Πόνος στο πέλμα: Πού μπορεί να οφείλεται;

Μάιος 22, 2015
jumbo-banner

Το πέλμα είναι μια πολύπλοκη δομή του ποδιού που αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο οστών, συνδέσμων, τενόντων και μυών. Είναι αρκετά δυνατό ώστε να αντέχει το σωματικό μας βάρος, όμως είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Δεδομένου ότι η καταπόνηση του πέλματος είναι εκτενής και καθημερινή, είναι πιθανό να εκδηλωθεί κάποια στιγμή πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του.
Δείτε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες του πόνου στο πέλμα που τις αναφέρει το Onmed.gr.

1. Πελματιαία απονευρωσίτιδα και άκανθα πτέρνας
Η πελματιαία περιτονία είναι ένα τμήμα συνδετικού ιστού που βρίσκεται κατά μήκος του πέλματος, συνδέοντας τη φτέρνα με το μπροστινό μέρος της πατούσας, συγκεκριμένα τη βάση των δακτύλων. Η πελματιαία περιτονία διατηρεί τη σταθερότητα της καμάρας. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί φλεγμονή στον ιστό λόγω τραυματισμού ή υπερβολικής καταπόνησης, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένας ήπιος αλλά επίμονος πόνος στο πέλμα. Από την άλλη, η άκανθα πτέρνας σχηματίζεται στο οστό της φτέρνας, στο σημείο σύνδεσής του με την πελματιαία περιτονία, με αποτέλεσμα ο πόνος να γίνεται αισθητός σε ολόκληρο το πέλμα. Παράγοντες που προδιαθέτουν απέναντι στην πελματιαία περιτονία ή το σχηματισμό άκανθας είναι η παχυσαρκία, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και η μη φυσιολογική δομή του πέλματος.

2. Μεταταρσαλγία και αρθρίτιδα
Μεταταρσαλγία ονομάζεται ο πόνος που εκδηλώνεται στο μετατάρσιο, δηλαδή στο σημείο που τα δάχτυλα των ποδιών συνδέονται με το υπόλοιπο πέλμα. Μπορεί να προκύψει λόγω βλάβης σε νεύρο, κακής κυκλοφορίας του αίματος ή βλάβης στις αρθρώσεις όπως αρθρίτιδα. Η βλάβη στα νεύρα εκδηλώνεται ως οξύς πόνος στα δάχτυλα και το μετατάρσιο, με συνοδή απώλεια της αίσθησης στο σημείο. Η αρθρίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με τον επίμονο πόνο που είναι συνήθως πιο έντονος το πρωί και υποχωρεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Κάταγμα κόπωσης
Ένα κάταγμα μπορεί να προκύψει είτε από άμεσο είτε από έμμεσο τραύμα. Κάταγμα καταπόνησης ονομάζεται η ρήξη σε οστό λόγω επαναλαμβανόμενης και έντονης καταπόνησης, για παράδειγμα κατά το τρέξιμο ή από άλματα. Το απλό κάταγμα εκδηλώνεται με τον αιφνίδιο, οξύ πόνο στο πέλμα, ενώ στο κάταγμα κόπωσης ο πόνος είναι αρχικά ήπιος και με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο ισχυρός.

4. Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
Το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο περνά διαμέσου ενός λεπτού σωλήνα παραπλεύρως του αστραγάλου και φτάνει ως το πέλμα. Το νεύρο αυτό μπορεί να υποστεί συμπίεση και να ερεθιστεί, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πόνος και μούδιασμα στο πέλμα. Τα άτομα με διαβήτη και αρθρίτιδα είναι πιο επιρρεπή στο σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα.



ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot