάστημα από την εμφάνιση του ανθρώπινου γένους, η εξασφάλιση τροφής δεν ήταν απλή υπόθεση ούτε βέβαιη.

Η προδιάθεση
Η νηστεία για το μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου συμβαδίζει με την προδιάθεση του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα να συντελούνται διάφορες βιοχημικές διεργασίες στα κύτταρα που μπορούν να έχουν επωφελείς συνέπειες για το σώμα. Το ήπιο στρες στο οποίο υποβάλλεται ο οργανισμός με τη νηστεία στην πραγματικότητα τον ενισχύει και θέτει σε θέση μάχης τα νευρικά κύτταρα, προλαμβάνοντας ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Ακόμη, ο οργανισμός επεξεργάζεται καλύτερα τα συστατικά που έχει αποθηκεύσει από την πρόσληψη τροφής, ενώ μπορούν να μειωθούν οι χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες προκαλούν ρευματισμούς και άσθμα. Για όσους ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να νικήσουν το αίσθημα της πείνας, οι επιστήμονες εξηγούν ότι χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή: ύστερα από έναν μήνα, η νηστεία γίνεται πλέον συνήθεια.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot