Σημάδια υποχώρησης εμφανίζει το κύμα γρίπης

Φεβρουάριος 27, 2016
jumbo-banner

Σημάδια υποχώρησης εμφανίζει το κύμα γρίπης, καθώς παρατηρείται μείωση της γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα.

Η σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της γρίπης θα διαρκέσει έως αρχές Απριλίου, όπου αναμένεται σταθεροποίηση της κατάστασης, αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης ανέρχονται σε 139-τρεις θάνατοι δηλώθηκαν σήμερα-, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 86 ασθενείς. Συνολικά από την αρχή που ενέσκηψε το κύμα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 373 ασθενείς.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της γρίπης, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και φέτος ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, που όμως δεν είχε εμβολιαστεί.

Από την άλλη παρατηρήθηκε αύξηση των ασθενών που δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον σοβαρά κρούσματα υπήρξαν και στον παιδικό πληθυσμό, νόσησαν 24 παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών, 6 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή, ενώ ένα παιδί που κατέληξε δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Ο κ. . Τσιόδρας ανέφερε πως τα περισσότερα από τα παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα, είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας. Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1), ωστόσο οι επιστήμονες θα περιμένουν να κλείσει ο κύκλος της δραστηριότητας της γρίπης για ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Στοιχεία για τη γρίπη προηγούμενων ετών

Ο ιός της γρίπης τύπου Α(Η1Ν1) που επικράτησε φέτος είναι ίδιος με αυτόν που κυκλοφόρησε και το 2010-2011, σε ποσοστό 97,7%, αφήνοντας πίσω του 180 νεκρούς με μέση ηλικία 56,7 έτη.

Το επιδημικό κύμα είχε ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κορυφώθηκε αρχές Φεβρουαρίου, όπου και καταγράφηκε σταδιακή μείωση της δραστηριότητας έως τέλη Μαρτίου.

Είχαν καταγραφεί συνολικά 368 περιστατικά γρίπης με εργαστηριακή επιβεβαίωση που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία των ασθενών 50,4 έτη.

Επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09 , είχαμε και την περίοδο 2013-2014 , με ποσοστό 79,4% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α(Η3Ν2), με ποσοστό 20,6%.

Το επιδημικό κύμα ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε αρχές Μαρτίου και καταγράφηκαν 145 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 60,4 έτη με εύρος ηλικιών (από 2 έως 88 έτη). Επίσης καταγράφηκαν 338 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 330 χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ τα 8 δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 56,5 έτη.

Την περίοδο 2011-2012, το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Β, με ποσοστό 54,2% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α (Η3Ν2), με ποσοστό 46,5%. Ο ιός τύπου Η1Ν1 κυκλοφόρησε σε ποσοστό 0,2%.

Το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου, και κορυφώθηκε αρχές Μαρτίου. Καταγράφηκαν 56 θάνατοι και η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 63,5 έτη. (εύρος ηλικιών: από 7 μήνες έως 87 έτη). Συνολικά καταγράφηκαν 127 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.

Την περίοδο 2012-2013, το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου και παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα μέχρι τέλη Μαρτίου. Το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α, με ποσοστό 95,3%.

Καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν 56,2 έτη.

Πέρυσι το στέλεχος γρίπης που επικράτησε ήταν ο ιός γρίπης τύπου Β , με ποσοστό 59% και ακολούθησε ο ιός τύπου Α, με ποσοστό 41%. Καταγράφηκαν 111 θάνατοι. Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανήλθαν σε 248, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.

newsbeast.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot