Ποιες είναι οι αιτίες της ξηροστομίας και τι να προσέξετε

Σεπτέμβριος 10, 2015
jumbo-banner

Η ξηροστομία αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία το στόμα σας είναι ασυνήθιστα στεγνό.

Τις περισσότερες φορές, το ξηρό στόμα είναι το αποτέλεσμα της μείωσης στο σάλιο που παράγεται από τους αδένες στο στόμα σας (σιελογόνους αδένες) και είναι συχνά μια παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Λιγότερο συχνά, η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από κάποια πάθηση που επηρεάζει άμεσα τις σιελογόνους αδένες.
Η ξηροστομία είναι ένα κοινό πρόβλημα. Μπορεί να κυμαίνεται από το να είναι απλώς μια ενόχληση μέχρι κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γενική υγεία σας και την υγεία των δοντιών σας, καθώς και την όρεξή σας και την απόλαυση του φαγητού.

Το σάλιο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια, περιορίζοντας την ανάπτυξη μικροβίων και απομακρύνοντας σωματίδια τροφίμων. Το σάλιο ενισχύει επίσης την ικανότητά σας να γεύεστε και σας βοηθάει να καταπίνετε τις τροφές. Επιπλέον, τα ένζυμα που περιέχει ενισχύουν την πέψη.

Αίτια ξηροστομίας

-Φάρμακα: Εκατοντάδες φάρμακα παράγουν ξηροστομία ως παρενέργεια. Μεταξύ των πιο πιθανών να προκαλέσουν τέτοιου τύπου προβλήματα είναι μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του πόνου των νεύρων (νευροπάθεια) και του άγχους, καθώς επίσης και μερικά αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, μυοχαλαρωτικά και αναλγητικά φάρμακα.

-Γήρανση: Η διαδικασία της γήρανσης δεν προκαλεί αναγκαστικά ξηροστομία. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία, και είναι πιο πιθανό να έχουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία.

-Θεραπεία για τον καρκίνο: Τα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να αλλάξουν την υφή και σύσταση του σάλιου, αλλά και την ποσότητα που παράγεται από τους σιελογόνους αδένες. Αυτό μπορεί να είναι κάτι προσωρινό, με την κανονική ροή του σάλιου να αποκαθίσταται μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Θεραπείες ακτινοβολίας στο κεφάλι και το λαιμό σας μπορούν να βλάψουν επίσης τους σιελογόνους αδένες, προκαλώντας σημαντική μείωση στην παραγωγή σιέλου. Αυτό μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη κατάσταση, ανάλογα με τη δόση της ακτινοβολίας και την περιοχή που έχει το πρόβλημα.

-Νευρική βλάβη: Ένας τραυματισμός ή κάποια χειρουργική επέμβαση που προκαλεί βλάβη των νεύρων στο κεφάλι και τον λαιμό μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία.

-Άλλες ασθένειες: Η ξηροστομία μπορεί να είναι επίσης συνέπεια της αυτοάνοσης νόσου Sjogren ή του ιού HIV/AIDS.

-Εγκεφαλικό επεισόδιο και νόσος του Alzheimer: Μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια αίσθηση ξηροστομίας, μολονότι οι σιελογόνοι αδένες λειτουργούν κανονικά. Το ροχαλητό και το να αναπνέετε με το στόμα ανοιχτό, επίσης, μπορεί να συμβάλουν στην ξηροστομία.

-Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της ξηροστομίας.

http://www.mayoclinic.org

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot