Πολύποδες στη μύτη: Πού οφείλονται και πώς θα τους αντιμετωπίσετε

Φεβρουάριος 14, 2015
jumbo-banner

Οι πολύποδες στη μύτη (ή ρινικοί πολύποδες) είναι καλοήθεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται στην ρινική κοιλότητα και στους κόλπους γύρω από αυτή (ιγμόρεια, μετωπιαίους κλπ.).

Οι λόγοι που δημιουργούνται πολύποδες στη μύτη παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Εκτιμάται ότι σε ένα ποσοστό υπάρχει συσχέτιση με κάποιες παθήσεις. Το 1/3 των ατόμων που έχουν πολύποδες έχουν και άσθμα. Επίσης, στο 50% των ανθρώπων που έχουν αλλεργία-δυσανεξία στην ασπιρίνη θα εμφανιστούν πολύποδες. Τέλος, «ένοχη» θεωρείται και η αλλεργική ρινίτιδα.

Συμπτώματα
-Μπουκωμένη μύτη
-Αναπνευστικές δυσκολίες
-Παχύρρευστες ρινικές εκκρίσεις
-Αλλοίωση ή εξαφάνιση της όσφρησης
-Έντονοι πονοκέφαλοι
Διάγνωση
Οι πολύποδες διαγιγνώσκονται με ενδοσκόπηση. Ο ωτορινολαρυγγολόγος εξετάζει με μικροκάμερα τη μύτη και βλέπει αν υπάρχουν πολύποδες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φταίει για τα συμπτώματα. Στην περίπτωση που αποκαλυφθούν πολύποδες, συνήθως γίνεται και αξονική τομογραφία.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία των πολυπόδων της μύτης είναι σε πρώτη φάση συντηρητική. Ο γιατρός δίνει φαρμακευτική αγωγή με τοπικά σπρέι και φάρμακα από το στόμα, που έχουν ως βάση την κορτιζόνη.
Αν οι πολύποδες μειωθούν ή εξαφανιστούν, συνίσταται παρακολούθηση και προσαρμογή της θεραπείας.
Αν δεν σημειωθεί υποχώρηση τότε γίνεται χειρουργική αφαίρεση. Ο σκοπός της χειρουργική ς αφαίρεσης είναι διπλός:
1) αφαιρούνται οι πολύποδες και καθαρίζει η μύτη και οι ρινικοί κόλποι, ώστε να περάσουν τα συμπτώματα που σας οδήγησαν στο γιατρό και
2) αερίζονται οι περιοχές της μύτης που γεννούν τους πολύποδες, απαραίτητη διαδικασία για τη μη επανεμφάνισή τους.
Το χειρουργείο πλέον γίνεται υπό ενδοσκοπικό έλεγχο (ενδοσκοπική μικροχειρουργική).


onmed.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot