Προσοχή! Το καλοκαίρι απειλεί με ουρολοίμωξη

Αύγουστος 12, 2015
jumbo-banner

Για πολλές γυναίκες το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η εποχή των διακοπών αλλά και η εποχή που ξυπνά ο εφιάλτης της ουρολοίμωξης.

Υπολογίζεται ότι ο μισός γυναικείος πληθυσμός έχει υποστεί το πρόβλημα σε κάποια φάση της ζωής του, ποσοστό που αυξάνεται κατά το 1/3 τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιθανές αιτίες γι' αυτό είναι η αφυδάτωση, καθώς περισσότερες γυναίκες εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και αμελούν να αναπληρώσουν τα χαμένα υγρά του σώματος, και η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας που πιστεύεται ότι ενισχύει τις πιθανότητες και επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησης.

Η ουρολοίμωξη θεωρείται -σε γενικές γραμμές- περισσότερο γυναικεία υπόθεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γυναικεία ουρήθρα έχει σημαντικά μικρότερο μήκος από την ανδρική, ενώ είναι μικρότερη και η απόστασή της από τον πρωκτό. Ετσι, γίνεται πιο πιθανό να καταλήξουν σε αυτή μικρόβια όπως ο E.coli και ο εντερόκοκκος, σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την εμφάνισή της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών παρουσιάζονται σε γυναίκες.

Εξι στις δέκα

Σύμφωνα με μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης «British Journal of Family Medicine», όχι μόνο οι μισές, αλλά ίσως και έξι στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή της ζωής τους, αλλά το 53% όσων από αυτές είναι άνω των 55 χρόνων και το 36% των νεότερων γυναικών θα αναφέρουν επανεμφάνιση της πάθησης σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους!

Η πιο συνηθισμένη μορφή ουρολοίμωξης είναι η κυστίτιδα, που οφείλεται σε φλεγμονή του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι η συχνή ανάγκη για ούρηση, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, πόνος κατά την ούρηση και ούρα που περιέχουν αίμα, είναι θολά και έχουν ασυνήθιστη οσμή.

Πάντως οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ίδια συμπτώματα μπορούν να μη σηματοδοτούν ουρολοίμωξη, αλλά κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί η κατάλληλη αγωγή.

www.madata.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot